Maier New Yorkban született 1926-ban, s egészen '51-ig Franciaországban élt. Miután visszatért szülőföldjére, kenyerét dadáskodással kereste. Chicago, azon belül is North Shore külvárosi részen különösen sok időt töltött. A titokzatos hölgy hobbijáról senki sem tudott, pedig mintegy 100 000 felvételt készített, ösztönből, nüansznyi részletekre figyelve, egészen elgondolkodtató perspektívákból.

2013-ban egy dokumentumfilm is született, Vivian Maier nyomában címmel, mely archív felvételeket ötvöz egykori munkáltatói és a felcseperedett gyermekek interjúival. A filmből kiderül, hogy Maier különböző családoknál eltérő élettörténeteket mesélt, más akcentussal beszélt, mintegy szerepet játszott. Volt olyan család, ahol támogató, példás dada szerepében tetszelgett, máshol pedig vasszigort erőltetett a gyermekekre. Egyvalami viszont közös volt mindenhol: szabadidejében, s mikor a gyerekekkel sétált, folyamatosan dokumentálta a körülötte lévő világot.

Öt évvel ezelőtt nagy sikert aratott az életmű Budapestre érkező része, s most, mintegy kiegészítés találkozhatunk a 75 képből álló válogatással, mely egyedi módon, a Mai Manó Háznak készült. Az első, tágas teremben sima fekete keretben várnak a hangulatokat, életérzéseket visszaadó fotográfiák, magyar és angol magyarázatokkal. A másik két teremben is sétálhatunk egyet "Chicagóban", hiszen, ha elég időt hagyunk magunknak az átszellemülésre, könnyen Maier XX. századi lakóhelyén találjuk magunkat. Mintha csak Viviannel sétálnánk, ahogy azt a gyermekek tették...

A képek szenzációja az egyszerűség. A mindennapi emberek öröme, bánata, meglepettsége vagy csalódása. Elegáns hölgy szőrmebundában, egy úr, aki az utcán fiatal srácokkal fényesítteti a cipőjét, eleven gyerekek, akik épp élvezik a nyarat és a fagyizást, szeretetteljes pár vagy éppen egy veszekedés pillanatai – mind olyan emberi momentumok, melyeket Maier fontosnak talált és kontextusba emelt. Mindemellett sok képen feltűnik maga a művész is, de inkább indirekt módon. Egy árnyékban, egy visszatükröződő kirakatban. Ezt az hatást a kiállításon, látogatóként is kipróbálhatjuk. Különlegesség, hogy az emeleten beletekinthetünk Maier úgynevezett kontaktlapjaiba és levelezéseibe is.

A tárlat mindazoknak érdekes lehet, akiket eleve lenyűgöz a titokzatos fotográfus művészete és személyisége vagy éppen a XX. század Amerikájának mindennapjai. Azonban mai "street fotós" szemmel sem utolsó végignézni az életmű Budapesten bemutatott darabját.