Régen kalapácsütésektől volt hangos a szerelőcsarnok, a jövőben pedig a billentyűzetek kopogása tölti majd be a hatalmas ipari épületet. Az egykori budai Ganz Villamossági Gyár revitalizációja a kétezres évek elejének egyik legnagyobb szenzációja volt, és azóta is rengeteg változatos eseménynek adott otthont a Millenáris. A D-épületre keresztelt egykori nagy csarnok, ahol az Álmok Álmodói kiállítás is volt anno, most mint a hazai startup legnagyobb és innovatívabb központja nyitotta meg kapuit. Kipróbáltuk, milyen lenne a helyenként 15 méteres belmagasságú, indusztriális hangulatú, többszáz fős mega-irodában dolgozni.

Mindig érdeklődve figyeljük, amikor egy-egy épület drasztikus, de sikeres funkcióváltáson esik át, és ahelyett, hogy az elavultságára hivatkozva lebontanák, vagy ebek harmincadjára hagynák, új élettel töltik meg nagy múlttal rendelkező tereit.

Valami hasonló történt a kétezres évek elején a Széll Kálmán tértől nem messze fekvő volt Ganz-gyárral is, ahol a rozsdaövezeti területből Buda egyik kedvelt közparkja és rendezvényközpontja vált. A szomszédban a Széllkapu projekt keretében már épül a park folytatása; miután ennek építkezési munkaterületén átverekedtük magunkat, meg is érkeztünk a frissen átadott Startup Campusra.

A hazai innováció egyik kiemelkedő központjának szánt campus irodaként fog működni, ahol kisebb-nagyobb startupok bérelhetnek asztalokat, de fontos befogadó funkciója is lesz: különböző kapcsolódó eseményeknek, konferenciáknak, előadásoknak ad otthont, és lehetőséget biztosít nagyvállalatok és kis cégek találkozására, ami itthon még nehézkesen működik. Ezek megvalósításában az Informatikai Vállakozások Szövetsége lesz a kiemelt szakmai partner.

Ha valaki azt pedzegetné, hogy 21. századi fejlesztőknek mi keresnivalójuk van egy volt ipartelepen, akkor annak elmesélhetnénk, hogy az előző században a magyar technikai fejlődés olyan nagyágyúi fordultak meg itt, mint Déri Miksa, Bláthy OttóTitusz vagy Zipernowsky Károly, de Nikola Tesla is dolgozott itt budapesti tartózkodása alkalmával.

A campusra belépve első gondolatunk az volt, hogy na, ez már coworking iroda. A helyenként több mint 10 méteres belmagassággal rendelkező óriási térben több százan fognak egy légtérben dolgozni, mégis okosan vannak elosztva a különböző funkciójú terek, így nem lesz nyomasztó sem az összezártság, sem a fejünk fölött a múlt mementójaként csüngő behemót daruk.

Az asztalok 4-6 fős kisebb csoportokba vannak rendezve, de találunk hangszigetelt, ám vizuálisan nem elszeparált üvegkockában berendezett kisebb irodákat is, és egyszemélyes, zöld-sárga telefonfülkékből átalakított mini munkaállomásokat is. Illetve az alsó szinten kaptak helyet a konferenciatermek, egy 100 fős, és két, külön-külön 30 fős, de egybenyitható előadó is.  

A felső szintről nyílnak a lentről már igencsak szuggerált tárgyalók – ugyanis két hatalmas ipari konténer lebeg a csarnok közepén.  A felső szinten találhatóak majd a kisebb irodák, illetve az étterem és teakonyha rész is, valamint egy kisebb tetőkert sakktáblával, ugróiskolával és mini kondiparkkal is. 

Összesen 180 munkaállomás vár gazdájára július elejétől, egy asztal bérlése egy napra 3500 Ft + ÁFA , egy hónapra pedig 40 000 Ft + ÁFA, ha "úszóasztalt" szeretnénk, azaz oda ülünk, ahol épp van üres hely. De ha fix pozícióra vágyunk, arra is lesz külön bérlettípus. Év végéig egyfajta tesztüzemben működik a hely, ami jóval olcsóbb bérleti díjakat is jelent, egy havi úszósztal még csak 25 000 Ft.

A bérleti díjban benne van a tárgyalók bizonyos óraszámban való használata, a konyhai fogyasztás, a fénymásolás és a nyomtatás, ahogy a zuhanyzók és a zárható szekrények biztosítása is, így a kisebb, vagy épp induló cégek tényleg sokkal olcsóbban kijönnek, mintha saját, teljesen különálló irodát kéne bérelniük és fenntartaniuk, ráadásul egy pezsgő, változatos szellemi közegbe is bekerülnek.