Tudjuk, hova menjünk igazi görögért, de akár bangladesi egytálételt is ehetünk, ha úgy kívánjuk. A libanoni konyha azonban kevésbé van jelen Budapesten. Vanessa és Ahmad hosszú előkészületek után megnyitották éttermüket a Paulay Ede utcában. A város egyik legjobb, ha nem a legjobb humusza, nyári esték hangulatát idéző grillbárány, füstös padlizsánkrém, mesebeli desszert és még több különlegesség vár az asztal közepén. Kézzel enni pedig nem csak szabad, hanem kötelező.

Amikor gyakorlatilag több a vietnami levesező, mint a hírlapárus, nehéz igazán egzotikus dolgokba belefutni. Az ingerküszöbünk magasabban van, nincs az a nemzeti konyha, melynek legalább egy-egy fogását ne találnánk meg Budapesten. Mégis óriási lehet a különbség az azonos külföldi konyhák között, ami pedig főleg két dolgon múlik: az eredetiségen és a gondosan válogatott alapanyagokon. Legyen az egy citrom, olívaolaj vagy akár a tengeri só.

Vanessa és Ahmad Budapesten ismerkedtek meg. A szerelemből mára család formálódott, kislányuk, Leila érkezésével. A két fiatal azonban a gyermeknevelés és karrier tengely mellett még egy feladatot a nyakába vett: ez lett a Leila's, ami csaknem egy éve készült, ám számos viszontagságba ütköztek, az üzlethelyiség fizikai átalakításától kezdve egy valódi libanoni séf leszerződtetéséig.

Végül 2018 januárjában nyitottak meg, csendesen, szolidan. Semmi erőszakos marketingtevékenység, túltolt közösségi médiás jelenlét – bíztak abban, hogy, ha egyszer valakit vendégül látnak, az jó hírüket viszi, mert olyan élményt kap, amiről biztos szívesen mesél majd a gasztronómia iránt érdeklődő ismerőseinek.

A Leila's barátságos hangulatú: semmi hivalkodás, egyszerűségre törekedtek. Itteni mesterember által megmunkált faasztalok, az eredeti téglaboltozat, néhány Közel-Keletről beszerzett lámpa és színes csempével burkolt pult alakítja a teret. Egy látványkonyha is helyet kapott, ám a zavaró ételszagtól nem kell félni: a munka oroszlánrésze egy benti konyhában zajlik. Egészen hamar megértettük a puritánabb dizájnt: 100%-ban az ételekre, ezek tálalására, a szívélyes kiszolgálásra és a családias légkörre koncentrálnak.

Fontos, hogy a libanoni étkezés – szemben a magyarral és számos európaival – valós közösségi élmény, egy hosszúra nyúló lakoma, ahol nem számít, ha a humusz olívaolaja az asztalra csöppen, (5 másodperces szabály betartása még erősebben javallott) ha egyszerre ketten nyúlunk a libanoni fasírtért. Minden fogást ráérősen ízlelünk, spontán új kombinációkat találunk ki, akár úgy is, hogy egy falat bárány véletlenül elmerül a padlizsánkrémben - és milyen jól mennek egymáshoz!

A menü igen gazdag: hideg és meleg mezzéket, grillételeket, salátákat találunk az étlapon. Ne úgy számoljunk, hogy eszünk két tányérnyit, (hacsak nem egyedül látogatunk el hozzájuk) hanem együtt találjuk ki, hogy mi kerül az asztal közepére. Nagyon sok a növényi opció, ami eleve a konyha jellegéből adódik, de kár lenne kihagyni a húsokat, mert egészen egyedülálló bárány/csirke fogásokkal találkozhatunk.

A teljesség igénye nélkül, tényleg nagyon sok fogásba belekóstolhattunk és ha választani kéne abszolút favoritokat, az az alap humusz (1500 forint), a moutabbal (füstös padlizsánkrém - 1500 forint), a warak enab (kézzel töltött fűszeres szőlőlevelek - 1800 forint), a ház nagyon petrezselymes tabbouleh-ja (1900 forint), a fattouche saláta (1650 forint), mely gránátalmás dresszinggel és sült kenyértésztával érkezik, a humusz lahmeh (bárányhússal és fenyőmaggal) (2010 forint), a kebbeh (libanoni fasírt, különlegesen fűszerezve, fenyőmagokkal - 2050 forint) és a grillbárány lenne (3600 forint). Remek ízek, aromák, textúrák találkoznak.

A séf meglepetése (1500 forint) névre hallgató desszert pedig már tálalásában is gyönyörű, de a narancsvirágsziruppal megkínált libanoni túróval töltött tészta, gránátalmacseppekkel minden közel-keleti fantáziát felelevenít, már egy harapásra. Az édességet pedig nem más, mint Vanessa készíti, aki Ahmad családjától tanulta meg a receptet. Ki ne hagyjuk a kardamomteát se!

Ha az év eddigi legkülönlegesebb ízeit keresnénk, akkor a Leila's Authentic Lebanese Cuisine jó választás lesz.