A hamarosan nyitó Sas utcai Société Ház felújítása kapcsán kérdeztük a Société Budapest vezetőjét, Lajkó Erikát a társaság céljairól, terveiről, és nem utolsósorban a hamarosan elkészülő, minden tekintetben egyedi és újszerű közösségi térről, ahol művészek, műértők és kíváncsi érdeklődők találkozhatnak egymással. Mert a művészet nem egy mindennapjainktól távoli, elit kiváltság, hanem minden, ami elgondolkodtat, inspirál vagy nem szokványos formában ad át valamilyen üzenetet.

Az első kérés, ami felmerült bennünk, amikor az Inspired By Société által életre hívott művészeti projektekről beszélgettünk, az volt, hogy vajon miért éppen most jelenik meg egy olyan kezdeményezés, amely a közép-európai alkotói közösségre koncentrál, és ad nekik “kitörési” lehetőséget.

Erika szerint nem véletlen, hogy most jutott el a projekt idáig, hiszen az utóbbi időszakban érezhetően visszatért a közösséghez való tartozás igénye, különösen a közép-kelet-európai régióban. Posztszocialista országokban élünk, ennek különböző történelmi, kulturális, szociológiai sajátosságaival, és ebben a környezetben megjelentek az erős, alulról szerveződő közösségek, melyek intellektuális kihívásokat keresnek és nemzetközi ambícióik vannak. A Société úgy gondolta, hogy számukra hiánypótló lenne egy stabil találkozóhely, egy platform a gondolataik megosztására, inspirálódásra. A közösségi szellem létrehozásának igénye köszönt vissza a névválasztásban is, nem szerették volna, ha csupán egy hely megnevezésére korlátozódna, inkább a Société francia nyelvben megjelenő "társaság" jelentése a fontos, amely egy szorosabb kötődésre, még erősebb együttműködésre utal.

Nemcsak a csapat és a projektek nemzetköziek, és ölelik fel a térség képzőművészeti, divat- és gasztronómiai világát, de a Société által vallott filozófiában is kiemelt szerepe van ennek közép-kelet-európaiságnak. Ahogy Erika megfogalmazta, iszonyatosan szexi a posztszocialista vizuális kultúra. A régióban minden nemzet alkotói a közös földrajzi és történelmi adottságoktól körülvéve nőnek fel, hasonló perspektívából értelmezik a világot és nyitnak a régióra, vagy azon kívülre, azonos hatások fedezhetők fel rajtuk. Ám hiányzik az a közös platform vagy helyszín, ahol a  régión belül tevékenykedő művészek és alkotásaik bemutathatóak lennének.

Az átlagemberben – főleg ebben a régióban – van egy erős idegenkedés és elhatárolódás, ha a kortárs művészeti irányzatokról van szó, vagy akár a gasztronómia vagy divat exkluzívabb formával találkozik. Pedig a művészet nem egy mindennapjainktól távoli, elit kiváltság, hanem minden, ami elgondolkodtat, inspirál, nem szokványos formában ad át valamilyen üzenetet. Ezt egy hetilapban, egy kávéházban, egy céges rendezvényen ugyanúgy „fogyaszthatjuk”, mint egy múzeumban. A Société magának az alkotásnak szeretne teret, lehetőséget adni, és ezzel minél több embert inspirálni. Ezáltal tennék a művészetet fogyaszthatóvá, vallja a Société Budapest vezetője.

És hogy hogyan válhat működővé egy ilyen üzleti és kulturális modell? A projekt egy erős befektetői háttérrel és szemléletben indult el, amivel természetszerűleg az is járt, hogy több lehetséges irányt számba vettek. Ezek közül az egyik egy inkubátorház volt, ahol divattervezők és kreatívok kedvező bérleti díj mellett egymás mellett tudnak élni, ám ezt hamar elvetették, és megfordították az irányt. A Société Ház nem magukért az alkotókért lesz, hanem azért, hogy egy szélesebb közönség jól érezze magát, egyedi élményt és kimagasló szolgáltatási színvonalat kapjon. Ez az alkotóknak is jó lehetőség arra, hogy megszólítsanak  olyanokat, akik nyitottak az újra, de nem feltétlenül műértők vagy high-fashion fogyasztók. Fontos, hogy a Ház működése soha ne váljon öncélúvá, hanem egy szélesebb közönség számára bírjon értékteremtő erővel. A Société tehát leegyszerűsítve egy nagyon is for-profit szórakoztató és rendezvényközpont, egy jól körülhatárolt misszióval, hogy a kultúrát támogassa, népszerűsítse, és egyre szélesebb körben fogyaszthatóvá tegye.

A közösségépítés mellett kiemelten fontos, hogy a régióból minél több tehetség megmutatkozzon a világ fejlettebb művészeti- és divatközpontjaiban, és emelje a régió elfogadottságát. Így a már ismertebb, befutott alkotókat abban tudják támogatni, hogy felkészüljenek a nemzetközi piacon való bemutatkozásra. Elsődlegesen ez a célja például a régió divattervező tehetségeit támogató Société Fashion Accelerator programnak is.

Maga az épület ugyan még felújítás alatt áll, de Erika kicsit mesélt arról is, hogy milyen koncepciók mentén zajlik a renoválás és a belső terek kialakítása. A ház belső szerkezete már hosszú évek óta félkész állapotban volt egy félbemaradt átalakítás miatt, így most azt teljesen kipucolták. A belső teret egy sajátos ízlésvilág szerint tervezték újjá, a műemlékvédelem iránymutatásainak tiszteletben tartásával, az eredeti értékek, mint a homlokzat vagy lépcsőház megtartásával és kiemelésével.

Az új belsőépítészeti elemek érezhetően jól elkülönülnek az eredeti épületstruktúráktól, és a teret szemlélő számára egyértelmű, hogy mik azok a kortárs elemek, amelyek anyaghasználatukból, színükből vagy megformáltságukból fakadóan mai kortárs egységek. A különböző elemek egymásmellettisége és első ránézésre nem feltétlenül megfejthető összefüggésrendszere egy nehezen megunható, izgalmas térélményt nyújt majd a szemlélő számára. A Société Házban az egész nap nyitva tartó vendégterek biztosítják a közösségi működés feltételeit: étterem, kávézó, bárok, rendezvényterem, fotó- és videostúdió. Ezen kívül irodák kapnak helyet, valamint egy exkluzív felhasználású tetőterasz.

A Société célja, hogy mint hiánypótló kezdeményezés, ami képes megerősíteni az előremutató gondolatokkal, pozitív jövőképpel, tenni akarással teli emberek közösségét, egyszerre oktasson, előmozdítsa és önbizalmat adjon a tehetség kibontakozásának.