Tudunk egy nagyon jó programot szeptember 16-ra. Mert hogy ekkor lesz a Színházak Éjszakája, ami idén az összetartozásról és a közös játékról szól majd. Azt a komoly feladatot kapják a résztvevők, hogy több mint 300 programból rakják össze a délutántól hajnalig tartó menetrendjüket. Feltérképeztük a lehetőségeket, és mi is zavarba jöttünk: az Operaház titkos tereinek bejárásától kezdve, olvasó- és jelmezpróbákon át slam poetry-ig nagyon széles a paletta. Lesznek régi motorosok, új szereplők, premierek, nagy találkozások és izgalmas színterek.

Itt a szeptember, ami az iskolakezdésen kívül a színházak évadnyitását is jelenti – minden bizonnyal utóbbi nagyobb népszerűségnek örvend. Ezzel együtt pedig már hatodik alkalommal szervezik meg a Színházak Éjszakáját, vagyis azt a napot és éjszakát, amikor egyetlen karszalaggal sok-sok budapesti színházat járhatunk be, időnként bepillantva a kulisszák mögé vagy a próbákra, esetleg a premierekre. Idén kicsit játékosabbra vették a szervezők a figurát, a mottó például a "Rakjuk össze!" felszólítás, amit Puskás Peti zenekara, a The Biebers dalban is megénekel.

A lényeg, hogy szeptember 16-án egy komplett napra és éjszakára elegendő programmal rukkolnak elő a színházak, méghozzá olyanokkal, amikhez egyáltalán nem kell fanatikus színházkedvelőnek lenni, laikusként is ugyanúgy élvezetesek. Például ki ne akart volna már belesni egy próbára, a jelmezek közé vagy látogatók elől elzárt, titkos helyiségekbe? Ezt itt mind lehet, és mellé ott lesznek az impró workshopok, a slam poetry előadások vagy a Túrós csusza party – jelentsen is bármit az utóbbi.

Ami a konkrét programpontokat illeti, rendesen fel van adva a lecke, érdemes lesz egy előzetes forgatókönyvet készíteni a körülbelül 300 programból, lehetőleg több verzióban. A részt vevő 35 színház között idén új szereplő a Hatszín Teátrum, a Karaván Színház, a Fórum Színház és a Trip Színház -utóbbi egyik érdekessége, hogy az utolsó magyar Duna-tengerjáró hajó, a Kassa fedélzete ad otthont az előadásoknak, ezen az estén például Micimackó olvasópróbának és Jónás Vera Experiment-koncertnek. A Katonában levetítik Vékes Csaba rendező Hetedik Alabárdos című filmjét, amelyben a Katona színészei szereplenek, majd Tasnádi Bence és zenekara, az Ed Is On lép színpadra.

A Momentán csapata a RögvEst című darabját késő esti verzióban is előadja, az Örkényben több alkalommal is kulisszajárást hirdettek meg, a Vígszínházban pedig többek között a Grund fiúzenekara készül dalokkal. Az Átriumban Frida Kahlo is középpontba kerül, de Játékszín-Karinthy rendezőpárbajt is végigkövethetünk a Játékszínben.

A részletes programokat ITT lehet böngészni, karszalagot (500-2700 Ft) pedig a részt vevő színházak jegypénztárában, valamint online ITT lehet venni. Ha időben érkezünk, elméleti szinten bárhova be tudunk jutni, ugyanis még ott is, ahol előzetes helyfoglalást hirdettek meg a színházak, a helyeknek csak az 50%-ra lehetett regisztrálni.