Szubjektív hétvégi programiránytűnk február utolsó hétvégéjén többfelé mutat: csapfoglalások, kézfeltevős-eklektikus DJ-szettek, filmfesztiválok, motoros expók és kihagyhatatlan koncertek is lesznek az elkövetkezendő négy napban. Találkozzunk mindenhol!

  • Csütörtök

Az itthon még nem nagyon ismert, extra küllemű bubble waffle-nek nem csak a kinézete csábító, de a Waffle & Love-ban választható több tucatnyi feltét láttán elég nehéz megállnunk, hogy ne fullasszuk magunkat instant édességmámorba. A speciális sütőben készített, majd minden jóval megkent, megtöltött, felpakolt és leöntött csodák bármelyik munkanapot megédesítik, ami különösen akkor jön jól, ha még egy utolsót ki kell bírni a hét végéig.

Take Brahms - Vonós szextettek/ Uránia Nemzeti Filmszínház

A Mozart és Beethoven összes vonósötösét bemutató Take Five-estek után a 2017/18-as évadban Take Brahms címmel Johannes Brahms kamaraműveit mutatja be a Szabó Péter Liszt-díjas gordonkaművész vezette Sinfonietta Pannonica Ensemble hat előadásból álló válogatása. A negyedik koncerten, február 22-én hangzik majd fel a közkedvelt B-dúr vonós szextett, amelyet a Star Trek: Next Generation-ben filmzeneként hallhatunk, de ott helytelenül Mozart-műnek tulajdonították.

Cultivo: Márkaépítés - Ügyfelek és ügynökségek / Ötkert

Február 22-én jön az idei első Cultivo, melynek központi témája a márkaépítés lesz, ehhez pedig négy olyan vendéget hívtak meg, akik ügyfél és ügynökségi kapcsolatban már hatalmas tapasztalatra tettek szert. Tudják, hogy milyen érzés az, amikor közösen elkapják a flow-t, és onnan már megállíthatatlanok.

CIA Debutant, ooo&MA’AM/ Gólya

Obskúrus post-beat spoken word, pszichedélia, zaj, proto-technó, francia érintés, szimbiotikus harsh noise éteri vokálokkal és még sok más, kizárólag haladóknak.

The Anahit, Sophie Hard, Nunki Bay Starship/ Toldi Klub

A hónap utolsó csütörtökjén az elektro R&B-s, James Blake világát is megidéző The Anahit, az író-költő-slammer Kemény Zsófi feminista trash-rap projektje, a Sophie Hard és a soulos-hiphopos, kicsit jazzes-folkos Nunki Bay Starship felel majd a hangulatért a Toldiban.

  • Péntek
Budapest Motor Fesztivál 2018/ Hungexpo

2018 februárjában is megnyitja kapuit a Hungexpo területén Magyarország legjelentősebb motoros szezonnyitó rendezvénye, a Budapest Motor Fesztivál! A tavalyi nagy sikerre való tekintettel 2018-ban is külön pavilont kapnak a motoros programok, így egy látványos, versenyekkel és bemutatókkal teli helyszín várja a látogatókat a kiállítás mellett, a „D” pavilonban.

Közösségek és művészek találkoznak, a cél pedig egy adott társadalmi problémára megoldást találni – együtt. Ezek a Közös ügyeink a Ludwig múzeumban, Sárkány Lee szuperhős Pécs környéki kalandjai, a vályogházépítés feltámadása vagy éppen annak boncolgatása látássérültekkel, hogy mivel is látunk igazán. Összesen hét hihetetlenül izgalmas projekt eredményeit nézhetjük, hallgathatjuk, tapogathatjuk meg, nem érdemes kihagyni!

III. Richárdnak, e hálásan gyűlöletes figurának az eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja a Radnóti színpadán, akit színészként először láthatunk ezeken a deszkákon. Ráadásul az előadás rendezője is "vendégszerepel" Budapesten, bár nem először: Andrei Şerban nem ismeretlen a fővárosi közönség számára: Alföldi Róberttel kétszer is dolgozott már a Nemzeti Színházban.

Synthesis sörkostóló a sörfözőkkel/ Krak'n Town

Borháló sörkóstoló programjának keretében szó lesz a házi sörfőzés mikéntjéről, kategóriákról és fajtákról, a helyes kóstolás technikájáról, valamint arról a folyamatról, ami a konyhából először bérfőzőként egy 1000 literes tartály mellé vezeti az embert, majd saját sörfőzdéjének megalkotása sarkallja. Emellett megkóstolható lesz a Synthesis teljes szortimentje, az imperial stoutjuktól a maracujás lagerükig.

High Contrast, Technimatic/ Akvárium Klub

19. születésnapját ünnepli szombaton a hazai drum ’n’ bass színtér megkerülhetetlen szervezőcsapata, a Bladerunnaz! A gyertyákat pedig a Hospital Records egyik alapelőadója, az If We Ever vagy a Racing Green slágerek megalkotója, a Tiestóval és az Underworlddel is együtt dolgozó High Contrast fújja majd el. Valamint a Shogun Audio kötelékeibe tartozó, érzelmes és liquid-hatásokat is mutató dobbasszus-állócsillag Technimatic. De persze a hazai különítmény sem maradhat el: Chris.SU, IAN Autorun és DJ Ren is pörget majd.

Beesmunt Soundsystem / LÄRM

Két amszterdami kamasz, akik Tom Trago segítségével olyan sikeresen léptek be a nagybetűs klubéletbe, hogy azóta már két szuper legendás klub, a Paradiso Amsterdam és a TrouwAmsterdam rezidenseként is működtek. Emellett több mint öt éve saját műsoruk van a Red Light Radionál, szettjeikben pedig az„anything goes”-hozzáállás uralkodik: az adott este hangulatától függően a baleáris house bujaságát válthatja akár technó, akár klasszik disco vagy éppen afrofunk éspervagy törzsi ütemek. Persze sosem önzőn, évek gyakorlatával a hátuk mögött szépen koherensen.

  • Szombat
Backpackers' Design Market/ Retox Bar

Február 24-én hatalmas tavaszváró vásár lesz a Retox Barban, rengeteg menő cuccal, italakciókkal és zenével! Délutáni lötyögés közben király tervezők cuccai közül válogathatunk: ArtKores, WOM, Emanuela Allegra és társaik. A vásár mellett pólófestő workshopra is készülhetünk, melynek díja 3000 forint, ha a helyszínen vásárolunk hozzá pólót, illetve ingyenes, amennyiben sajátot viszünk magunkkal.

MONYO Tap Takeover/ Edison Bar & Ink

A MONYO söreit eddig nem kevesebbminthárom összeállításunkban szerepeltettük, így nem csoda, hogy ott leszünk, mikor az Edison négy csapjából az ő főzeteik fognak folyni. Ráadásul egy hordónyit ingyen fognak szétosztani, szóval megéri korán érkezni. Egészségünkre!

Forte Társulat: Vaterland/ Trafó

A Forte Társulat új bemutatója Thomas Bernhard írásain keresztül a történelmi múlt bűneivel való együttélés problémájára fókuszál. Az előadás a Bartók vonósnégyeseivel szellemi közösséget vállaló, töredékként aposztrofált Az olasz férfi című elbeszélésre épül.

Vök, Tape Delay/ A38 Hajó

A háromszázezres Izland végtelen zenei tehetségére a legújabb példa a debütalbumával 2017-ben jelentkező, elektronikus dream-pop formáció, a Vök. Sikereik 2013-ben kezdődtek, amikor megnyertek egy izlandi, kísérleti zenei tehetségkutatót, ahol korábban többek között az Of Monsters and Men is elsőként végzett. A sikeres tehetségkutatózás után a Record Records kiadóhoz szerződve jelentették meg első kislemezeiket 2015-ben, melyek közül a Circles-t többek között a Noisey is elismerő szavakkal méltatta. Számtalan európai klub- és fesztiválkoncert után egyre növekvő rajongói bázissal büszkélkednek. Februárban zenéjükhöz méltó hang- és fényélmény kíséretében, az A38 Hajón mutatkoznak be a hazai közönségnek.

Aly & Fila/ Akvárium Klub

Az Aly Amr Fathlah és Fadi Wassef Naguib alkotta egyiptomi származású DJ-páros még az óvodában ismerkedett meg, közös zenélésbe azonban csak tizennyolc éves koruk környékén kezdtek, ekkor született meg az Aly & Filanevű formáció. Azóta töretlen sikerrel pakolják a lemezeket, nevük folyamatosan előkelő helyen szerepel a különböző DJ-ket felsorakoztató listákon, kötelező fellépői a legmenőbb kluboknak és a legnagyobb zenei fesztiváloknak. Legutóbbi lemezük 2017-ben jelent meg Beyond the Lightscímmel. A trance nagymesterei érkeznek tehát Budapestre februárban, érdemes lesz felkészülni rá!

  • Vasárnap
Török brunch/ Élesztőház

Ezúttal a Nar Gourmet kiköltözik a lakásétterméből a Pancs gasztroplacc különtermébe, így akár bevásárlás előtt, akár utána feltölthetjük magunkat energiával egész napra! Egy hatalmas asztalt körülülve, igazi török teát szürcsölve lakmározhatsz az ezúttal nem svéd-, hanem “törökasztalról”, mely roskadásig lesz pakolva sajtokkal, olívabogyóval, friss zöldségekkel, szezámpasztával, mustmézzel, gyümölcsökkel, friss török péksüteményekkel, török lecsóval, joghurtos posírozott tojással és még ezernyi jóval!

Classic Hungarian Sunday Lunch/ Anker Klub

Ha hiányoznak a klasszikus vasárnapi családi ebédek, akkor az Anker Klubban a helyed! Ugyanis a menü nem más lesz, mint húsleves, rántott hús krumplipürével, desszertnek pedig Fanta-szelet jár. Ennyi nosztalgia a hét végén igazán megengedett.

Kelet ruhacsere/ Kelet Kávézó 

Február 25-én, a Kelet Kávézó melletti stúdióban megszabadulhatunk minden megunt, kínossá vált, kinőtt, kihízott vagy kifogyott ruhánktól, vagy éppen be is cserélhetjük néhány szimpatikusabb darabra. Utóbbihoz érdemes lesz minél hamarabb érkezni.

WAMP - Mutasd magad!/ Millenáris Park

Február 25-én a Millenárison indul a WAMP 2018-as szezonja, ahol ezúttal a tavaszi stílus-és gardróbfrissítés kapja a főszerepet. A már ismert designerek munkái mellett, több új tervezővel is megismerkedhetünk, a vásárlás élményét pedig nagyszabású programkínálat is színesíti.

Cseh és Szlovák Filmkarnevál/ Toldi Mozi

Az idei Filmkarnevált két szóban talán úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy történelem dióhéjban. Vagyis inkább filmszalagon. Nem tudni, mennyire véletlen, de az elmúlt évben a cseh és szlovák filmesek is történelmi témákkal foglalkoztak, filmjeikben történelmünk fontos időszakaira reflektáltak. A fesztiválon emellett olyan alkotásokat is bemutatnak, amelyek napjaink társadalmi témáival foglalkoznak: a nők elleni erőszakkal és az öregedéssel.