Nem csak a welovebalaton.hu-hoz való kötődés miatt vagyunk megszállottjai az ország legnagyobb tavának és környékének. A változatos környezet, a tájegységek, maga a víz, a borok és a gasztronómia is fontos pillérek, amiért szerethető a Balaton. Bezerics Dani neve nem csak a Szexi Rosé miatt lehet ismerős: egyike azoknak a balatoni fazonoknak, akik a rossz beidegződések eloszlatásával foglalkoznak: értéket teremt, haladó gasztroszellemiséget képvisel. 2017 téli szezonjára pedig úgy döntött, Budapestnek is kell a pulled ponty és a balatoni életérzés, ezért a IX. kerületben, a Tompa utcában nyitotta új helyét, a Paletta Budapestet.

Aki valamilyen formában találkozott már a Bezerics-féle vendéglátással (a Palettában, a Télikertben, a Kishableányban vagy a Borházban) az tudhatja, hogy a család nem viccel, olyan nincs, hogy valaki ne teli hassal és élménnyel távozzon. Budapesten legutóbb a februári Töltött Holdon  jelentek meg, és miközben a Belvárosi piac fesztiváljának egyik legjobb fogásába haraptunk (pulled ponty), csak fantáziálhattunk arról, hogy mi lenne, ha nem Bogláron ennénk legközelebb ilyet, hanem újra a fővárosban... de el is hessegettük a gondolatot.

A hónap elején a we love balatonos csapat felhívta rá a figyelmünket, hogy mozgolódás van a Tompa utcában. Vagyis, ami februárban csak fantázia volt, az most, még az év végén valóra válik. A nyitást megelőző délutánon villamosoztunk el a Corvin-negyedig, ahol a Körútról néhány perces sétával jutottunk el a Palettához, a Tompautcába. A lokáció meglepő, de azért találunk errefelé pár izgalmas helyet: a Petrust vagy a Pepin Sörözőt. Viszont véletlenek sokasága kellett ahhoz, hogy éppen itt készüljön majd a Manga Laci és az idei szezon egyik legkraftosabb levese, az őz "forraltbor".

Dani zalai srác, ám ahogy ez lenni szokott a generációjában, a nagy baráti társaságok szétszéledtek, ki Budapestre, ki külföldre ment, és kevesen maradtak a Balatonnál. A Balcsi reneszánsza azonban új ismeretségeket, barátságokat hozott, ám ez a bandázás leginkább a szezonra korlátozódik és esetleg őszre - utána sokan téli álmot alszanak és szintén Budapestre jönnek. De éppen a Tompa utcába? A poén, hogy sok földije találta meg a környéken a számításait.

Dani pedig eleve sokat tervezte, hogy kicsit idelátogat. Végre lesz ideje ellátogatni minden olyan kollégához, akihez eddig nem jutott el, végre nem kell majd hosszú utakat tenni egy-egy színházi előadásért. Felettébb szimpatikus, hogy csapatával szinte "nagycsaládot" alkotnak - megoldotta a pesti lakhatásukat, és így szezonon kívül sem kell elbúcsúzniuk egymástól.

A fővárosi Paletta helyén nem is olyan régen még egy pub üzemelt - sok eleme adott volt, de hamar saját képükre formálták. Sok DIY elem, megoldás találkozik az üzlethelyiség alap adottságaival. Szerencsére viszont már kintről látszik, hogy "strandolós" a helyzet és nem fehér kesztyűs. Budapest ide vagy oda, nagyon igényes és forradalmi konyhát hoztak ide, a leglazább kivitelben.

Ebédünket Dani társaságában költöttük el, aki persze a rengeteg sztori mellett sokszor bement a konyhára, hogy megnézze, mi újság Várszegi Bencééknél, hogy állnak az ételek. Marasztaltuk, hogy ne dobjon el mindent miattunk, s ekkor elhangzott a legkedvesebb igazság: "Aki szeret, az etet". És tényleg... a nagyi, az anyu, a vidéki rokonok.... és a szívből vendéglátózók is.

Az első étlapot végigfutva gyakorlatilag nincs az a tétel, amit ne ízlelnénk meg szívesen. Délidőben ebédmenüt adnak (fix tételeket is tartanak ebédre, például Korosajt rántott sajtot, rántott húst pankóba forgatott "fledermaus"-ból!), aztán kicsit megpihen a konyha és este 18:00-tól várják vendégeiket á la carte vacsorára, borozásra. (Kizárólag balatoni borokat tartanak!) Hamarosan elindul az "Itt és most" is, ami gyakorlatilag egy kiadóablak lesz, a legjobb street food kajákkal, mint például az ázsiai ihletésű Manga Laci: 12 órán át konfitált mangalica hasaalja, ami sófürdőt is kap és Budapesten tényleg kap egy bahn mi-s csavart. Az ikonikus dödöllét még nem kóstoltuk, pedig házi rikottával, sós mandulakrémmel és karamellizált fokhagymával (1350 forint) érkezik.

A pulled ponty lángos (1650 forint) érdekes konstrukció: a jóféle, házilag füstölt boglári ponty hasaalja egy tenyérnyi lángossal érkezik, amihez rácalmási tejföl, snidling és egy hibátlan, remegős konfitált tojás is kerül. Az őz forraltbor (1450 forint) egy fűszeres és gazdag erőleves, melyhez betétként káposztába bugyolált őzragut kapunk. A forró, illatos leves ráadása a gomba, ami kellemesen emel mégegyet az addig is kifinomult ízélményen.

Természetes, hogy kínálnak rántott húst, sült csirkét, kacsát is, de mi a káptalantóti mangalica szüzet és krokettet (4350 forint) kóstoltuk, ami a szezon kedvencével, csicsókákkal érkezett, több textúrában. Az omlóskeszthelyi tokhal (4250 forint) alatt cajun fűszerrel készített házi metélt szőnyeg figyelt és mindez nagyon jól működött a hallal. Dani elmesélte, hogy a Keszthely közelében nevelt tokhalakat kifejezetten húsukért tartják, nem ikráért.

A jelenlegi menün aranygaluskát (1150 forint) és csokoládés rizspudingot (1050 forint) találunk kakukkfű fagyival. Az utóbbi meggyőzött minket, hogy még egy jó időt maradjunk és ellamentáljunk a tányér fölött. Az aranygaluska még marad, de egyik nap, mikor nagy próbafőzésekben voltak, a személyzeti ebéd nudli lett... ami pillanatok alatt el is fogyott, így hamarosan biztosan megjelenik az étlapon ez az egyszerű, de annál finomabb édesség is.

Nem semmi, de az elmúlt idők legjobb bisztró ételeit ettük Daniéknál, a Palettában. Nemrégiben Tatán, a Platánban Pesti Istvánék mutatták meg nekünk, hogy nem csak Budapesten lehet jót enni, sőt... Nagyon drukkolunk, hogy a Paletta olyan bánásmódot kapjon a fővárosban, amit megérdemel. Itt tényleg szeretve etetnek.