A változatos levesekre, házias street foodra specializálódott Nyaklevest már ismerhetjük a Budafoki útról, de a Karavánból is, nemrégiben azonban a Nemzeti Múzeum szomszédságában is feltűnt az iszkoló piros fazék logója. Habár minden üzlet teljesen más, a DIY hozzáállás itt sem hiányzik, legyen szó a berendezésről vagy az ételkészítésről. Családi, baráti ötletek között pedig vendégként is jólesik elücsörögni, főleg ha mellé bátorkodó levesek, hamburger és kézműves sör vagy épp kávé és bundás kenyér jár. Megnéztük a Múzeum utcai Nyakleves+t.

Sas Ricsi anyukája, Csikesz Judit már régóta dédelgetett egy levesező nyitásáról szóló gondolatot. 2013-ban családilag-barátilag meg is született a hely, aminek a Nyakleves nevet adták. Azóta már három tagot számlál a játékos nevű gasztropont, de a menüért azóta is ő felel.

Budán, a Budafoki úton főként az egyetemistáknak kedveznek: baráti áron kínálnak változatos (és meleg) ebédopciót, amit Judit szívügyeként visel. A Karavánba hatalmas gulyásadagokat szállítanak, mert a külföldiek nem tudják megunni, a Nemzeti Múzeum mellé pedig egy kicsit leülősebb, komolyabb tételeket is felvonultató koncepciót költöztettek.

Ehhez van egy menő beltér, amit minden szegletében saját maguk terveztek meg, a székektől kezdve a sörnyitós újságtartón és angol teáskészleten át az olvasósarokig, van egy terasz, ami már most kellemes színtere az esti sörözéseknek, és amihez még a Nemzeti Múzeumra való idilli kilátás is hozzájön, ha elkészülnek a felújítással.

És ott vannak a házias ételek, amik között kötelező elemek a néha egészen bizarrnak tűnő, de azért persze az "ezt ki kell próbálni" kategóriájú levesek. Jó példa rá a hortobágyi palacsinta vagy vörösboros, csokis szilva folyékony változata, ami amilyen elvetemülten hangzik, olyan nagy közönségkedvenc. Ahhoz, hogy ezekről mi is ítéletet tudjunk mondani, egy olyan napot kell kifognunk, amikor a naponta változó leveses repertoárba bekerülnek, amihez érdemes figyelni a Facebook-oldalt.

A leveseket ebédidőben csípjük el a legnagyobb valószínűséggel, és ha ekkor főételt, tésztát vagy salátát is rendelünk mellé, összeáll az ebédmenü. De egyáltalán nem csak ekkortájt érdemes jönni, a Nyakleves+ban például klassz reggelikkel indíthatjuk a napot: a finom kávé vagy saját készítésű limonádé mellé péksütit, szendvicseket, tojásos ételeket és bundás kenyeret kérhetünk. Tulajdonképpen innentől kezdve több órát is könnyedén el lehet itt tölteni, amihez a sok konnektor sem jön rosszul.

Kora este pedig már egy teljesen lazulós közegbe térhetünk vissza, ahol egy Szent András sör és tépett húsos hamburger (1850 Ft), vega vagy csirkés quesadilla (1600 Ft) vagy épp spenótos/paradicsomos vagy gombás shakshuka (1600 Ft) társaságában tölthetjük el kellemesen az időt. Az italozások mellé tapas tálat (1600 Ft) is kérhetünk, különféle kencékkel.

A helyen semmi sincs túlspilázva, egyszerűek de korrektek, helyenként pedig egészen izgalmasak az ételek, kedvesek az emberek, belvárosi viszonylatban egész barátiak az árak, fiatalos a közeg, otthonos a hangulat, vagyis összességében jó itt lenni. És ennél több nem is kell.