Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter nevét Pesthidegkúton már őrzi a helyi kultúrkúria, közvetlenül mellette azonban most már még egy nevezetességre is büszke lehet a kerület. Nemrég fejeződött be a régi Klebelsberg-kastély felújítása, amelynek hányattatott sorsa majdnem a földdé tetté egyenlővé. Romokból építették újjá az épületegyüttest, és funkciót is találtak neki.

Klebelsberg Kuno és felesége, Botka Sarolta 1922-ben vásárolta meg a pesthidegkúti birtokot a Parsch családtól. Egy főépületből és több gazdasági melléképületből állt a komplexum, melyeket Klebelsberg átépített és kibővített. A parkot – amelyen még ma is átfut egy kis patak – fákkal és rózsákkal ültették be; ide nézett a neobarokk stílusú kastéllyá épített főépület címerrel és timpanonnal díszített homlokzata és négyoszlopos terasza, valamint a miniszter és feleségének két lakosztálya az emeleten. A lakosztályok szállodai szobaként kivehetőek, egyébként az épületben a Klebelsberg Emlékházként és rendezvénytérként működik.

1930-ra fejeződtek be az építési munkálatok, azonban Kebelsberg Kuno nem élvezhette sokáig a pompás kastélyt, hiszen 1932-ben elhunyt; ezután özvegye és húga éltek itt, a világháborúban az ingatlant bérbe adták üdülőnek. 1949-ben kitelepítették az özvegyet, az állam lefoglalta az épületet, hogy átadja a Szakszervezetek Világszövetsége iskolájának. Később a kastély SZOT üdülőként, tüdőszanatóriumként és belgyógyászatként, 1999-ig pedig a Semmelweis kórház pszichiátriájaként üzemelt. 1999-től lakatlan volt, hajléktalanok vették birtokba, beázások, beszakadások, graffitik és egyéb vandál tettek áldozatává vált, és felmerült az is, hogy egy az egyben ledózerolják. 2008-ban került vissza vásárlással állami tulajdonba, 2013-ben pedig döntöttek a felújításáról: az 1,15 milliárd forintból megújult épületegyüttes a politikus életművét bemutató emlékhelyként és vendégházként nyitotta meg kapuit.Összesen négy szárnyból áll a komplexum, amelyek között a legérdekesebb a csodás parkra néző emlékház. Itt ősztől egy interaktív kiállítás állít emléket az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszternek, és itt található az eredeti állapotnak megfelelően felújított könyvtár is. 1949-ben Klebelsberg Kuno 4000 kötetes könyvtárát teherautóra dobálva szállították el innen, de a Klebelsberg Emléktársaság sikeresen felkutatta őket, és sikerült visszaszereznie 600 darabot a Széchenyi Könyvtártól. Hamarosan újra feltöltik a könyvtárat, és kiegészítik további művekkel, így ez a szárny a rendezvénytér funkció mellett kutatórészlegként is üzemel majd.

Az emlékház szalonját magánadományokként kapott antik bútorokat és festményekkel rendezték be. Az eredeti falépcső teljes egészében megsemmisült, de sikerült a régi mintájára felépíteni egy újat. Ez a lépcső vezet a házaspár egykori lakosztályaihoz, amelyek közül Botka Saroltáéba sikerült bekukkantanunk.

Az épület ellentétes oldalán, az udvarra néző homlokzaton kilencoszlopos, hosszú tornác húzódik, rá merőlegesen kőoszlopos, akáccal befuttatott pergola.

A kastély négy, kissé szabálytalanul elrendezett szárnya között könnyű eltévedni, és a fadíszítésű svájci lakot szemből például az emlékház mögé kerülve, a parkból csodálhatjuk meg. Három szárny szállodaként üzemel 29 szobával, és Klebelsberg szellemi öröksége előtti tiszteletként Tanítói, Sport és Akadémiai szárnyaknak hívják őket. A szobák a magyar történelem alakjairól vannak elnevezve, az enteriőrt pedig egy hozzájuk kötődő illusztráció díszíti.

A II. kerületi Templom utca 12. szám alatt található kastélyt és az emlékházat előzetes bejelentkezés után lehet szemrevételezni. A felújítás előtti állapotokról még több megdöbbentő képet találni ezen az oldalon, amelyeket elnézve szinte hihetetlen, hogy sikerült visszavarázsolni eredeti fényébe az egykori Klebelsberg-rezidenciát.
Klebelsberg-kastély
Cím:

1028 Budapest, Templom utca 12-14.