Juhász Natasa szűk egy éve jelentette be, hogy konyec: megváltozott életvitele miatt bezárja a Matrojskát. Az orosz bisztró története azonban itt nem ért véget – vegán street foodos helyként nyitott újra, immár a Kálvin téren. A menü tehát alaposan megváltozott, az emlékezetes ízek és az otthonos hangulat azonban megmaradtak. Ráadásul az is kiderült, hogy a város egyik legjobb pelmenyijéhez még hús sem kell. A Matrjoska Kroshkában jártunk.

Van úgy, hogy egy komolyabb életmódváltás után már nem tudunk azonosulni azzal, amivel addig igen – jó példa erre a Magic Burger mögött álló Regölyi Lilla és Péter, akik miután felhagytak az állati eredetű alapanyagok fogyasztásával, megnyitották a Vegan Love-ot. Hasonló utat járt be Juhász Natasa is: hiába volt a Matrojska a főváros egyik legkedveltebb orosz (kultúr)bisztrója, miután már egy éve nem evett húst és nem ivott vodkát, nem tudta nyugodt lelkiismerettel kínálni az ételeket vendégeinek, ezért inkább bezárt. De szerencsére nem örökre: pár hete újranyitottak, a Lőrinc pap tér helyett a Baross utcában, kizárólag vegetáriánus/vegán street food fogásokkal.

Az előző helyhez hasonlóan itt is a fa dominálja a belső teret, egyfajta erdeikunyhó-jelleget kölcsönözve a Matrjoska Kroshkának: nyírfakéreggel bevont lámpabúrák, izlandi mohával beborított plafon, valamint egy lépcsőzetes elrendezésű, párnákkal borított ülőtér alapozza meg a hangulatot. Egyszerre intim és otthonos.

A Zsolnay Gergely séf által megálmodott étlapon csak a kategóriák fixek, a kínálat naponta változik. Mindennap van kétféle leves(3 deciliter 580 forint), egy krémesebb (például tormás-karfiolos vagy kókuszos-mákos) és egy hígabb (mint a paradicsomleves) és séta közben is fogyaszthatjuk őket, ráadásul gluténmentesek, mint szinte minden a kínálatban.

A hamburgerekhez(1180 forint) szintén nem használnak semmilyen adalékanyagot, emellett a bucikat is maguk készítik. Ottjártunkkor mindkettőből háromfajta volt: a kakukkfüves-gombás, a rozmaringos-céklás vagy a chilis-petrezselyemgyökeres pogácsát kérhettük orosz korianderes-rozsos, egy könnyedebb, kalácsosabb szerkezetű durumos vagy házi gluténmentes párosításban. A szezonális alapanyagok mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy mindig a zöldséghez passzoló lisztet használják, a végeredménynek pedig ott a helye a legjobb húsmentes alternatívák között. Ha méretben némileg el is maradnak a Vegan Love „kétkezes” góliátjaitól, ízben semmiképp. A sült krumplit viszont itt nélkülöznünk kell; pirított zöldségköretek vagy saláták (350 forint) vannak helyette.

Oroszország klasszikus töltött tésztájába, a pelmenyibe(1380 forint) itt hús helyett különböző zöldségek kerülnek, ráadásul tej és tojás nélkül készül, helyben. Miután elkészült, koriandert, petrezselyemzöldet és friss zöldfűszereket adnak hozzá és háromféle öntettel dobják fel: a héten például zöldfűszeres fokhagymamártással, mogyorós szósszal és pirított zöldségtepertővel. Zseniális újragondolása a jól ismert fogásnak: ínycsiklandó, laktató és izgalmas, már csak emiatt is visszatérnénk. Fontos kiemelni, hogy a különböző tételeket háromféle, ár/érték arányban kifejezetten korrektnek mondható menüben (két leves – 1050 forint; leves és burger – 1650 forint; leves és pelmenyi – 1780 forint) is kérhetjük, alaposan javítva ezzel a Kálvin tér környéki ebédmenüs opciókat.

Ha még ezek után is éhesek maradnánk, jó opció lehet a desszert(450 forint), de csütörtökönként mindig készülnek valami különlegességel is, például sushival. Keddenként pedig még frissen sült orosz kenyeret is vásárolhatunk otthonra – feltéve, ha marad még, mire odaérünk, mert Natasáék szerint hamar elkapkodják őket.