Kétség nem fér hozzá, hogy a Sáo nyitása óta magas színvonalat hoz, szívesen járnak eleve ázsiai vendégek is hozzájuk, hiszen a bisztró igyekszik a legautentikusabb ételeket elhozni a belvárosba. A Gozsdu átmenőforgalma helyett ide célzottan érkeznek, nincs hosteszes betessékelés – szerencsére. A tulajdonosi kör azonban érezte magában a kraftot egy új egység megvalósítására. Így született meg a KHAN – Újlipótvárosban, ám mégsem a Pozsonyi úton. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy brutálisan jót ettünk.

Nem a VII-ben vagy, de nem is az V. kerület legpuccosabb részén. Belépsz egy újlipótvárosi étterembe, ami nagyon jól átgondolt dizájnnal, otthonos hangulattal fogad. Megcsap a citromfű és a koriander illata, de mindez nem a tolakodós formában rögzül, hanem igazán étvágygerjesztő. A KHAN üvegfelületeiről ugyan nem történelmi jelentőségű klasszicista házak verődnek vissza, hanem újépítésű monstrumok... de őszintén, egy thai, vagy vietnami utcában sem a kultúrtörténet az, ami hirtelen belénk harap. Éppen ezért nekünk igazán átjött az a helyválasztás, amit mások lehet, hogy felvont szemöldökkel fogadnak.

A KHAN kulisszái mögött Anh Tuant és Kertész Attilát találjuk, akiket rendkívüli stílusérzékükkel és tenni akarásukkal tudunk azonosítani. Nem azok a srácok, akik havonta durrantanak nagy projektekkel, majd amilyen gyorsan felbukkannak, el is tűnnek. A Saó már bizonyított, elég szép törzsközönségük van, és nem adnak lejjebb a minőségből. Talán csak az árfekvés az, amit több kritika szokott érni, hiszen azért a megszokott büfé árszínvonal fölé lőnek – okkal.

A KHAN-os tapasztalataink alapján a szerviz nem a kedveskedős, jópofizós, hanem inkább lényegre törő. Menüje szakít a jelenlegi budapesti trendekkel, s igen változatos, 14 csoportra osztja az ételeket. Úgy tudnánk aposztrofálni, hogy Ázsia legjavát kínálják, ráadásul olyan szisztémában, ami a nagy közös evéseket erősíti. Üljünk be páran, fejenként nézzünk ki mondjuk két izgalmasnak tűnő fogást, és szépen toljuk be őket az asztal közepére, hogy minél több dolgot megkóstolhassunk. Mi sem tettünk másképp, azonban az étlap átfutása utána a legjobb élményre törekedve, inkább vendéglátóinkat kértük meg, hogy válasszanak helyettünk.

Teljesen alap, hogy a vietnami konyha fő számát, a pho levest megkóstoltuk, ám a pirított vagy forrázott hús helyett vörösborral készült, ragusabb marhás verziót próbáltuk. Óriási tányér, csaknem egyliteres levessel, bőséges tészta-hús-zöldség betéttel. 2690 forint, de tényleg a szétosztós megoldással éltünk. Selymes, ízgazdag levest képzeljünk el, a vörösboros marhának köszönhetően viccesen hangzik, de kis "magyaros" beütéssel, vagy lehet, hogy jobb háziasnak hívni ezt a fúziót.

Ami különösen frissítő és minden saláta, főétel mellé jól passzolhat kiegészítésként, az a szószos tészták közül a bún chá, mely levesestálba halmozott bún tésztát, grillezett császárhúst, borsmentafasírtot, nagyon friss zöld ázsiai fűszernövényeket és zöldségeket takar 2650 forintért. Ehhez érkezik a házi savanyú, amit jó, ha azonnal rálocsolunk a bőségtálra, mert a savanyúsággal áll össze harmonikus egységgé.

Salátákban nagyon erősek, nekünk a nóm bac há tetszett a legjobban, mely gyakorlatilag egy mentasaláta, fűszerezett hideg marhaszeletekkel, újhagymával, uborkával és domináns szezámolajjal. 2450 forint, tigrisrákkal is rendelhető, 2890 forintért. A kóstolt tételek közül talán ez ütött a legnagyobbat, ennek volt a legkevésbé ismert ízvilága. Wokos zöldségeik közül rácsodálkoztunk a padlizsánra (1750 forint), de az első falat után megértettük, miért ragaszkodtak hozzá. Így még sosem kóstoltunk ezt a zöldséget. A Yóu yú tintahalsaláta (2150 forint) a sok fűszer után letisztult ízeket hozott. Ennyi mindent tudtunk még élvezetként befogadni úgy, hogy ne együk túl magunkat, de egy legközelebbi látogatásra maradnak majd a tekercsek, a sült tészták és rizsek. Amennyiben még belefér az édes, mochit, vagy karamellkrémet rendelhetünk, de a ház limonádéja és a lassi is jó választás.

A múló nyár legkedvesebb állomása volt a KHAN, jó szívvel ajánljuk. Érdemes a kezdeti időszakban asztalt foglalni.