A Piarista köz kedvenc kávézó-bisztrójába mi is visszatérő vendégek vagyunk: szeretjük az árkádok alatt terpeszkedő teraszát, a pisztáciakrémes croissant-ját, a francia sütijeit, a tojásos reggelijeit és a takaros közeget. Mivel már egészen régen jártunk itt, az év elején ráadásul felújítási munkálatok is zajlottak, eljöttünk, és kihasználtuk az alkalmat, hogy belekóstoljunk az új, tavasz-nyári étlapba is.

A Piarista közben megbújó Kuglóf olyan hely, ahova örömmel elvisszük az anyukánkat (közeleg az anyák napja!), ahova barátnős találkozót szervezünk vagy ahova beülünk egy külföldi ismerősünkkel egy kiadós belvárosi séta előtt/után. A kis kávézó-bisztrót aligha kell bemutatni annak, aki jártas a budapesti reggelikínálatban vagy a város legjobb teraszainak körében: itt mindkettő van, utóbbinak pedig így tavasszal kifejezetten lehet örülni.

A kinti asztaloknál extrázott bundáskenyerünk és élénkzöld zöld smoothie-nk fölül a Március 15. térre vagy épp a Váci utcára pillantgathatunk ki, de a tavasz nemcsak a terasz nyitását hozta. Összeállt az új étlap, tele szezonális fogásokkal és kiegészítőkkel, amiket a napokban már meg is kóstolhatunk. Mi sem bírtuk megállni: biotojásos reggelitől vacsoraszámba menő bundázott fetán át a hely háziasszonya, Dóra francia süteményeiig végigpróbáltunk pár friss tételt.

Kifejezetten szerettük az újféle rozsos kenyeret, ami az avokádókrém és a hollandi mártással megtámogatott posírozott tojás alapjául szolgált (1490 Ft), de a reggeli fronton a snidlinges rántottával, paradicsommal és paprikával töltött francia toastot (1290 Ft), a préselt almalével készült zabkását, a joghurtba kevert saját müzlit és a házi kakaós csigát (290 Ft) sem hanyagolhatjuk el. Hiába, a Kuglóf erős reggeliben, gyakran bukkannak fel izgalmas, prémium hozzávalók, és különösen érdemes kísérletezni a tojásos változatokkal.

Aztán ott vannak a délutáni fogások, amik jellemzően könnyedek és kreatívak, sokszor pedig kifejezetten ínyencek. Új szereplők a nyitott grillszendvicsek, amelyekbe hol indiai curry csirkesaláta, hol rib-eye csíkok kerülnek. Mi most mégsem ezeket, hanem elsőként a mentás zöldborsókrémlevest ( 1490 Ft) kóstoltuk meg. Ez önmagában is egy komplett fogás, de mellé azért ékezik még egy velős csonttá dizájnolt normandiai camembert.

Főételként kipróbáltuk a bundázott fetát, amihez most mentás-citromos quinoasaláta jár, és hamar megértettük, miért lett belőle közönségkedvenc. Külön jólesett, hogy a sok zöldség és friss íz miatt még csak nehéznek sem számít. Megkóstoltuk a híres rosé kacsamellet is (3290 Ft), amihez a séf egy adag Ázsiát álmodott: wasabis krumplipüré és wok zöldségek kerülnek mellé.

A helyben készült franciás süteményekről is megszületett az ítélet: nehéz leállni velük. Egyenletes piskótarétegei között (amik csak ritkán látnak cukrot és normál lisztet) többek között pisztáciás-mangós, epres, csokis, pörkölt törökmogyorós krémek halmozódnak.

Bőven maradt még mit kipróbálni, így az már egészen biztos, hogy nem ez volt az utolsó látogatásunk idén. Várjuk az igazi limonádészezont (a különféle gyümölcspürés változatok tudatában), de a nyár esti koccintásokat is (vannak hozzá belga és kézműves sörök, borok) és a napsütéses hétvégi brunch-okat – utóbbihoz kifejezetten jól jön majd a sok hosszú hétvége.