A Magyar Turisztikai Ügynökség kedvcsináló videókon lát el tippekkel azzal kapcsolatban, merre érdemes indulnunk ősszel az országban, és mit nézzünk meg ott. Az első állomás Budapest és környéke.

Valószínűleg nem szükséges hosszan taglalni, miért szeretjük Budapestet, de most a Magyar Turisztikai Ügynökség videóján is megnézhetjük, mennyi programmal lát el minket a város, ha elhagyjuk a kényelmes kanapénkat. Panorámafürdőzés, street food-jellegű vagy éppen rántott húsos vacsorák, borok, koktélok is szerepelnek a tippek között, akárcsak az, miért érdemes a város határain túlra is elmerészkedni. Így például bejárhatjuk a nyomokban barokk hangulatot tartalmazó Gödöllőt, összehasonlíthatjuk az etyeki boros és sörös kínálatot vagy rácsodálkozhatunk a prédikálószéki panorámára.

A videó a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült az “Át kell élned, hogy elhidd - A felfedezés ősszel is folytatódik!” kampányhoz.

  • Amit a borok kedvelőinek tudni érdemes:

A fővárostól 28 km-re található Etyeken a szőlőművelés egészen a rómaiakig vezethető vissza, sőt az Árpád-házi királyok alatt is virágzott itt a szőlőtermesztés. Az 1990-es évektől teret hódítottak a hűvösebb klímát kedvelő népszerű nemzetközi szőlőfajták, így ma a legelterjedtebbek a chardonnay, az olaszrizling, a sauvignon blanc, a zenit és a zöldveltelini fajták. De megtalálható itt a rajnai rizling, a juhfark és a pinot noir is. Etyek az 1860-as évek közepétől a főváros szőlőskertjévé vált, ekkor épült több száz kőpince, amelyek még ma is használatban vannak. A 19. század végétől a Törley család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték. Az adottságok lehetővé teszik a korán szüretelhető pezsgőalapborok készítését.

  • Helyi kulinária - amit a borok mellé kóstolni érdemes:

Budapest és környéke tökéletes helyszínt kínál a különböző gasztronómiai programokhoz. Budafokon pince- és pezsgőgyár-, Kőbányán sörgyárlátogatáson vehetünk részt, természetesen kóstolóval egybekötve, de benevezhetünk görög, thai, vagy akár indiai kulináriát oktató sütő-főző workshopokra is. Ma már válogathatunk a jobbnál jobb éttermek között, de ne feledkezzünk meg a piacokról sem! A Nagyvásárcsarnok, a Belvárosi Piac vagy a Fény utcai piac csak néhány példa azon helyek közül, ahol hazai kistermelői alapanyagokból készült kézműves finomságokat kóstolhatnak.

Még több élménylehetőség

  • "Budapest, a fürdők fővárosa"

Budapestet nem túlzás a világ fürdőfővárosának nevezni, hiszen nincs még egy olyan főváros, ahol ennyi termál- és karsztforrás törne fel. Az itteni fürdők azért is különlegesek, mert a történelmi korok külön csillogást adnak ezeknek a helyszíneknek. Némelyik olyan, mintha egy múzeumban fürdenénk: az egyik a török építészetet mutatja be, a másik az egykori arisztokrácia diszkrét báját idézi, a harmadik pedig a szecesszió remekeit vonultatja fel. Bár a budapesti fürdőkbe a elsősorban gyógyulni, lazulni és felfrissülni járnak az emberek, ezek az intézmények a társasági életnek is fontos színterei.

  • Földalatti rejtett világ, ahol mindig kellemes az időjárás

Akár kisgyermekkel kirándulva, akár extrém kihívásokat keresve, a budapesti barlangokban mindenki megtalálhatja a számára ideális programot. A hazánk leghosszabb barlangjának számító Pál-völgyi-barlangrendszer cseppkövei sok látogatót vonzanak. A Szemlő-hegyi-barlang évmilliók alatt kialakult virágoskertjében a mozgáskorlátozottak és a babakocsival érkezők is könnyen közlekedhetnek. A mélyben vezetett barlangi túra, a parkban játszótér és tanösvény is várja az érdeklődőket. A Mátyás-hegyi-barlang túrái az extrém kihívásokat kedvelőknek nyújtanak izgalmas programokat.

  • Változatos kulturális programok

Ha valaki Budapestre látogat, azzal a kellemes dilemmával szembesülhet, hogy nem tudja, melyik programot válassza a bő kínálatból. A főváros fellendülő klubéletének, az ötletekben egymásra licitáló fiatal tehetségeknek köszönhetően már a hét minden napján sokféle lehetőség közül lehet szemezgetni. A magyar főváros több mint száz múzeuma mellett egyre több üzletként is működő galériát találunk, amelyekben fiatal magyar tervezők reprezentálják, hol tart jelenleg a divat és a képzőművészet. Budapesten azonban nem vesznek el az apró műtermek, kamaraszínházak és klubok sem. Az utcák pedig rengeteg izgalmas történetet őriznek: ezeket ismerhetjük meg a tematikus vezetett sétákon.

Bejárhatjuk azokat a sarkokat és kapualjakat, ahol kurtizánok fogadták a kuncsaftjaikat, és ahol egy-egy hátborzongató bűntényt követtek el. Elmehetünk olyan túrákra is, ahol az egykori ügynöklakásokat mutatják be, de kipróbálhatjuk sörkóstolással egybekötött városnézést is. Az egyik legkézenfekvőbb séta azonban, ha végigjárjuk az UNESCO világörökségi területeket a Várban található Vörös Sün Házától, ami Budapest legrégebbi épülete, egészen a Városligetig.

  • Kastélyok és parkok a közelben

Akkor is bőven akad látnivaló, ha hétvégére kerülnénk a nagyvárosi zajokat. Budapest és a Velencei-tó között valahol félúton, Martonvásáron vár minket egy a legszebb magyar kastélyok közül, amelyet műfajában az egyik legangolosabbnak is tartanak idehaza. A hagyomány szerint Beethoven is megszállt a lenyűgöző parkkal rendelkező kastélyban, ugyanis jó barátságot ápolt a zenerajongó Brunszvik családdal, ennek köszönhető az épületben kialakított Beethoven Emlékmúzeum. A gödöllői Grassalkovich-kastély szintén csak 30 kilométerre található Budapesttől, amelynek parkjában kellemes sétát lehet tenni, a történelmi falak között pedig főúri enteriőrökbe tekinthetünk be. Nincs messze a zsámbéki romtemplom sem, amit még a tatárjárás idején emeltek.

  • Kirándulások a fővárosban és környékén

Budapesten a kerékpárral közlekedőket a MOL BuBi közösségi biciklikölcsönző-hálózat is segíti. Csatlakozhatunk vezetett kerékpáros túrához, de akár segway-jel is bejárhatjuk a belvárost. A fővárosból kiindulva remek úti cél kerékpárral a Dunakanyar, ami hajózással egybekötve még változatosabbá tehető. A Pilisi Parkerdőben közel ezer km jelzett turistaút, több mint 700 km sétaút és mintegy 300 km kerékpározásra kijelölt útvonal várja a kirándulókat. Az erdőket járva számos új vagy felújított kilátóból előtárulkozó panoráma csábít a csúcsok meghódítására, például a Pilis-tetőn, a Nagy-Kopaszon, a Prédikálószéken vagy éppen a Csóványoson.