Orosz Gábor, a KIOSK konyhafőnöke mesélt nekünk különleges kívánalmakról, a manuka méz és a gyömbér varázserejéről és arról, hogy teljesül a papírforma: a dívák egészséges, szuperfoodokat fogyasztanak, a rosszfiúk pedig a BBQ-húsoknak örülnek. Mi történik, ha valaki pucolt pisztáciát kíván a nagyszínpados öltözőjébe és hányan fordulnak meg egy nap a KIOSK svédasztalánál?

Ötödik éve csinálja a KIOSK a Nagyszínpad backstage-ének vendéglátását. Ez alatt etettek már hírhedt rokkereket, csomagoltak több tucat szendvicset Rihannának és csapatának, és teljesítettek már lehetetlennek tűnő bekészítéseket is, melyeket volt, hogy az adott sztár el sem fogyasztott, csak úri jókedvéből rendelte meg az extra ételt/italt.

Orosz Gábor, a konyhafőnök gyakorlatilag két hetet tölt a Szigeten ilyenkor, az előkészületekkel együtt. Olyannyira erőltetett a menet, hogy saját lakókocsival érkeznek, hogy ne kelljen folyton ingázni, lehessen érdemben pihenni is. Idén körülbelül húszan dolgoznak a helyszínen, a konyhán, míg a törökbálinti termelői konyhán további tizenkét ember. Gábor kiemelte, hogy nagyon jól kell működni a csapatkohéziónak, hiszen ez egy extrém, erőltetett menet, mivel nap, mint nap világsztárok vendéglátását bonyolítják, így nem nagyon van hibalehetőség. A csapat viszont kiváló, a néhai nehézségek ellenére mindig tűpontosan hozzák a minőséget.

A backstage-ben találjuk a fellépő világsztárok öltözőit, egy kis terasz részt, árnyas fák alatt, BBQ-sarkot és a légkondicionált étkezőt, ahol svédasztalos rendszer mellett à la carte is rendelhetnek a vendégek. Egy "látványkonyhás" részt is beállítottak, ahol a tészták és a halételek készülnek, frissiben. A svédasztalon a salátabártól a gulyáslevesig minden esszenciális energiapótlót megtalálunk.

Nemzetközi a felhozatal, a trendeknek megfelelően, így ázsiai fúzióktól kezdve a franciás fogásokig sokféle verziót megtalálunk. Persze ne vegyünk rá mérget, hogy Shawn Mendes, Dua Lipa, Kendrick Lamar vagy Damon Albarn a faszékek között  pakolgatja meg a tányérját articsókaszívekkel és Rigó Jancsival. A nagy nagy nevek általában ha reggel, ha fellépés előtt érkeznek, nem nagyon jönnek ki az öltözőjükből, inkább ott pihennek és oda kérik a reggelit/ebédet/vacsorát.

Ez ugye az említett à la carte menünk felül lehet extra kérés is, amit szerencsés esetben hónapokkal a Sziget előtt leegyeztetnek Gáborékkal a turnémenedzserek. Persze, ad-hoc kérések is jöhetnek... ha ezek beérkeznek például reggel, akkor mire érkezik a fellépő, teljesíteni kell azt. Lehet ilyen például sous vide bárányborda vagy pucolt pisztácia is. Sokan egyébként semmiféle allűrt nem vettek fel, bekérik a szobába az à la carte étlapról rendelt levest, főételt, üdítőt és mehet is a koncert.

Nagyon népszerű viszont a BBQ-sarok, ahol marhaszegyek, oldalasok, csirkerészek készülnek szmókerben. Főleg az amerikai és angol fellépők lelkesednek ezért az opcióért. Körülbelül 100-150 kiló hús fogy el egy nap alatt – a mintegy napi 400 vendégre számolva. Érvényesül, amire alapból gondolnánk: a rockzenekarok és roadjaik előszeretettel üldögélnek nehéz húsokat cincálva, míg a filigrán dívák maradnak a könnyed salátáknál, halételeknél.

Gábor azt is említette, hogy majd minden fellépőnek kell bekészíteni friss reszelt vagy szeletelt gyömbért, lime-ot és manuka mézet. Ezeket a hangszálak kényeztetésére rendelik a zenészek. Persze a KIOSK csapata a fellépés végeztével sem engedi el a sztárok kezét: megesik, hogy 70-80 darab szendvicset kell gyártani nekik, hiszen sokan a repülős továbbhaladás helyett, európai turnéjuk miatt busszal utaznak és nem árt, ha a finom falatok az úton is elkísérik őket.