Dub Fx, alias Benjamin Standford egy ausztrál származású utcazenész, akit jó eséllyel jobban ismernek világszerte, mint a szülőhazájában. Ez azért van, mert Dub szóló karrierje kezdetén Európába költözött, majd hiphop, reggae és drum and bass ritmusokra épülő zenéjével bejárt körülbelül 40 országot, és megfordult számos híres fesztiválon. Budapesten több alkalommal is zenélt már, például az Erzsébet téren, de a Szigeten is. Most szeptember 9-én újra ellátogat hozzánk, a Barba Negra Trackbe, ahol pozitív hangzású, saját maga által kreált dallamait visszajátszva és feleségével (aki nem mellesleg egy roppant tehetséges énekesnő), Sahida Apsarával együtt egy laza, vidám és őszinte estét ígér nekünk. A közelgő koncert apropóján beszélgettünk a zenésszel.

WLB: Gyakran jársz Budapesten. Mit szeretsz a legjobban a városban?
Dub Fx: Imádom az embereket... amióta először zenéltem az Erzsébet téren, ráébredtem, hogy mennyi rajongóm van itt. Szeretem az éttermeket is, akárcsak a kultúrát, ami egyszerűen menő. Az emberek mindig kint vannak az utcákon, élvezik a várost. Na meg Magyarországon vannak a legjobb fesztiválok.

WLB: A zenei stílusod az utcazene, ha választhatnál, hol beatboxolnál a legszívesebben Budapesten?
Dub Fx: Megint csak az Erzsébet téren... de ez alkalommal egy komolyabb zenei rendszert hoznék magammal.

WLB: Hogyhogy Európába költöztél?
Dub Fx: Édesanyám olasz és Olaszországban is él, én pedig persze meglátogattam őt. Aztán elkezdtem utazgatni.

WLB: Ismersz magyar beatbox előadókat?
Dub Fx: Basslime-ot, aki szuper jó beatboxos és DJ. Egyszer átmentem hozzá és együtt jammeltünk. Biztosan találkoztam még másokkal is, de nem emlékszem a nevükre.

WLB: Mi a fő üzenete az előadásaidnak? Néha elég kritikusnak és szabadszájúnak tűnnek.
Dub Fx: A fő üzenetem az önállóságra és önazonosulásra való biztatás. Azt akarom, hogy több ember gondoljon magára, és gyakrabban hozzanak olyan döntéseket, melyeket a valódi személyiségük határoz meg, a média befolyása helyett. De nem állok ki és prédikálok erről, inkább csak megpróbálom megmutatni a saját egyéniségemet a színpadon, hogy ezzel ösztönözzem az embereket ugyanerre. A zene inspiráló hatású, segít, hogy megtaláljuk a saját hangunkat és kialakítsuk saját felfogásunkat.

A csatornáimat arra is használom, hogy felhívjam a figyelmet olyan témákra, amiken normál esetben nem annyira gondolkodunk, például hogy a reggae zenét a szegénység és a szenvedés szülte. Ez a tény a nyugati világban nem jut eszünkbe, csak hallgatjuk a megnyugtató dallamokat, mert jólesik. De fontos, hogy tisztában legyünk az eredetével és tiszteljük, dicsérjük azokat az embereket, akik szenvedtek azért, hogy elhozzák nekünk ezt a csodálatos zenét.

WLB: Azt hallottuk, a hivatalos fotósod magyar származású. Ez igaz? Hogy találtál rá?
Dub Fx: Peter Virth? Bárcsak ő lenne a hivatalos fotósom! Sokat dolgoztunk már együtt, de sajnos túl elfoglalt ahhoz, hogy mindig velünk legyen. Elképesztő fotós.

WLB: Milyen projekten dolgozol most?
Dub Fx: A feleségemmel, Sahida Apsarával dolgozunk épp együtt. Csodálatos énekes és dalszövegíró, a zenéje kezd népszerűbbé válni az enyémnél, ami egy áldás. Van egy hét hónapos gyermekünk is, szóval ő a fő projektünk. Zeneileg pedig, ha megnézed Spotify-on vagy Youtube-on a legutóbbi dalokat, amiket Sahidával készítettünk, látni fogod az irányt, ami felé éppen tartunk.

WLB: Mit gondolsz a zenei társulásokról? Szeretsz más művészekkel együtt dolgozni?
Dub Fx: Abszolút. Sokkal szórakoztatóbbnak találom, amikor valakivel tudok ötletelni, egyeztetni. Valójában énekelni csak azért kezdtem el, mert akkoriban nem találtam olyan előadót, aki igazán tetszett volna. De azóta annyi remek énekest ismertem meg, hogy legszívesebben mindegyikőjükkel dolgoznék, felvételeket készítenék és közösen írnék velük.

WLB: Szeptemberben jössz a budapesti Barba Negra Trackbe. Mire számíthatunk a koncerten?
Dub Fx: Pozitív kisugárzásra, sok különböző műfajban. Egy szóló műsort is tervezek, ami közben mindenki kedvére táncolhat is.

Címkék