Ismét összeszedtük, hol és hogyan érdemes eltölteni az előttünk álló négy napot. Például thrash metál koncerten, kültéri jégpályákon, csapfoglalásokon, brunch-okon vagy színházi premiereken. Szubjektív merítés a hétvégi programfelhozatalból.

  • Csütörtök
DEX – Dalszerző Expo 2018/ Budapest Music Center

Külföldi zeneipari szakemberekkel és ismert magyar dalszerzőkkel jön Magyarország első, kifejezetten a dalszerzésről szóló expója, a DEX! Kapcsolatépítés külföldi és hazai szerzőkkel, szakmai fejlődés – ezekre is lesz lehetőség az eseményen. De lesznek persze koncertek is.

/ Fonó Budai Zeneház

A az elragadtatás zenéjét játssza: sokszor szigorúnak tetsző, néha kifejezetten repetitív örvénylésből kibontakozó, kinyíló témáik, a pszichedelikus és noise rockból, némi folkból és telivér, power dzsesszből egyszerre táplálkozó kompozícióik hihetetlen energiákat hordoznak. A zene egyszerre idézi a látszólag különböző indíttatású műfajok egymásra találásának aranykorát, de a Jü a nyilvánvaló reminiszcenciákon túl korántsem a késő hatvanas, kora hetvenes évek fúziós zenéinek felidézésében utazik.

Bodylotion Co-Dance: Párbaj/ MU Színház

Ceremoniális táncperformansz, melyben a bodylotion co-dance harcos szellemű női aktivistái ellentmondást nem tűrően kivárnak, talpraesnek, kicseleznek, szembesítenek és komolyan veszik magukat. Sziklaszilárd hit, küzdelem, igazság, félelem, várakozás, harag, bosszú, kiegyezés? Az új darabban a párbajozás tradíciójának kulturális és filozófiai gyökereit vizsgálják, keresik nyomait napjaink kommunikációjában, miközben készülnek a ‘mindent eldöntő’ küzdelemre.

Best Of Friss Hús/ Közép-európai Egyetem - Auditórium

Február elsején, a Közép-európai Egyetem auditóriumában megnézhetünk néhányat a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál korábbi kínálatának legjobbjaiból. A vetítéseket követően Osváth Gábor producer beszélget majd a filmek rendezőivel, Bucsi Rékával (Symphony no. 42), Tóth Lucával (Superbia), Kis Hajnival (Szép alak) és Freund Ádámmal (Földiek).

9. Furmint Február Nagy Kóstoló/ Vajdahunyad Vára

A Furmint Február Nagy Kóstolón várhatóan közel száz kiállító legalább százötven prémium borát ízlelhetik meg a látogatók. A kínált borok között egészen biztosan találunk majd pezsgőket is, és az édes borok, aszúk szerelmesei sem fognak csalódni. A legtöbb kiállító ezúttal is a legnagyobb hagyományokkal bíró Tokaji borvidékről érkezik majd, de köszönhetően az elmúlt évtized furminttelepítéseinek, egyre több új borvidék csatlakozik a furmint táborához. Az ugyancsak tradicionálisnak számító Somló mellett az Egri borvidék, a Balaton északi és déli partja és a Pécsi borvidék, valamint határon túli pincék furmintjait is megkóstolhatjuk.

  • Péntek
II. Winter Office/ Majorka

Legutóbb kiderült, hogy az együttdolgozás téllel és forralt borral is működik, ezért közkívánatra február első péntekén már második alkalommal szervezik meg a Winter Office-t! Ezúttal visszatérünk Budára, a Szilágyi Erzsébet fasori Majorka belsejébe. Lesznek reggeli, ebéd, hideg és meleg ital opciók, wifi és a szokásos inspiráló közösség!

0. UbikEklektik/ Epreskert, Magyar Képzőművészeti Egyetem

A Magyar Képzőművészeti Egyetem terepén egy különböző közösségek felé nyitott összművészeti fesztivált hoznak létre februárban az UbikEklektik szervezői. Ígéretük szerint egymással kapcsolódik majd össze a színház a műhelymunkákkal, az installáció a koncertekkel és a szokatlan performansz a kísérletező kiállítással.

Kézműves sör dobozban? - sörkóstolás és eszmecsere/ Beerselection

Kézműves sör dobozban? Ez nem ellentmondás? A FIRST-nél úgy gondolják, a legjobb ha oldják a feszültséget és most teret adnak a felháborodásnak. A kék sarokban a dobozos sörrel kapcsolatos sztereotípiák, indulatok és tévhitek. A piros sarokban érvek, hogy mi az igazság a sör szempontjából.

Depeche Mode/ Papp László Budapest Sport Aréna

A telt házas, tavaly májusi koncert után a Depeche Mode visszatér Budapestre! A Spirit című albumukra épülő Global Spirit turné februárban éri el újra a fővárost és az új dalok mellett biztosak lehetünk benne, hogy az olyan slágerek is felcsendülnek majd, mint az Enjoy The Silence vagy az In Your Room.

Leo Pol, Marc MilnerLÄRM

Pénteken az intergalaktikus house-tér legforróbb live produkcóját láthatjátok a LÄRM fúziós színpadán. A francia Leo Pol egy BodyParts vinyl kapcsán karcolta meg azonnal a memóriánkat, később saját csillagot is kapott az aszfaltba, amint a Pluie/Noir kollektíva szelektoraként is jól ismert Marc Milner-rel közösen alapított IILE és Uniile Records kiadványaik sokasodtak. A klasszik 808/909-es dobgépek és további analóg műszaki cikkek gondosan összehangolt arzenáljával érlelt hangzás a menő klubok (Fabric London, Robert Johnson, Berghain/Panorama Bar), fesztiválok és a lemezboltok prémium fakkjába pozíciózta az este hősét. Tavaly már a Concrete klub rezidenseként és általában a párizsi house-technó szcéna sugárembereként adta ki az őrületes All I Got In Me dupla EP-t a Concrete Music gondozásában. 

  • Szombat
Hello Nutellás Pancake!/ EZ is Budai

Február elején az EZ is Budaiban is megülheted a World Nutella Day-t, hiszen a reggeli ajánlatukat február 3-án és 4-én is kiegészítik az örök klasszikus nutellás pancake-kel, amire 9:00 és 11:30 között csaphatsz le.

Kacat Bolhapiac/ 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

Szombaton újra érkezik a Kacat bolhapiac, ahová a gyerkőcöket is nyugodtan magunkkal vihetjük, hiszen rájuk is mindig gondolnak a szervezők és a kiállítók, így kicsik és nagyok egyaránt kutathatnak a csecsebecsék között.

Fehér Nyúl Brewery csapfoglalás/ Léhűtő

Az egyik legizgalmasabb hazai kézműves sörfőzde, a Fehér Nyúl Brewery nemrég három új főzettel is jelentkezett, februárban pedig négy napra lefoglalja a Léhűtő csapjait, amelyekből összesen hét különböző sörük fog folyni. A friss Cranachan málnás black IPA vagy a Cocoa Milk Stout mellett kóstolható lesz a Szikra Espresso Tonik APA-juk vagy az Ekuanot IPA-juk is, így mindenki találhat majd ízlésének megfelelő nedűt.

Miss May I, Fit For A King, Void Of Vision, Currents/ A38 Hajó

A We Are Stronger Than Before turné keretében visszatér az ohiói metalcore-csapat, hogy bemutassa legújabb, Shadows Inside című lemezét. Ráadásul három hasonló stílusban alkotó zenekart is hoznak magukkal, így garantált a moshpit és a faltól-falig breakdownok magas száma.

Alphabet Showcase/ LÄRM

Tel-Aviv technója kimutatja fogának metálját, nem kevésbé mérsékelt habzású hazai támogatással. A Közel-Kelet egyik legfontosabb éjszakaiszpot-tengerében elhelyezkedő Alphabet egyébként nagyon hasonlít az Akácfa utcai klubhoz: kompakt, sötét és döng a membránja. Lehet hogy E-Bony. és TV.OUT a szettjeikkel egy új testvérklub születéséhez asszisztálnak?

  • Vasárnap
Vegan Sunday Market/ Anker't

Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca, a Vegan Sunday Market 2018-ban is visszatér. Február 4-én nem csak olyan különlegességeket lehet majd vásárolni, mint az organikus nyers vegán fermentált sajtok, nyers sütemények, kézműves vegán szappanok, magvas szeletek és még sok más. Emellett lesznek még főző workshopok, kerekasztal-beszélgetések és előadások is.

Nutella Napok/ SUGAR! shop

Van, ami úgy jó, ahogy van. Ilyen a Nutella is. Ilyen a Nutellával készült süti, shake, forró csoki és fagyikehely is. A tavalyi esemény sikerén felbuzdulva idén is megrendezik a Nutella napokat a Sugar! Shopban a február 5-i Nemzetközi Nutella Nap alkalmából. A tavalyi slágersüteményeket idén is megtaláljuk majd, de számos újdonságot is kóstolhatunk majd február 4-én és 5-én.

Maraton 2018 – Bernstein és az amerikai zene/ Müpa

Tizenegyedik közös zenei maratonját szervezi meg a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa február 4-én. A nap főhőse ezúttal az amerikai álom klasszikusa Leonard Bernstein, aki rendkívül sokoldalú volt. Zeneszerző, karmester, népnevelő, humanista, igazi mély gondolkodó. Éppen 2018-ban lenne 100 éves, kora ikonikus hangjává vált, eklektikus kompozícióiban keveredik a jazz, a zsidó dallamok és a színházi zene, de bármit is írt, elsődleges célja a kommunikáció volt. Mellette a 20. századi amerikai zene legnagyobbjainak művei szólalnak meg.

Kala Ramnath/ Trafó

A Grammy-díjra jelölt hegedűművész egyike India legkreatívabb és legkeresettebb művészeinek.  Tizennégy éves korában már Zakir Hussain dicsérte a játékát, ami érzelemgazdagságát a Pt. Jasraj mellett eltöltött tizenöt évben nyerte el. Eddigi karrierje során olyanokat kísért, mint Ravi Shankar vagy Shiv Kumar Sharma, ezen az estén viszont őt fogja tablán kísérni Pandit Abhijit Banerjee.