Az ember alapvetően játékos – ezen a tényen felbuzdulva, hátrahagyván a szokásos dolgokat és a konformista megközelítéseket, a már ismert és szeretett Budapest Bakering kis kocsik és töltött ringek megálmodója úgy döntött, ismét belefog valami olyanba, ami még sehol a világon nem létezik. Ami ötvözi az apró kocsik depóhelyét egy kedves kis kocsmával, egy DIY-étteremmel és egy közösségépítő hellyel. A Budapest Makerynek már a neve is sokat elárul, ugyanis a vendégek maguk készítik el a vacsorájukat. De mi ebben a jó, hogyan jutottunk el eddig, azt mi még a valós nyitás előtt tudhattuk meg.

2015 májusában megjelentek Budapest utcáin a miniatűr trolik, buszok és villamosok a bennük rejlő töltött karikákkal. Mi azonnal írtunk is a Budapest Bakering jelenségről, ti pedig nagyon szerettétek a cikket. Az eltelt közel két év alatt ezek a mozgó street food járgányok illeszkedtek az utcaképbe, a termékek folyamatosan fejlődtek és kicsiktől nagyokig mindenki szívébe zárta a liliputi tömegközlekedési eszközöket. Nemcsak a sikert meglovagolva, hanem kreatív, sosem nyugvó és ötletekkel teli emberként Ádám, a Bakering kitalálója már egy új, szintén forradalmi projekten törte a fejét.

Első körben arra gondolt, hogy a kis kocsiknak egy közös "kocsiszínben" kellene parkolni, a ringeket pedig folyamatosan fejleszteni kell. Aztán mivel a vásárlók is beajánlhattak már receptúrákat, valahogy össze akarta hozni a közös alkotást és a fix helyen történő vendéglátást. Mi lenne, ha a vevők állíthatnákössze rövid idő alatt saját töltött pékáruikat? Aztán a fantázia elkezdett szárnyalni, túl a ringeken, átlépve minden megszokottat és unalmasat.

Sokat beszéltünk a játékosságról és az alkotó szellemről, ami lássuk be, nem mindig nyer elég teret felnőttként. A mindennapok eltelnek anélkül, hogy valami kézzelfoghatót, maradandót készítenénk, vagy olyan élményekkel gazdagodnánk, amelyekről az idő múltával is mesélni fogunk. Sok az inger, de idő, energia vagy erőforrás hiányában automatizált cselekedeteink közepette sokszor megfeledkezünk a játékról, a szórakozásról. A főzés pedig igazán izgalmas teremtő folyamat, a gasztoforradalom és a technológia összefonódásával gyakorlatilag már mindent megtanulhatunk a videómegosztókról is. Szivárványos cupcaket, amerikai palacsintát, s azt is, hogy hogyan válasszuk el a tojásfehérjét a sárgájától egy PET-palack segítségével. Egyre többen főznek, egyre többen éreznek rá erre és még azok is többször merészkednek be a konyhába, akik az internet előtt csak a mikró biztonságot adó időzítőjét nyomkodták.

Nekik és tulajdonképpen mindenkinek szól a Makery. Az első olyan étterem, ahol a vendég maga készíti el azt, amit majd elfogyaszt. Persze rögtön felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem otthon teszem mindezt. A metódus a következő: a Dob utcai DIY-étteremben hetente változó étlapot találunk majd, olyan receptekkel, melyek aránylag egyszerűen elkészíthetőek. A menüket tervek szerint ismertebb gasztroarcok is alakítják majd. A megnyitón például Sass Dani es Wirgha Márk, a Konyhafőnök két döntőse tesz fel recepteket. Megérkezünk, kiválasztjuk a szimpatikus fogást és az étterem hátsó részén található indukciós főzőlapoknál és sütőknél egy fatálcán megkapjuk a hozzávalókat. Mindent olyan állapotában, hogy már nem kell vesződni velük. A hagyma kockákra aprítva, a hús csíkokra vágva adott esetben. Az alapanyagokhoz és fűszerekhez még kapunk egy tabletet, melyen a kiválasztott fogás videós elkészítését láthatjuk. Vagyis nincs recept, részletes leírás, hanem vizuálisan sajátítjuk el a tennivalót. Ha kész, akkor már csak annyi a teendőnk, hogy a művünket elfogyasztjuk. (Természetesen a takarítás nem ránk hárul, tehát csak a legjobb részeket élvezzük ki.)

Ez így nem főzőiskola, hiszen nem kell hosszú órákat és súlyos összegeket fizetnünk. Nem receptet tanulni, hanem egyszerűen csak alkotni megyünk. Ismerőssel, baráttal, társasággal, netán egyedül. A próbafőzéseken egyértelműen kiderült, hogy mivel nem is szakácsversenyt rendeznek majd nap, mint nap, ezért nincs versengés, csak a közösségalkotó jelleg és a főzés öröme, majd a babér learatása, hiszen a receptek lepróbáltak és igazán ízletesek. Elérhető árakra számítsunk.

A Budapest Makery otthonos kialakításának és választékának köszönhetően azokat is szeretettel várja, akik csak fröccsöznének egyet főzés előtt, után, közben vagy helyett. Hiszen nem muszáj feltétlenül szakácskodni. De azért erősen ajánlott. Minket meggyőzött Ádám koncepciója és hamarosan biztosan ki is próbáljuk a Makery-t és remélhetőleg nagyobb sikerrel járunk, mint a sündisznósüti készítői.

Budapest Makery Megnyitó: február 10-én, pénteken, 19:00-kor

WEB
Facebook
Cím:
1072 Budapest, Dob utca 38.