Idén először indul útnak egy különleges járat, amit a BKK menetrendjében hiába is keresnénk. Ez a Budafoki Pincejárat, mely az idei év egy új kezdeményezéseként jött létre, azzal a céllal, hogy könnyen megközelíthetővé tegyen egy távolabbi és talán kevésbé ismert, mégis izgalmas helyszínt: Budafokot. És hogy mi is van itt, amiért érdemes buszozni? Egy komplett pincevilág, melyben megférnek egymás mellett a boroshordók, vendéglátóhelyek és kiállítások is. A járat először május 13-án reggel indul, és több belvárosi ponton is megáll majd.

Budafok a XXII. kerületi Budafok-Tétény borpincéiről híres településrészé. Általában egy nem annyira ismert és elhelyezkedéséből fakadóan talán egy kevésbé látogatott terep a budapestiek körében, pedig látnivaló van itt bőven. Például neves pezsgőkészítő cégek működnek itt, mint a Törley és a Garamvári, vagy borászatok mint a Lics Pincészet. Hozzájuk hatalmas, látványos pincék tartoznak, de ezek nem csak boroshordóknak, hanem vendéglátóhelyeknek vagy éppen látványos kiállításoknak is otthont adnak.

Minderre építve, és azért, hogy ezeket a helyszíneket közelebb hozzák a városlakókhoz (pontosabban a városlakókat a helyszínekhez), május 13-án elindul egy sajátos menetrend szerint közlekedő busz, a Budafoki Pincejárat, és ezzel együtt kinyílnak a budafoki pincék.

A buszjegy ára 1000 Ft, amiért cserébe egész nap használható az óránként forduló jármű. A belvárosban és Budafokon is több helyszínen megáll majd, a budafoki megállókat a látnivalókhoz igazították, vagyis amint leszállunk, már csatlakozhatunk is valamilyen programba vagy leülhetünk ebédelni.

Az első alkalom után pedig nem lesz megállás: a járatok júniustól minden hónap első szombatján közlekednek majd (menetrend ITT), a pincék pedig ehhez igazodva készülnek programokkal. Be lehet majd járni a Törley Pincészetet, a Budafoki Tangazdaságot, a Magdolna Borklubot, a Lics Pincészetet, a Seybold-Garab Pincét, a Borvárost, a Garamvári Pincét vagy éppen a Barlanglakásokat, akár idegenvezetővel, és ezen kívül lehet sokat kóstolni, enni és inni, vásárolni.Budafokon kerthelyiséges vendéglőket is találhatunk bőven, ilyen például a Magdolna Borklub vagy a Seybold-Garab Pince, ahova szintén érdemes ellátogatni. Ilyenkor kellemes környezetben lehet elücsörögni, finom ételek és borok mellett, élőzenét hallgatva.
Fontos

tudnivalók:

  • A Pincejárat megállói Budapesten a Stadionoknál lévő Volán Buszmegállóban, a Ferenciek terén a Városnéző buszmegállóban, a Gellért térnél a Budafoki úton, majd a budafoki helyszínek mellett lesznek.

  • Egy buszjegy egész napos utazásra szól, a pincék között is fel és le lehet szállni.
  • A járatok óránként indulnak, az első járat reggel 10 órakor, az utolsó este 8 órakor indul Budapestről.
  • Bővebben

    ITT.