Kicsit a sajnálatos módon nálunk már nem elérhető Uberre emlékeztet a Wolt applikáció, amit egyértelműen erényként írhatunk számlájára. Egyszerű, jól követhető, maceramentes. A Finnországból induló szolgáltatás immár Budapesten is elérhető, egyelőre 50 étteremmel szerződtek le, de folyamatosan bővül a portfólió. Nekünk bejött.

Sokfelé láttunk már a nyár folyamán kék Wolt feliratú dobozzal száguldani bicikliseket, robogósokat és autókat is, amelyről sejthető volt, hogy nem csak valami reklám. Kicsit utánaolvasva kiderül, hogy a soproni fesztiválunkkal rokon nevű cég ételkiszállítással foglalkozik, jelenleg 11 országban van jelen, 2000 étteremmel együttműködve. Lényege, hogy gyakorlatilag leveszi a terhet az étteremről, ami a kiszállítást illeti.

Ugyanúgy alvállalkozókat, futárokat foglalkoztat a szállításhoz, mint ahogy például az Uber is teszi ezt más országokban. Biciklikkel, robogókkal és autókkal is szállítanak. Igazán modernek, mivel mindezt egy applikáción keresztül tudjuk intézni.

A metódus a következő: letöltjük a Wolt appot a Google Play Áruházból vagy az App Store-ból. Regisztrálunk, amit célszerű a Facebook-profilunkkal tenni. A telefonszámunkra, e-mail címünkre és majd a bankkártya számunkra lesz szükség a vásárláshoz. Akárcsak hasonló rendszerrel működő applikációknál, itt sincs készpénzforgalom, bankkártyával fizetjük rendelésünket és a futártól már csak át kell venni a csomagot.

Miután leadtuk a rendelést a jelenleg elérhető, több mint 50 étterem egyikénél, feldolgozzák, és gyorsan ki is adja a rendszer a rendelést egy közelben lévő biciklis futárnak. Neki egy adott időintervalluma van rá, hogy odaérjen a csomagért, s azt minél gyorsabben kiszállítsa az éhes megrendelőnek. Az egész folyamatot látjuk az appon: először azt, hogy a rendelést elküldték, kisvártatva, hogy elkészítés alatt, kiszállításra kész, majd, hogy kiszállítás alatt van. Ekkor belép a képbe a valós idejű térkép: ott követhetjük, hogy a futárunk hol jár az étellel. Mindent látunk, mikor már a finisben, az utcasarokra ért, ki is készíthetjük az evőeszközt, és jogosan örvendezhetünk, hogy érkezik a betevő. Aztán csönget a futár, és csak át kell vennünk a rendelt csomagot. Számoljunk vele, hogy a szállítás 500 forintba kerül, ezt szintén a bankszámlára terhelik. A borravalót pedig ránk bízzák.

Egyetlen hátulütője van a Wolt szolgáltatásnak: egyelőre elég kis hatókörrel dolgoznak, leginkább a belvárost fedik le. Persze ez egy bizonyos tömeg elérésével és a még több alvállalkozó futár csatlakozásával megváltozik majd.

Eddig olyan éttermekből, egységekből rendelhetünk többek között, mint a Kishusom, a BB'z Bar and Grill, a Bánh Mi, a Japanika, a Kerkyra Gyros, a Pink Cadillac, a Pizza Me, a Steamhouse Café, a Rock Burger, a Három Tarka Macska vagy a Fruccola és a Krak'n'Town. És a lista folyamatosan bővül.

Mi ebédidő előtt kicsivel (11:30) rendeltük a Kerkyra Gyrosból, mely kb. 1,3 km-re található az irodánktól. 11:30-kor rendeltünk, a rendszer 40 perces kiszállítási időt becsült, de 11:50-re már az asztalunkon landoltak a woltos zacskóban lévő gyrosok, vagyis éppen 20 perc telt el a rendeléstől számítva. Futárunk segítőkész, szimpatikus volt.

Amint kézhez kaptuk azebédünket, már meg is érkeztek a visszajelzés miatti kérdések: milyen volt a szállítás, mi volt az, ami különösen tetszett/nem tetszett, milyen volt maga az étel? Ezt megválaszoljuk, és máris a vásárlási történeteinkbe kerül a rendelés. Gyors, egyszerű és praktikus a Wolt, nálunk 5-ösre vizsgázott. Váruk a földrajzi bővítést és a további csatlakozó éttermeket is!