Új, gyalogos-kerékpáros Duna-híddal erősítene be a Duna-Buda tervpályázat keretében megújuló budai Duna-part. A Lágymányostól Újlakig tartó közel 7 kilométeres szakaszon megújulnának a közparkok és zöldfelületek, és számos ponton átszerveznék a közlekedést is, hogy biztosítsák a lejutást a vízpartok közelébe. A győztes terveket a már a pesti oldalról ismert Korzó Tervezési Stúdió készítette.

A Duna-partok Budapest mostohagyermei voltak hosszú évtizedekig. A legtöbb helyen, főként a belvárosi szakaszokon a masszív autós vagy épp itt haladó kötöttpályás közlekedés elvágta a közvetlen folyópartokat a belsőbb területektől, csak egy-egy ponton volt lehetőség a víz megközelítésére, és a partok nyújtotta páratlan lehetőségek kiélvezésére. A pesti oldal látványos terveiről már írtunk, vagy a Kopaszi-gát környékének átalakulásáról a toronyházakkal, most pedig a nemrég kihirdetett, Újlaktól Lágymányosig tartó szakasz terveit vesszük górcső alá.

A budai oldalon összesen négy akcióterületet jelöltek ki: Újlak, Felhévíz, Víziváros és Lágymányos területén. Itt az áthaladó alsó rakpartok észak-déli közlekedési folyosó szerepének megtartása mellett a felső rakpart elhanyagolt köztereinek rendezésével és a közlekedési területek újraosztásával kell vonzó környezetet teremteni, és elősegíteni a város és a folyó kapcsolatának erősödését. Mindössze két pályamű érkezett be a Budapest Város Önkormányzat által kiírt pályázatra, az első díjat a pesti Duna-part tervezésekor is győztes Korzó Tervezési Stúdió Kft. kapta, de az S73 Tervező Iroda  Kft. terveit is megvette a főváros.

Az újlaki szakaszon számos, különböző volumenű változást terveztek. Talán a legnagyobb és leglátványosabb az új, gyalogos-kerékpároshíd ötlete, amely a budai oldalt és a Margit-szigetet kötné össze: a Szépvölgyi út végénél létesülő parkból indulva a Palatinus Strandfürdő melletti útig vezetne. A tört tengelyű hídon a szélső sávban a bringások, míg a három, különböző magasságú sávokban a gyalogosok közlekedhetnének. Így a híd lehetne egy kisebb kilátó is, valamint a sávok közötti teraszos, lépcsős illetve zöldfelületek kapnának helyet, hogy akár szabadidős, rekreációs céllal is használható legyen. A gyalogoshíd ötlete már régóta kísért a városban, de itt speciel főleg a Margit, de az Árpád hídon keresztül is viszonylag jól megközelíthető a Margitsziget, gyalog és bringával is.

Kevésbé látványos, ámde annál fontosabb átalakítás lenne a Szépvölgyi út és a Slachta Margit rakpart kapcsolatának megteremtése, első ütemben a HÉV szintben való keresztezésével, valamint egy nagy méretű park kialakítása a Szépvölgyi út Árpád fejedelem útja-Lajos utca közötti szakaszának átalakításával, és a Kolosy téri buszmegálló aszfaltrengetegének felszámolása, a 65-165-ös buszcsalád megállóhelyeinek a HÉV nyomvonalának közelében való elhelyezésével. A Duna-part mentén gyalogos sétány lenne a közúti felületek átcsoportosításával, valamint a Szépvölgyi út tengelyében lépcsős partfal épülne a víz megközelíthetősége érdekében, a Fischer Ágoston parkban pedig sportpályák, játszóterek és tornapálya létesülnének.

A felhévízi szakaszon folytatódna a sétány aSlachta Margit rakparton a parti sáv mentén, de a hosszú távú tervek szerint a Margit hídtól a Zsigmond térig tartana egy egybefüggő, autómentes sétány, mivel az Elvis Presley parkból, a Germanus Gyula parkból, illetve a Komjádi Béla uszoda és a Zsigmond tér közötti szakaszról mindenfajta felszíni közút és parkoló eltűnne, egy mélygarázs építésével (amely a Komjádi uszodától a Harcsa utcáig húzódna, egy-egy kijárattal a Frankel Leó útra, illetve az Árpád fejedelem útra).

A most nagyon elhanyagolt, Lukács fürdő előtti park is megújulna, az épület omladozó homlokzatával egyetemben. A meglévő, rossz állapotú játszótér helyén új vizes játszóteret tervezne a Korzó Stúdió, amelyhez kiszolgáló büfé és elsősegélynyújtó helyiség készül, és két díszmedence is épülne, a nagyobb méretű medence tükörfelületként is funkcionálna, melyben a homlokzat tükröződik, míg a kisebbik medence díszét vízinövények adják. Valamint tervben van egy, a századelő szolgáltató funkcióját megidézve (Lukács Kiosk) a Partifecske Atlasznak megfelelő mobil vendéglátóhely telepítése is. 

A vízivárosi részen központi szerepet kap nemcsak a közvetlen, Duna-parti terület megújítása, de a közeli Fő utca egységes arculatának kialakítása is. A Bem téren, a szobor előtt egy kisebb ünnepi tér jönne létre, de szintbe hoznák az utcákat is, és az áthaladó autós forgalom is megszűnne. A Fő utca sokkal hangulatosabb és gyalogos barátabb lenne, a Bem tértől a Jégverem utcáig 3 méterrel szélesedne a járda, a parkolósáv felszámolásával, és az út egy szintbe kerülne a járdával.

A Nagy Imre téren egy új  játszótér épülne, a Batthyány térnél pedig, figyelembe véve a tér amúgy is esedékes átalakításának terveit, a Casanova-ház süllyesztett szintkülönbségét szintén nyitott lépcsősor enyhítené.

A legdélebbi, lágymányosi szakaszon kiemelt cél a Műegyetem előtti, most épp ingyenes óriás P+R parkolóként funkcionáló terület rendezése és ésszerűsítése, a terjengős útpálya összehúzásával és Duna felőli oldalon egy sétány kialakításával.

A park kialakítása igazodna az egyetemi hallgatók életviteléhez is, találkozási pontokat és pihenő, rekreációs részeket is elhelyeznének itt is, amelyet egy hallgatók által programozható pára- és fényjáték tesz majd  vonzóvá. Valamint a területre rengeteg, a dizájnos betontárgyairól híres Ivanka-s Maurer-Klimes Ákos tervezte különböző kreatív ülőbútor is kerülne.