Novemberben kerül a magyar mozikba Milorad Krstić Ezüst Medve-díjas alkotó Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs akció-thrillere, mely a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba. Elkészült a film első teaser-előzetese és plakátja, a Kolorádó fesztiválon Ruben Brandthoz kapcsolódóan hőlégballonozni lehet majd, egy kocsmai műkincsgyűjtő-játék szerencsés nyertesei pedig egy titkos vetítés keretében már júniusban megnézhetik a filmet.

A művészet olykor veszélyesebb, mint az élet – derül ki a Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés, magyar animációs akció-thrillerből, ahol extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és folyamatos izgalom keveredik, miközben bejárjuk az egész világot.

A történet szerint különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt (Kamarás Iván) és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski (Makranczi Zalán), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella).

A játék Milorad Krstić Ezüst Medve-díjas alkotó filmje novemberben kerül a mozikba, a Mozinet forgalmazásában, de nem feltétlen kell addig várni, hogy láthassuk. Június 22-én ugyanis jóval a premier előtt levetítik egy egyelőre még titkos lokáción, ahova egy nyomozós játékon keresztül bárki eljuthat. A feladat annyi, hogy június 15-20. között összegyűjtsünk 9 képeslapot a város különböző pontjain, és leolvassuk róluk az információkat. A rejtekhelyekhez azért jár egy kis segítség, az alábbi helyszíneken kell alaposan szétnézni:

  1. Bem mozi
  2. Toldi
  3. Telep
  4. Kisüzem
  5. Magvető Café 
  6. Lumen Kávézó (Mikszáth tér és Horánszky utca)
  7. Kelet
  8. Libella
  9. A38 Hajó

A képeslapokat összeillesztve kirakott QR-kód segítségével megtudhatjuk a vetítés pontos idejét és helyszínét, valamint a regisztráció módját. Érdemes sietni, mert a regisztráció gyorsasága szerint biztosítják be a helyeket a kincskeresőknek.

Ruben Brandt világával egyébként az éppen zajló Kolorádó Fesztiválon is lehet ismerkedni: az első 50 fő, aki egy képeslapon összegyűjti a fesztivál hat különböző helyszínén beszerezhető pecsétet, és megmondja, hogy mi a kleptomániás tolvaj neve, jutalomként holnap felszállhat az égbe a Ruben Brandt, a gyűjtő hőlégballonnal.

A film létrejötte azért is nagy öröm, mert a magyar animáció régi adósságát törleszti: körülötte egy igazi alkotóműhely jött létre, több mint 100 szakemberből álló alkotócsapattal. Kiemelkedő és úttörő munkájuk eredményeként született meg ez az első, teljes mértékben a Magyar Nemzeti Filmalap által finanszírozott, egész estés animációs alkotás. A zenét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina, Milorad Krstić és Kurdy-Fehér János végezte.