A kubai virtus nagyjából annyiban áll közel a magyarhoz, hogy szeretik evéssel-ivással feledni a bánatot és ünnepelni a boldog pillanatokat. Napsütésben élő nép, akik nem léteznek hangos zene és szenvedélyes tánc nélkül. Budapesten ismerünk karib ételekkel foglalkozó éttermeket, sőt, kifejezetten kubai táncos eseményekre specializálódott helyet is, de ez a kultúra és gasztronómia nem vált elcsépeltté és ezért simán elférnek még a hasonló tematikára építő egységek. A legújabb a Fidel's Cabaret, mely hosszas készülődés után végül a Dob utcában valósult meg. Pár hónappal a nyitás után jártunk náluk, hogy megtapasztaljuk, milyen az ő Kubájuk.

Mennyit hallottuk: "Addig kell Kubába menni, amíg Fidel Castro még él!" A nagy vezér tavaly örökre szögre akasztotta háromcsíkos tréningjét, ám a karibi szigetország továbbra is izgalmas és gyönyörű hely. Színes házak spalettás ablakai előtt száradó kelmék, gömbölyű kasztnis veterán autók, mindenhonnan kiszűrődő latin zene és random tereken lejtett táncok jellemzik. Persze nem szabad megfeledkezni a szivarillattal keveredő friss citrusokról sem.

Ebből az életérzésből szeretnének átadni egy szeletet a belvárosban, mindezt persze modern eszközökkel, Budapestre hangolva. Az enteriőr gazdagon hordozza az ország jelképeit: kubai zászlót, ott készült emblematikus fotókat, az egyik falra installált türkiz veterán autó dekort, díszes csillárokat és egy falat betöltő neon Castrót, szivarral a szájában. 'L' alakú az étterem, egyszerre elég sokan elférnek, a bárpultnál is lehet időzni. Ahol mindig marad szabad hely (tánchoz), az a mini színpad előtti rész, hiszen a hét minden napjára készülnek zenés programmal. Többnyire latin zenékre és táncokra gondoljunk, de kiváló világzenész akusztikus formációkat is hallgathatunk náluk. Szerdán és pénteken latin duó szórakoztat, csütörtökön és szombaton pedig általában mindezt kubai táncshow-kal fejelik meg. A pontos programért azért érdemes figyelni a Facebookjukat – nehogy ne jöjjenek be a számításaink.

A tematika egyébként tulajdonosi kötődésből adódik: mind a kubai, mind a bolíviai kultúra közel áll hozzájuk, így a hely tervezésénél nem volt kérdés, hogy ezen a vonalon mozogjanak.

A Fidel's Cabaret élete napnyugta után indul be igazán: ekkor a fények, a shakerek hangja és a citrusos-fűszeres illatok hozzák magukkal a hangulatot. Mi is koncertidőben érkeztünk. Ami megjegyzendő, hogy hallhatóan sokat invesztáltak a hangszigetelésbe: a bambu nevű ütőshangszer és gitárszó kísérte Lili Garces hangját, de az utcáról semmi sem hallatszott mindebből. Pedig egymást követték a Dirty Dancing 2-ből megismert slágerek, egy kis Buena Vista Social Club cover és igen. A Despacito is. De édeskésfüstös oldalassal és rumos koktéllal a kézben kit érdekel, hogy nyáron megőrültünk tőle? Leginkább senkit, itt helyén van és szerethető.

Ételek tekintetében különösen ajánljuk a szendvicseket, melyből mi a marhás (1690 forint) verziót kóstoltuk: a marhaszegy kólával és BBQ-szósszal készült és kiváló, kívül ropogós, belül omlós bagettba került bele friss saláta, jalapeno és olvasztott svájci sajt társaságában – óriási adag. A salátákat átugrottuk, de kóstoltunk empanadas-t (1890 forint) is, mely borjúhússal-olívabogyóval és salsával töltött tésztabatyut jelent, hozzá kínált édeskés szósszal lazítva. Nagy kedvenc a Fidel's-ben a naranccsal marinált kubai oldalas (3100 forint) is, melyhez grillezett egész kukorica és steakburgonya jár.

Érdemes koktélokat is kóstolni, kifejezetten rum alapúakkal kezdenénk, de alkoholmentes verziókban sem szűkölködnek. Sőt, a Fidel's kávékínálata is kubai.

A hangulat nagyon átjött, szerettük a zenét, az italokat és a karibi ízvilágú konyha is rendben volt, különös tekintettel az oldalasra és a szendvicsre. Ami hiányzik, az talán a füstös, szexibb, lepattantabb hangulat, mert egyelőre kicsit steril a hely, hiszen vadonatúj. Szerintünk jót fog tenni a Fidel's-nek, ha kicsit korosodik majd.
Fidel's Cabaret
Facebook
WEBCím: 1075 Budapest, Holló utca 1.

Nyitvatartás: V-Sze: 09:00 - 00:00 Cs - Szo: 09:00 - 02:00