Mondanánk, hogy meglepődtünk, hogy Bíró Lajos egy lenge kockás ingben sült krumplikat süt az egyik legkedveltebb budapesti strand főépületi büféjében, de mivel tudjuk, mennyire innovatív és vagány gasztroarc, csak elismerően bólogattunk. Kalandos és figyelemreméltó pályája legutóbbi állomásaként, indította be a Belvárosi Piac street food vonalát, mely annyira jól sikerült, hogy mára már a Michelin-csillagos éttermet és Bocuse D'Or versenyeket is megjárt Széll Tamás is ott főz bisztrójában. Lajos, a Séf utcája és a Buja Disznók közreműködésével most megnyílt a Laza Pala is.

Lássuk be, hogy hiába ismerjük jól a hazai gasztronómia egyik kiemelkedő koponyáját és időnként elvetemültnek tűnő ötleteit, mindenképp nagy hírértékkel bír, hogy valami egészen új, de mégis teljesen egyszerű és jó dolog nyitott a Margitszigeten. A város egyik legnagyobb zöld területén, ami egy ideje már nem mondható akkora szórakoztató, vagy netán gasztroközpontnak. Az itt található helyek sajnos sorra bezártak, és ha valaki hirtelen megéhezne a lombok alatt, jó, ha otthonról csomagol elemózsiát. A sziget bejáratánál ugyan lángosok sülnek a Kadarka Bárkánál és bokrok tövénél olykor-olykor feltűnik egy vattacukrot és perecet kínáló stand, de itt tényleg kifújt a választék.

A Palatinus Strand a sziget közepe környékén helyezkedik el, és mai napig az egyik legkedveltebb belvárosi nyári fürdőzőhely. A medencék mellett a klasszikus palacsinta-lángos-hot dog vonalat viszik különböző bódék, s bár alap esetben nem azért járunk strandolni, hogy közben jót együnk, azért nem rossz, ha egy kamikázés csúszás és pár hossz után nem egy gumiszerű palacsintával a bendőben szenvedünk a törölközőn. Valahogy a Margitsziget hiányos, és a strandok átlagon aluli kínálata ösztönözte Lajosékat arra, hogy beleugorjanak a Laza Pala megvalósításába.

A helyet a főbejárattól jobbra találjuk, és anélkül is ehetünk itt, hogy megváltjuk a strandbelépőt, hiszen a sziget felé is nyitott a hely. Ettől függetlenül kicsit libabőrösen, kiázott ujjakkal csúszik a legjobban például a sült krumpli. Az a sült krumpli, ami náluk nem sima fritőzben készül, hanem a nagy gyorsétteremláncok által is használt többmilliós szerkezetben. Persze lehet morogni azon, hogy minek "csavarják meg" a sima strandkaját, de ez nincs megcsavarva, csupán igényes, és úgy készül, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

De nem a hasáb a fő attrakció, hanem például a párizsis szendvics (990 forint), ami ahelyett, hogy kiüti a biztosítékot és felidézné a hó végét, vagy a kollégista emlékeket, elmegy egy olyan irányba, ami menő és nagyon is fogyasztható. Lajosék duroc sertésből készült lecsókolbászt adnak itt is, de a párizsi is ugyanarról a helyről jön, 99%-os hústartalommal. Egy 17-18 dekás, vastagra hagyott párizsi "szeletet" képzeljünk el finom kovászos kenyéren, amit házi, nagyon lágy majonézzel kennek meg. Erre helyezik a párizsi "steaket", néhány szelet főtt tojást és zöldséget, csemegeuborkát. Annyira finom, amennyire jól hangzik. Olyan kontrasztban áll a Laza Palás párizsizás a közönséges párizsifogyasztással, mint amikor fiatal egyetemista műanyag palackos borról tér át egyszerre az újvilági top sauvignon blanc-ra.

A piacról megismert ropogós morzsás óriás bécsi (2100 forint) ide is felkerült a menüre, ahogy a nagyszerű osztrák krumplisalátáról (500 forint) sem kell lemondanunk. Sütnek fél tanyasi csirkét (1800 forint), ami omlós és kívül ropogós, van a már említett lecsókolbászból (1700 forint) is, de hideg tésztasalátákkal (1200 forint) is készülnek a húshagyóknak. A bécsi ugye etalon, de eddig csak a Belvárosi Piacon kaphattunk belőle, most már viszont a Margitszigeten is ehetünk ilyet. Azért két szigetkör előtt/után inkább a félcsirkét válasszuk.

Édességet is árulnak, méghozzá gofri formájában. Nincs ez sem agyonbonyolítva, hanem szimplán finom és nincs műíze, vagy fáradt hatása. Friss és édes.


Tehát így állunk most: van egy strand, ahol jót lehet enni, és nem utolsósorban ezért a jóért Bíró Lajos neve a biztosíték. Ha pedig kimarad a lubickolás, de a Margitszigeten sétálunk és megéheznénk, szintén van hova menni.

Laza Pala
Facebook
Cím:

Margitsziget, Palatinus strand, a bejárattól jobbra
Nyitvatartás:

a strand nyitvatartásával megegyező, de még képlékeny