Örök dilemma tárgya, hogy mikor és mennyi borravalót illik adni az éttermekben, bárokban. Megsértődik-e a pincér, ha keveset adunk? Van-e értelme bőkezűnek lenni, ha úgyse járunk arra többet, vagy ha annyira nem vagyunk elégedettek a kiszolgálással? A helyzetet csak bonyolítja, hogy pár hónapja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége bedobta a kötelező borravaló ötletét. Hogy feltérképezzük, mit is gondol a javaslatról a másik oldal, illetve úgy általában milyen tapasztalataik vannak a borravalóadási szokásokról, megkérdeztünk pár pultost és pincért a budapesti éjszakából.

Kata, a 22 éves egyetemista egy kisebb Kazinczy utcai kocsmában szerezte élete első vendéglátós tapasztalatait, ahol a borravalót nem lehetett zsebre tenni. Épp ezért nem tartja ördögtől való dolognak, ha a kötelező lenne a jatt, és a munkaadónak szét kéne osztania a munkavállalók között. Egyébként őszintén meglepődött a pultszerviz során a vendégek pozitív hozzáállásán.

A magyarok közül többen adtak kevesebbet (rendelésenként 20-200 forintokat), a külföldiek közül pedig kevesebben, de többet. Gondolom, ez a helyi valuta szokatlanságából adódik. Örülnek, ha kiguberálják a megfelelő érméket, nem akarnak még a borravalóval szöszölni, ha meg igen, akkor nem igazán gondolnak utána, hogy a saját pénzükre átszámolva az mennyi lenne.” Szerinte nemcsak nemzetiség, hanem nemek szerint is mutatkoznak eltérések a borravalóadási hajlandóságban: többnyire a férfiak adnak, nők közül legfeljebb a külföldiek, „a magyar hölgyeknél ez valahogy egyáltalán nem szokás”.

A részeg emberek és a matematika összeférhetetlenségéből adódott pár vicces eset a munkám során. De talán a legmeredekebb az volt, mikor egy brit úr meg akarta hívni az egész kocsmát egy körre, de a magyar közönség az esetleges visszahívási kötelezettségtől ódzkodva elutasította. Így az úriember a meghívásra szánt pénzt inkább borravalóként hozzácsapta a saját egy korsó sörének az árához - mondván, ha ilyen hamvába holt arcokkal kell dolgoznom nap mint nap, megérdemlem a 30 eurós borravalót” – mesélte lapunknak. „Meg egyszer volt pár norvég srác, akik nagyon sajnálkoztak, hogy nincs náluk több készpénzt a borravalóra, ezért kértek egy lapot, amire felrajzoltak 100 norvég koronát, és azt adták oda.”

Egy másik forrásunk 8 évet dolgozott a vendéglátásban, többek között a Castro Bisztróban, Tűzraktérben, Gondozó kertben, valamint a Kelet kávézóban volt pultos, felszolgáló, üzletvezető és tulajdonos. Ő úgy látja, a magyar vendégek elég bőkezűek, és tisztában vannak a pultnál történő kiszolgálás és felszolgálás közötti különbséggel. „Általában 8-9% a borravaló egy felszolgálókat foglalkoztató helyen. Egy menza esetében 1% körül – tehát még ilyenkor is előfordul, hogy adnak borravalót, főképp olyankor, amikor a vendég valamilyen speciális igényére sikerül megoldást találni, vagy ha csak egyszerűen volt néhány jó szava a pultosnak a vendéghez. A magyar vendégek olykor megkérdezik, hogy a pincér megkapja-e a tulajdonostól a borravalót, mert ha nem, akkor inkább nem adnak. A külföldiek többsége is tisztában van a borravaló fogalmával (a mértéke országfüggő), és sokan tájékozottan érkeznek a vendéglátó helyekre. Gyakran megkérdezik, hogy benne van -e az árban? Ha kiderül, h nincs benne, akkor a magyar vendégekhez hasonló mértékben jattolnak.” Szerinte azért adja a vendég, mert elégedett volt a szolgáltatással, kedvesek voltak vele, odafigyeltek rá, és ha mindenképp fizetnie kell, akkor ez a szabad döntés elveszik, és a felszolgálók motivációja is csökkenhet.

R. közgazdász, és 5 éve egy bár társtulajdonosa a 7. kerületben. Úgy látja, a törzsvendégek könnyebben adnak borravalót, de az inkább habitus, mint anyagi helyzet függvénye. „Az emberek fejében a 10% él, aki ad, az általában ehhez igazodik többé-kevésbé, de reálisan nézve, a teljes forgalomhoz képest 5% körül van” – fejtette ki lapunknak. „Vannak, akik a kártyás fizetésnél megkérdezik, adhatnak-e, vagy esetleg nem kérdezik meg, de készpénzben melléteszik. És vannak olyanok is, akik azért fizetnek kártyával, hogy ne kelljen adniuk...

Ő úgy tapasztalja, hogy külföldiek közül kevesebben jattolnak: vagy nincs benne a kultúrájukban, vagy azt hiszik, a számlába bele van számolva a szervizdíj. Van persze kivétel, de szerinte inkább ez a jellemző.

Pult vs asztalszerviz

Göbl Zsomborral, a Szimplakert pultfőnökével és egyik vezetőjével hosszan beszélgettünk a témáról. Ő úgy véli, hogy ha borravalóról van szó, meg kell különböztetni az asztal-és bárszervizt: előbbinél illik a végösszeg 10%-át odaadni a végén, míg utóbbi esetében a borravaló Magyarországon nem elvárás, inkább gesztus és megszokás. A főváros legnépszerűbb romkocsmájában alapvetően jók a tapasztalatok ezen a téren, igaz, náluk kevés a magyar vendég, és közülük is főleg a fiatalok látogatják a helyet, akiknek nem túl magas a keresete.

Zsombi a külföldieket nagyon régen figyeli passzióból, és több konklúziót is sikerült leszűkítenie. „Az angolok nem jattolnak, viszont hajlamosak arra, hogy egy idő után, ha nagyon részegek, vagy meg vannak elégedve a szolgáltatással, akkor meghívják a pultost egy italra. Ha nem fogadja el, akkor nem mindig adják oda forintosítva. Ez az angol bárkultúra része, aminek része a smúzolás, a beszélgetés a vendégekkel” – mondta lapunknak. Viszont az írek és a skótok ellenkezőleg, abszolút a borravalóadás hívei, és az amerikaiakhoz - akiknél a legerősebb a jatt kultúrája, és általános a 20-25%-os borravaló -  hasonlóan „rögzítik” magukat egy pultoshoz: megvárják, míg szabad lesz, és mindig tőle rendelnek, majd az este végén egy összegben fizetik ki neki a 10%-ot.  Zsombor megfigyelése szerint latin-amerikaiak a kiegészítős megoldást választják, vagyis nem kérik vissza az aprót; míg az olaszok, a spanyolok, ázsiaiak előszeretettel "nulláznak": jellemzően rengeteg aprójuk van, és pontosan kiszámolják a fizetendő összeget is, "mindezt persze hosszú perceken keresztül". A képet valamennyivel árnyalja, hogy Zsombor szerint Budapestre a mediterrán országokból és az angoloktól alapvetően az alacsonyabb keresetű réteg érkezik, főleg egyetemisták és tanulók, valamint a kékgalléros réteg.

Félelmeink ellenére a pultos tehát nem sértődik meg, ha nem kap borravalót, hiszen a pultnál kitölti a sört, és átadja, különösebb extra szolgáltatás nem történik. „A >>borravaló nem adás<< nem szabálytalanság. Nem bunkóság a vendég részéről, hanem gondolkodásmód” – szögezi le Zsombor. Viszont úgy véli, van egy minimuma és egy maximuma is. „Az 5% az abszolút minimum. Ha épp nem kerekít, és ez alatt ad a vendég, például az 5000 Ft-os számlához hozzácsap 50 Ft-ot, az inkább sértő”. Ugyanakkor van egy felső határ is: egy jóérzésű pultos nem fogad el 2000 forintos borravalót egy sörnél. Ilyen gyakran megesik, főleg, ha valaki nagyon részeg, vagy tetszik neki a pultoslány, arról nem is beszélve, hogy a külföldiek rendszeresen összekeverik a címleteket.

Zsombit megkérdeztük a borravalóadási hajlandóság nemi különbségeiről is. Bár szerinte a gender alapú megoszlás annyira nem releváns, azért a lányok inkább a kis borravalóra hajlamosak,"a rossz minimumra". "De ez ritkán fordul elő, mert ha van egy férfi a társaságban, inkább ő fizet; ez a konzervatív etikett, még akkor is, ha a lány odaadja neki előtte a pénzt.

Zsombor úgy gondolja, a kötelező borravaló csak akkor működhet, ha az árakat is megnövelik vele egyidejűleg, mert akkor valószínű, hogy a dolgozó fizetését kiegészítik vele. "Ha egy sör továbbra is 500 Ft, és elméletileg már benne van a jatt, akkor majdnem biztos, hogy a dolgozó bére bánja, vagy a szolgáltatás minősége" - mondta.

Fine dining tapasztalatok

Anti, egy belvárosi fine dining bisztró pincére kissé sötétebben látja a helyzetet, szerinte a kötelező borravalóval ellenőrizhetővé szeretnék tenni a turisztikai, vendéglátói szektort, és egészen biztos, hogy nem a dolgozók fogják megkapni, hanem a tulajdonos vagy étteremvezető kezeli majd tetszése szerint. „A vendéglátásra jellemző jövedelmi problémák így nem oldódnak meg, sőt, csak rosszabbak lesznek. A törzsvendégek valószínűleg ezután is adnának az általuk kedvelt helyeken a pincéreknek, de ez elhanyagolható hányadát teszi csak ki a vendégkörnek” – mondta. Felhívta arra is a figyelmet: kártyás fizetéskor a főnök a borravalót vagy lefelezi, vagy egy az egyben elrakja, és a fizetésbe valahogy beleépíti, ezért a borravaló akkor jut el biztosan a célszemélyhez, ha készpénzben adja oda.

Ő azt tapasztalja, hogy a magyar vendégek korosztálytól függően adnak borravalót: az idősebbek 80%-a adja oda a kötelező hányadot, és hogy bőkezűbb-e, az attól függ, mit szokott meg a törzshelyén, vagy milyen minőségű a kiszolgálás. „Általában a nők nem szoktak borravalót adni, főleg a fiatalabb hölgyek gondolják úgy, hogy alanyi jogon nem kell” – erősítette meg a korábbi, szebbik nemet sújtó véleményeket. Hasonlóképp vélekedik a franciákról, akik attól függetlenül, milyen a kiszolgálás, nem jattolnak, pedig nagyon jól tudják, hogy szokás.

Ha egy számla végösszege 50-60 ezer forint, és valaki dolgozott másfél órát az asztallal, úgymond >>masszírozta<< a vendégeket”, nem esik jól, ha egy fillér borravalót sem ad, hiszen az ember ebből él” – indokolta. Anti ugyanakkor úgy gondolja, hogy ha az étterem túlterheltsége miatt a felszolgáló és a konyha sem tudja úgy teljesíteni a kötelezettségeit, ahogy elvárható, és az étel késik, a szerviz csorbát szenved, akkor természetesen az extra díjazás nem várható el.

Előfordult már vele, hogy egy 25 ezres számlát 34 ezer forinttal egyenlített ki a vendég; mire ő közölte vele, hogy ez irreális, és 4000 Ft-ot visszaadott neki. „Mosolyogva mondta, hogy ő jól érezte magát, és elvárható, hogy ennyivel honorálta az ember munkáját. Egyébként az észak-ameriaiakra jellemző, hogy ha valahol jól érezték magukat, bőséges borravalóval köszönik meg, egyébként is alap náluk a 20-25%. Más, európai népeknél ez nem szokás.”

Antinak az a tapasztalata, hogy a SZÉP kártyázó vendégek ódzkodnak a borravalótól, míg a randevúzós párok, főleg az első randisok kitesznek magukért, és 15-20%-ot is odaadnak. Az ismert emberek, politikusok, közszereplők is minden esetben kifizetik az etikettnek megfelelő összeget. „De ez visszavezethető arra, hogy a pletykák miatt is teszi” – vélekedett.

Szakmai válság

Az, hogy ennyire vegyesek a tapasztalatok, több tényezőnek is köszönhető. Anti szerint a pincérszakma egyre lenézettebb szakmunkának számít, mert sok helyen képzetlen munkaerőt kénytelenek betanítani. „20-25 éve a főúr munkáját elismerték, és minden esetben borravalóval honorálták, ami sokszor meghaladta az elvárt 10%-ot. Más volt az éttermi kultúra, régen kiváltság, ünnepi esemény volt étterembe járni, mára ez megváltozott” - indokolta.

Tomi, aki tíz évet húzott le különböző belvárosi szórakozóhelyeken, és mára egészen más területen dolgozik, szintén a kulturális-társadalmi berögződésekre terelte a szót, amikor leültünk beszélgetni.  Szerinte azokban az országokban elterjedt a kötelező borravaló, ahol amúgy nincs kultúrája a jattnak, és nem is az aznap megkeresett borravalótól függ a személyzet munkabére; ahol a pincér nem azért kedves, mert nagyobb jattot remél, hanem mert élvezi a munkáját, és tudja, hogy kiszámítható, biztos jövedelme van. Ebben az esetben színtiszta üzlet a borravaló felszámítása: a vendég tudja, hogy a szolgáltatás árába bele van kalkulálva nemcsak az elfogyasztott étel, ital, hanem az is, hogy nem neki kell önmagának elkészítenie, hanem ki van szolgálva, kényelmi és hangulati szempontból is.

A hideg üzleti logikát nem ilyen egyszerű követni a keleti és déli típusú országokban, ahol nem akkora a jólét, és a felzárkózást régről bevett szokások is lassítják. Magyarországon a >>vendéglátózás<< egy anyagi jólétet biztosító szakma volt, sokszor sokdiplomás keresetet lehetett hazavinni. Természetesen hivatalosan sosem lehetett kinyilvánítani, hogy egy pincér jobban keres, mint egy orvos. Ezért a borravaló egy bevallatlan, feketén érkező pénzcsapként nyitotta meg a gyorsan, magas keresetre vágyók féllegális munkavállalását” – fejtette ki Tomi, hozzátéve: sok esetben ezt a magatartást erősítette az is, hogy maga a munkaadó sem adott fix munkabért, vagy csak minimálisat a munkavállalónak, hiszen ezzel ő maga is megspórolt egy jelentős kiadást, a munkavállalónak pedig a borravalót adta munkabérként. „A magyar kultúrában olyan régen berögződött a fusipénz, hogy nehéz lesz kifehéríteni” – vonta le a következtetést.

Szerinte természetesen minden vendég különböző, van, aki szolidárisabb, és látja a keményen dolgozó embert is a pult végén, de akad olyan is bőven, aki úgy véli, a szolgáltatással „uralmat” is vásárol. „Ugyanígy minden vendéglátós is más. Van, aki türelmesebb, kedvesebb vagy éppen öltözékével >>vásárolja meg<< a plusz anyagi forrást. De akár lesz kötelező borravaló, akár nem, a vendéglátás törvényszerűsége nem fog megváltozni: vendég célja hogy jól érezze magát, a vendéglátósé pedig az, hogy minél több jövedelemre tegyen szert.”