Chicagói deep dish pizza, jambalaya, steak, barbecue, monster shake, nachos – a tengerentúli étkezések megkerülhetetlen fogásai. Amelyek nagy részét még Budapesten is csak pár helyen élvezhettük eddig, sokszor az eredetinél sokkal silányabb kiadásban. A pénteken nyitó I 55 viszont elhozta a fővárosba az igazi Fald Fel Amerikát-hangulatot, a felsoroltak mellett neonnal, koktélokkal és még sok mással.

Az Interstate 55 az Amerikai Egyesült Államokat észak-déli irányban átszelő országos autópálya; Lousianából indul és Chicagóban ér véget. Találó névválasztás tehát egy olyan helynek, ami a tengerentúli gasztronómia egészét tűzte az étlapjára, a deep dish pizzától a cajun konyháig.

A Beer & Burger, valamint a Budapest Barbecue Company mögött álló Kiss Dávid és Péter hónapokig járták a sztrádákat, hogy mindenből megtalálják a legjobb receptet, miközben nem feledkeztek el a pályafutásuk alatt már ideálisra kikísérletezett fogásokról sem – így az alacsony hőmérsékleten, lassú tűzön sült húsok rajongói is otthon érezhetik majd magukat.

A hely signature fogása mégis a jazz városának pizzája, amelyet itthon csak náluk kóstolhatunk – de érdemes előtte elfelejteni a nápolyi vagy a dél-olasz variácókat. Az amerikai változat már-már pite vastagságú, a feltétek sorrendje pedig fordított: a bugonyával és chedarral gyúrt pizzaalapra kerül az olasz mozzarella, az amerikai cheddar és a ricotta, erre halmozzák a különböző húsokat és zöldségeket, majd az egészet fűszeres paradicsomszósszal borítják be.

Az I 55-ben a legkisebb kérhető változat (a 25 centiméteres átmérőjű) is könnyen eltelít két-három embert, de a nagyobb társaságok megpróbálkozhatnak a 38 centiméteres, közel négy kilót nyomó kiadással is. Ugyanakkor azt érdemes észben tartani, hogy egy deep dish pizza minimum harminc perc alatt sül át, így jó, ha a farkaséhség mellé türelem is társul.

A 4990 – 11 990 forint között mozgó „pizzapiték” viszont megérik az árukat: brutálisan laktatóak, rengeteg nyúlós sajttal és a linzereket idéző, de azoknál sokkal roppanósabb tésztával. A kíváncsiak számára jó hír, hogy ebédidőben lehet majd kisebb kiadást is rendelni, ami hamarabb elkészül.

A különböző snack tálakra (hagymakarikák, steak burgonya, nachos chips, Pilly sajtgolyók, chedarral töltött piros és zöld jalapeno és társaik különböző összeállításokban) vagy quesadillákra már nem is maradt kapacitásunk, de a páros szakértelmét ismerve még visszatérünk miattuk a pénteki nyitás után.