Ha valakinek fontos az egészséges táplálkozás és Budán, pontosabban Normafán lakik, nélkülünk is tudja, hogy nem választhat túl sok opció közül. A Csillebérci Tábor területén, a Napozónál azonban nyitott egy hely, ahol egész nyáron friss alapanyagokból készített, vegetáriánus és vegán smoothie és buddha bowl-okat készítenek. Nem olcsón ugyan, cserébe biztosak lehetünk benne, hogy tényleg csak olyanok kerülnek a tálakba, ami jó a szervezetünknek. Megnéztük a BudaBowlt.

Negyedik nyarát kezdte meg idén a CityMatiné-csapat által üzemeltetett Napozó a Csillebérci Úttörő Nagytáborban. A Normafa egyik rejtett oázisánál továbbra is jólesik megmártózni a medencében, hátradőlve élvezni a napsütést vagy az üzemeltetők nevével fémjelzett partikon áttáncolni magunkat az éjszakába. Június vége óta pedig a kulináris élvezeteknek is hódolhatunk vegetáriánus és vegán smoothie-kal, acai és buddha bowl-okkal, hamburgerekkel és „spagettikkel” - a nemrég a hely területén megnyitott BudaBowl ugyanis pont ezeket kínálja.

A három alapító, Retteghy Dóra, Szabó Sára Lili és Vincent De Leo életében közös pont volt Bali szigete – mindannyian éltek ott hosszabb-rövidebb ideig, ami alatt beleszerettek a helyi gasztronómiába. „Ott nagyon népszerűek az organikus-szezonális alapanyagokból készülő fogások, a superfoodok. Mikor visszaköltöztünk Budapestre, realizáltuk, hogy mennyivel jobban éreztük magunkat, amikor szinte csak hasonlókat ettünk. Ha belegondolsz, az étel lényegében az életed üzemanyaga. Szóval úgy döntöttünk, hogy szeretnénk a Balin megtapasztaltakat valahogy Magyarországon is meghonosítani.” - mesélte Vincent a kezdetekről. Ugyan a végső céljuk egy saját hely a belvárosban, de mikor adódott egy lehetőség, hogy három hónapig a Napozó részeként kipróbálhatják a koncepciót és kísérletezhetnek a menüvel, nem tudtak nemet mondani.

A fentebbi koncepció jegyében minden frissen készül, rendelésre és a konyhából kikerülő fogások sok esetben nem hogy állati eredetű összetevőket, de még glutént sem tartalmaznak (ha mégis, akkor pedig külön kérésre kihagyják belőle.) Könnyed cukkini spagettivel(2000 forint) kezdünk, amiben a tésztát vékony csíkokra szelt (spirálozott) zöldség helyettesítette, ráadásként pedig pesztó, avokádó szeletek és fenyőmag került rá. Utána falafel tál(2800 forint) érkezett, quinoával, feta sajttal, sült paprikával, olívabogyóval és avokádóval, valamint kétféle mártogatóssal: házi készítésű céklahumusszal és görögjoghurtos tahinivel. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt a legfinomabb változat, amit ebben a kategóriában itthon ettünk – friss volt, ízekben gazdag és egészséges. Ráadásul hiába tűntek kicsinek az adagok, annyira táplálónak bizonyultak, hogy simán kiváltanak mondjuk egy tartalmasabb ebédet. Főleg ha megesszük mellé a tányérunkat is, némelyik ugyanis a környezettudatosság jegyében búzakorpából készül és harminc percen belül lebomlik.

A hamburgerben(2300 forint) a húst füstölt fekete babos pogácsával helyettesítették, amire cheddart olvasztottak és még saláta is került bele; megközelítőleg annyira emlékezetes összeállítás volt, mint a Tuningé. Smoothie tálakból négyet tartanak összesen: az acai-t (smoothie, granola, eper, banán, mogyoróvaj, kókuszreszelék; 2100 forint), a green queent (smoothie, granola, ananász, tökmag, kesudió, chia mag, goji bogyó, kókuszreszelék; 1800 forint), a hipstart (smoothie, granola, eper, kakaóbab, kókuszreszelék, chia mag; 1850 forint) és a miss bogyót (smoothie, granola, banán, eper, áfonya, kókuszreszelék; 1950 forint). A kiszárított kókuszhéjban érkező bowl-ok mindegyikében kellemesen sűrű volt a smoothie, és sok a gyümölcs. Ráadásul bűntudatunk se volt utána, hiszen szinte csak olyan dolgokat ettünk, amik jó hatással voltak a testünkre és a közérzetünkre.

Végül egy green queen smoothie-val (spenót, ananász, banán, zöldalma, kínai kel, spirulina, chia mag, kókusztej; 1300 forint) zártuk, a lábunkat a medencébe lógatva. Dóriék közben elmesélték, hogy a Napozó vendégein kívül próbálják megszólítani például a Normafa környékén futókat és a jógázókat (az első alkalom jövőhéten lesz), hiszen a környéken nehéz egészséges reggelizőhelyet találni. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban egyelőre annyi biztos, hogy a Napozóval együtt ők is nyitva lesznek a nyár végéig, utána pedig remélhetőleg minél hamarabb be tudnak költözni a belvárosba, ahol már többek közt jobban ráállnának a reggeliztetésre. Addig viszont élvezzük ki, hogy a város fölött, nyugodt környezetben lehet olyan fogásokat kóstolni, amikért megéri idáig felkaptatni.