Gasztró
9+1 magyar kisüzemi sör a nyárra
Fotó : MONYO Brewing Co. / MONYO Brewing Co
MONYO Brewing Co.

Kedvelt főzdék ismertebb és most debütáló – vagy éppen limitált szériás – nyáriasabb söreit kóstoltuk, sörkedvelőként. A geekeskedés nem a mi asztalunk, de szeretjük a különlegességeket, a meglepő és megjegyezhető tételeket. Nem kizárt a magas alkoholtartalom, de igyekeztünk könnyedebb, nyári karakterrel bíró főzeteket összegyűjteni, hogy ha például sörfesztiválra vagy egy menő sörbárba térünk be, tudjuk, mit rendeljünk, tétovázás és rossz választás helyett. Érdemes követni a főzdéket és a nagyobb bárokat, hogy éppen melyik tétel van csapon, hiszen ez pár naponta változik.

karácsony

Mad Scientist – Tokyo Lemonade 4,2% Csupor – Valamipa 8,2% Yeast Wörks feat. Mad Scientist – The Duke of Budapest 5,6% Hedon – Johnny Firpo 4,8% MONYO Brewing Co. – Schatzi 6,1 % Balkezes – Greyjoy 9% Brew Your Mind – Peach Please 6,5% Rothbeer – Ginger Meister 5,1% Horizont – Pilot Series #1 5,5% +1 Gólem sör – #100 Hops 10% Ahol megtalálod őket

Mad Scientist – Tokyo Lemonade 4,2%

Mad Scientist - Tokyo LemonadeFotó: Mad Scientist / Mad Scientist Facebook

4,2%-os alkoholtartalmával eleve a könnyedebb nedűk közé tartozik a Mad Scientist belga búza típusú söre. Az alfa verziójuk inkább citromfűhangsúlyos volt, viszont az újban jobban dominál a csodás yuzu. Savanykás, jól oltja a szomjat, és a yuzu és a citromfű mellett jól jön a koriander és a leheletnyi narancshéj íze is. 

Csupor – Valamipa 8,2%

Csupor - ValamipaFotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Nagy visszatérő a Csupor, mely bivalyerős desszertsörével nyűgözött le minket. A kisüzemi söröktől megszokott szójátékok megfejtése ez esetben a Vanilia Lassi Milkshake IPA-ból jön, hiszen a sör krémességét a hozzáadott zabpehely mellett a meg nem erjedt tejcukor adja. Sunyi kis shake, mivel felsorolásunk egyik legmagasabb alkoholtartalmú tétele, hiába a vaníliás, édes jelleg. 

Yeast Wörks feat. Mad Scientist – The Duke of Budapest 5,6%

Fotó: The Duke of Budapest / The Duke of Budapest

 

Az Élesztőből kinőtt Yeast Wörks és a Mad Scientist New England style IPA-ja természetesen Budapesten debütált, de a sördiplomáciának köszönhetően Berlinbe is hamar elért a híre, ahogyan maga a főzet is. A lezárt Szabadsághídon is terítették a főzési eljárásnak köszönhetően nagyon komlós és ködös, de mégsem túl keserű sört. Inkább fűszeres és citrusos italra számítsunk. 

Hedon – Johnny Firpo 4,8%

Fotó: Szabó Gábor / We Love Budapest

Hedonék a 0,66 literes Charlie-val nagyot durrantottak, és azóta is töretlen a rozsos pale ale népszerűsége. Azonban megérkezett hű társa, Johnny Firpo is, igaz, kisebb űrtartalmú és alacsonyabb üvegben – így állt össze az úgynevezett Firpo Corporation. Könnyed ale típusú sört képzeljünk el, formátumának köszönhetően amolyan strandra hűtőtáskába illeszthetőt. 

MONYO Brewing Co. – Schatzi 6,1 %

Fotó: MONYO Brewing Co. / MONYO Brewing Co.

Fanyar, szűretlen bajor búzasör a MONYO Schatzija. Manapság új ruhában tündököl a hűtőkben, hiszen az előző delejező bajor sörözős hölgy helyett frissebb dizájnt kapott. Sok díjat besöpört már ez a MONYO sör, ami nem csoda, hiszen többlépcsős erjesztése miatt igazán tiszta és klasszikus ízt hoz, mégis vagányan interpretálva. Felvágták a nyelvét a kicsikének.

Balkezes – Greyjoy 9%

Fotó: Beerporn.hu / Beerporn.hu

A gerilla sörfőzde imádott Greyjoy-át bármikor szívesen döntögetjük, annak ellenére, hogy nem egy könnyed ital, a maga mélységével és 9%-os alkoholtartalmával. Dupla IPA, melyet az Earl Grey tea és a bergamot tesz izgalmassá. A színe sötétnarancs, habja kecses és lágy. Nem a strandon ivós nyári kaland, inkább fajsúlyos kerti baráti beszélgetésekhez dukál, hiszen hamar megered tőle a nyelv.

Brew Your Mind – Peach Please 6,5%

Fotó: Brew Your Mind / Brewyour Mind

A szekszárdi Brew Your Mind olyannyira innovatív, hogy egyik kedvenc sörük, a könnyed, dzsúszos IPA, a Peach Please az üveges verzión kívül immár 0,33-as dobozos változatban is elérhető. Nagyon gyümölcsös, nevéből fakadóan természetesen a barack dominál, de az ügyesebbek egyéb trópusi aromákat is felfedezhetnek benne. A keserű sem hiányzik belőle, de krémessége miatt szinte itatja magát. 

Rothbeer – Ginger Meister 5,1%

Fotó: Rothbeer / Rothbeer Facebook

Világos ale nagyon fűszeresen. A Rothbeer főzde egyik különösen nagy gonddal készített tétele. Egy főzetbe 30 kg gyömbér és 20 kg citrom kerül, reszelve. Az élvezeti faktor következő szereplője pedig a virágméz, ami nem elnehezíti, hanem még pikánsabbá teszi a Ginger Meistert. Szűrt, tiszta, “ködösítés” nélküli sör, mely nyáron pezsdít a gyömbér és a citrus miatt, és télen ugyanennek köszönhetően szintén jól eshet. 

Horizont – Pilot Series #1 5,5%

Horizont - #1Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Szenvedélyes, megszállott sörfőzők jutalomjátéka a Horizont sörfőzde Pilot Series névre keresztelt sorozata. Egyszeri főzetekről beszélünk, vagyis erősen limitált szériáról. Az #1-es versenyző New England inspired IPA, 5,5%-os alkoholtartalommal. Amarillo, Centennial és El Dorado komlókból. Fátyolos, erős illatú IPA, izgalmas utózöngével. 

+1 Gólem sör – #100 Hops 10%

Gólem Sör - #100 hopsFotó: Gólem sör / gólem sör

Imperial IPA, egy igazi zsibbasztó főzet, ami első kortyra talán túl édes lehet, de minél jobban haladunk vele, annál jobban megjön a kedvünk hozzá. Kicsit szójás jellege van, amitől sötét és izgalmas felütést kap. A név nem véletlen, tényleg 100-féle komló került bele, és ettől olyan kiismerhetetlen és megfejtős, mint egy rosszfiú. Egy üvegtől zsibbadsz, kettőtől a világot váltanád meg, a három… még nem próbáltuk. 

Ahol megtalálod őket

Érdemes figyelni egyes sörözők csapfoglalásait, új szállítmányait és magukat a főzdéket is, hogy követni tudjuk a különböző főzetek érkezését. Helyek, ahol érdemes érdeklődni a fent felsorolt sörök iránt: