Január ellenére úgy tűnik, hogy a téli mínuszok jó ideig nem tágítanak még, így jobb alkalmat nem is találhattunk volna arra, hogy némi folyékony olasz életérzést vegyünk magunkhoz. A Proseccoshop ugyanis pont azt kínálja, amit a neve is ígér: proseccót, borokat, likőröket, bluemondokat, amik akkor is magukkal hozzák a mediterráneum napsütéses-könnyed hangulatát, ha kint éppen havazna. Poharazás közben pedig még azt is megtudtuk, hogy a terveik nem merülnek ki az ital népszerűsítésében.

Nem a BeerSelection az egyetlen üzlet Budapesten, mely egy adott italfajtára szakosodott webshopként kezdte, majd boltot nyitott: tavaly óta a Proseccoshop kínálatát már a Semmelweis utca 8. alatt is átböngészhetjük. Érdemes: a polcokon negyvenháromfajta prosecco, háromfajta rövid, (limoncello, grappa és egy likőrkülönlegesség) és úgy tizenöt különböző bor közül válogathatunk.

A Perlage, a San Simone vagy a La Tordera palackjai között hirtelen el is vesznénk, ha nem segítene ki minket az egyik alapító, Urbán Balázs. Ő és társa rengeteget jártak Olaszországba, nagy rajongói a névadó italnak, így két éve kilencszáz palackkal neki is vágtak annak, hogy „meghonosítsák” itthon a proseccót. A főállásban egyébként a pénzügyi szektorban dolgozó Balázs szerint azonban a tapasztalat az, hogy az emberek online nem vásárolnak alkoholt, így mindenképp indokolttá vált egy saját üzlethelyiség, így december 2-a óta már a Deák Ferenc térről az Astoria felé tartva is beugorhatunk egy palack mediterráneumért.

A prosecco igazából egy észak-olasz borvidék, maga a szőlő, amiből készül az a glera. Ez egy testetlen, nagy szemű szőlő, emiatt az ital sokkal könnyedebb, mint mondjuk a pezsgő. Maga a szortimentünk úgy van összeállítva, hogy körülbelül fele-fele arányban találhatók benne alap és superiore proseccók. De íz, szárazság és cukortartalom szerint is úgy válogattuk össze a kínálatot, hogy minden igényt lefedjen: vannak nőiesebbek, amik nagyon gyümölcsösek és könnyedek, mások férfiasabbak és sokkal ásványosabbak. Mindenki megtalálhatja itt a neki tetszőt.” – meséli. Valamint hozzáteszi, hogy mivel a kínálat nagyobb része szárazabb italokból áll, ideális kísérők különböző tésztaételek, kagylók, érlelt sajtok vagy fehér húsok mellé, de vannak olyanok is, mint az Agricanto, egy Raboso boralapú likőr, ami étcsokoládéval a legjobb.

Egy rövid kóstoló közben hozzáteszi, hogy bár Kelet-Európában Magyarországra tört be eddig a legkevésbé az olaszok pezsgőbora, globálisan nézve egyre népszerűbb: 2015 óta többet adnak el belőle, mint például a champagne-ből. A zsebkendőnyi bolt pedig ennek a változásnak a hazai katalizátora lehet – minden adott a szakértelmen át a jó ízléssel összeválogatott tételekig. Ráadásul a belső tér is úgy lett kialakítva, hogy szimplán jó ott tartózkodni: a hangulatos bevilágítás, a meleg tónusú színek és a rusztikusabb fa bútorok illenek a palackok dizájnjához.

Azonban akkor sem kell kétségbeesni, ha sem a webshopjuk, sem maga az üzlet nem opció: több hazai bor- és gasztronómiai fesztiválon is rendszeresen ott vannak, illetve vacsorákat, kóstoltatásokat is szerveznek mind a boltban mind pedig külső helyszíneken. A boltban egyébként pohárral nem lehet vásárolni, de ingyenes kóstolásra mindig van lehetőség.

Télen egyébként sokan inkább a boraikat keresik, amelyek különlegessége, hogy kizárólag azoktól a pincészetektől származnak, akiktől a proseccók is. Úgy fele-fele arányban vannak vörösek és fehérek; előbbiből inkább a testesebb, exkluzívabb vonal található meg náluk, míg utóbbiakra a könnyedebb tételek jellemzőek. Aperol spritzet viszont a fesztiválokon kívül hiába is keresnénk – nem része az állandó kínálatuknak. Véletlenül se higgyük azonban, hogy nem tudnak jó alternatívát helyette. Mi legalábbis az ott töltött idő alatt nem tudtunk olyan alkalmat, ételt vagy évszakot mondani, amire válaszul ne kapták volna le egy kis gondolkodás után a hozzá passzoló italt.

A bolt kínálatában pedig igazi különlegességek és csúcsminőségű termékek sokasága is megtalálható. Ilyen például a Serena pincészet Tranquillo proseccója, mely buborékmentes változata ennek az alapvetően nagyon is pezsgő italnak vagy a Perlage pincészet sokszoros díjnyertes bio- és biodinamikus superiore proseccói, de igazán kiemelkedő tétel a Masottina pincészet Cartizzéje (a proseccók Gran Cru-je) vagy a San Simone pincészet arany és ezüst színű üvegben kapható proseccói. Aki pedig nagy tételben szeretné, az másfél vagy három literes kiszerelésben is megvásárolhatja kedvencét.