A Veritas borkereskedés 1995 óta van jelen a hazai boros piacon, ám most döntöttek úgy, hogy egy minden igényt kielégítő borbárral (mi inkább borbisztróként aposztrofálnánk), és ezzel együtt egy bemutatótérrel mutatkoznak be, most már nem csak kereskedői szinten. A Csap Viktor tervezői munkáját dicsérő Dohány utcai Veritas Winebarban jártunk, ahol 380-féle bort kínálnak, melyek közül 60 tételt poharaznak is.

Míg egyre több a klasszikus bárként aposztrofált budapesti hely, addig az nem mondható el, hogy minden hónapban nyitna egy professzionálisabb borbár, ahol adott esetben vacsorázhatunk, vagy tematikus estekre járhatunk. A Veritas azért nevezhető különlegesnek, mert több évtizedes boros szcénában eltöltött idő és tapasztalat adja a szakmai hátteret, hiszen a kereskedés 1995 óta létezik. Sikerült ez idő alatt mind az öt kontinens kedvelt és kurrens borászataival jó üzleti kapcsolatot kialakítaniuk, így már lehet, hogy előbb is adta volna magát a saját borbár, vagy gyakorlatilag a klubhelyiség kialakítása. A tulajdonosok azonban nem a kapkodós fajtából valók: vártak a megálmodott dizájnra, a konyhai stáb felállására, szakmai háttér megerősítésére akár a tanácsadókat, akár a sommelier-kre.

Az üzlethelyiség már az utcáról is látványos, óriási üvegablakokon át láthatjuk az enteriőr egy részét. Csap Viktor tervezte, és számos apró részlet teszi egyedivé: nekünk nagyon tetszik a vendégtér bal falára erősített gigantikus kör alakú tükör, a színek bátor használata és a geometriai formák megjelenítése. Izgalmas a "kirakatban" a dézsa formát idéző kanapé az ülőalkalmatosságnak beállított farönkökkel, kényelmes a dobogón kialakított alacsonyabb bárpult, és az alagsori dzsungeles tapétára is jó ránézni. Az alagsor egyébként a bár mellett lévő kereskedés raktárhelyiségéből lett kialakítva, és itt találjuk magát a konyhát, valamint a szakmai asztalt is, ahol majd továbbképzések, borestek kapnak helyet.

A Veritas egész borválasztéka elérhető a bárban, palackkal, ami mintegy 380 fajta bort jelent, természetesen változó állományban, ebből pedig 60-at mindig poharaznak is. Itt helyben is lehet vásárolni, és a már nyitott palack elvitelére is van lehetőség. Októbertől Németh Alíz vállalja a sommelier feladatokat, Szik Mátyás, háromszoros sommelier-bajnok pedig tanácsadóként válik a csapat tagjává. Havonta két fix borvacsorával készülnek majd, egy magyar és egy külföldi borász részvételével. Az évtizedes partnerség sokat segített a borászatokkal, borászokkal kialakított jó viszonyban, így igazi különlegességekre is számíthatunk.

A konyha élén egy séfpárost találunk, akik most dolgoznak együtt először. Tőkés Dániel és Jakab Attila is hosszabb időt töltött külföldön, mind Norvégiában, vagy akár Angliában, ahol topkonyhákon dolgoztak, megtapasztalva a gasztronómia feszesebb, vagy akár lazább változatait is. A Veritas Winebar étlapján elsősorban a magyar konyha kedvenceit találjuk, régiós hazai alapanyagokból – már amely alapanyagokat csúcsminőségben el lehet érni itthon is. Még mindig sok komponens érkezik külföldről, de ez a formula sajnos nem ismeretlen.

A szűk menü mellé csatlakoznak majd a táblás ajánlatok és a vegetáriánus/vegán vonal sem áll távol a séfektől, így erre is számíthatunk majd. A jelenlegi induló étlapról mi egy sajtválogatást kóstoltunk, mely igazi meglepetésnek bizonyult, ugyanis kizárólag magyar sajtokat válogattak, melyek közül a brie és az érlelt, kék kecskesajt tetszett a legjobban, a maga karakteres, szinte csípős ízével. Ehhez ropogóst és szezonális gyümölcs chutney-t szervíroztak. A mangalica-sonkatál egy visszafogottabb magyar sonkát jelentett és egy pecsenye kacsamájból készült patét is kóstoltunk, kaláccsal, chutney-val. Borbártól meglepő, de a rántott húst sem hagyták ki, amit kapros-uborkás salátával társítottak. Lezárásnak pedig egy gazdag csokitart érkezett, szederrel.

Árak tekintetében a fehér borok 490 forint/1,5 dl és 2630 forint/palacktól, 1990 forint/1,5 dl és 10770 forint/palackig terjednek, míg a vörösök 690 forint/1,5 dl-től 2990 forint 1,5 dl-ig mennek. Természetesen van pezsgő- és champagne-kínálat is, a 3700 forintos cava-tól egészen a 22 000 forintos nemes champagne-ig.