A szeptemberrel eljön a kulturális feltöltődés, kibontakozás időszaka. És eljön nemsokára ismét az a hétvége is, amikor átléphetjük a kortárs művészet és a galériák küszöbét, hogy bővítsük ismereteinket, ráadásul ingyen – a Gallery Weekend Budapesten ezúttal a magyar absztrakt kerül a középpontba. Két napunk van arra, hogy ellátogassunk az előttünk megnyíló 12 galéria valamelyikébe (vagy mindegyikébe), és közelebb hozzuk magunkhoz az absztrakt művészetet, tárlatvezetéssel, körtúrával vagy csak egyedül. A hazai kortárs képzőművészet fesztiválja megmutatja, hogy a galériák nyitottak és szabadon bejárhatóak – és nem csak ezen a szeptemberi hétvégén.

Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban. A Gallery Weekend Budapestet a Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány szervezésében rendezik meg szeptember 9–10-én. Ez már a negyedik alkalom, hogy egy olyan hétvége elé nézünk, ahol a budapesti kiállítóhelyek különböző ingyenes programokkal várnak mindenkit.

A hazai kortárs képzőművészet szezonnyitó fesztiválja a nemzetközi gallery weekend műfaját honosította meg Magyarországon, ezen a hétvégén tanácsos rávenni magunkat, hogy bejárjuk a galériákat, és ezáltal egy nagy szeletet kapjunk a kortárs képzőművészetből, hiszen ilyenkor a segítségünkre lesznek az önkéntesek, kérdezhetünk, rácsodálkozhatunk, értelmezhetünk, vagy legalábbis megpróbálhatjuk. Szombaton és vasárnap 12–18 óráig ingyenes kiállításokat, tárlatvezetéseket, körtúrákat szerveznek. Ahogy a szervezők fogalmaznak: „A GWB az a pillanat, amikor a friss vizualitás iránt érdeklődő, de tájékozatlan néző is vehet egy nagy levegőt, legyőzheti »küszöbfélelmét«, és beléphet a galériákba.


  • A program

Az idei program a

magyar absztrakt képzőművészet

sokszínű világát mutatja be, a különböző életpályákon keresztül. Olyan alkotók szerepelnek, mint a térstruktúrákat építő Megyik János, a geometrikus mobil szobrairól ismert Hetey Katalin, vagy a párizsi magyar absztrakt mesterek egyik utolsó mohikánja, Konok Tamás. A geometrikus alkotók mellett a keleti spiritualizmusban megmerítkezett festmények is terítékre kerülnek, az Indiát megjárt Seres László életművétől a thaiföldi dzsungelekben időző, Az utazó alkoholista kéziszótára című művet jegyző aatoth franyo új képsorozatáig. De jelen lesz az új nemzedék is műveivel.

A médiaképekből táplálkozó figuratív festészet két neves alkotója, Birkás Ákos és Nemes Csaba egy-egy speciális projekt keretében jelöli ki a skála másik végét, az autizmus-kutatást segítő művészeti projektet irányító Eperjesi Ágnes mellett. A szürrealitásba hajló naivitásáról ismert fiatal festő, Pintér Gábor képei már a fiatal nemzedéket képviselik, akárcsak a stockfotókat mixelő, feltörekvő Keresztesi Botond, aki cseh kollégák segítségével vázolja fel a posztinternetes kor széthasadt kontúrjait. Aki sorra akarja venni a legújabb nemzedék legjobbjait, annak irány a GWB: a családi fotós alapokra építkező Ember Sáritól kezdve, a mezőgazdasági gépek esztétikáját légiesítő Molnár Zsolton át, a politika és harcászat nyersanyagit vizsgáló Fridvalszki Márkig.

  • Résztvevő galériák

A résztvevő fővárosi galériák: Art+Text Budapest, Chimera-Project Gallery, Deák Erika Galéria, Faur Zsófi Galéria, Horizont Galéria, INDA Galéria, Kisterem, Knoll Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, Várfok Galéria és VILTIN Galéria.

  • Csoportos kiállítás

A Budapest Projekt Galériában idén is létrejön egy csoportos kiállítás: a GWB-n részvevő galériáktól kiválogatott egy-egy műtárgy idén az Összeférhetetlenek címmel dobja le a vizualitás piszkos bombáját. Több nemzedék és stílus képviselteti magát, feLugossy Lászlótól Benczúr Emeséig, Kicsiny Balázstól Kiss Adrianig. A csoportos kiállítás a kortárs művészet fésületlen, vagány, sorjás szélű, badass arcát mutatja fel, purhab szobrok, kartonpapír festmények és villódzó lámpák segítségével, megtalálva a szépséget és az értéket a piszok közé rejtve is.

Mikor? 2017. szeptember 9-10., 12-től este 6-ig
További infó