Régóta köztudott, hogy az egri St. Andrea még egy budapesti főhadiszállást tervez a már jól bejáratott, Barna Ádám vezette Eiffel Palace-béli top étterem mellé. Az új koncepció egy ital-és kilátáshangsúlyos rooftop bár, ahol a pincészet kiváló borai mellett a koktélokra és a könnyedebb falatokra fókuszálnak. A St. Andrea Wine & Skybar kétség kívül magasra pozícionált hely, ahol a lazulós, fiatalos súlytalan vodka-szódázás helyett arra a rétegre lőnek, akik a kifinomult szórakozást és gurmé élményeket részesítik előnyben.

Mielőtt bemutatnánk a város legújabb és talán legelegánsabb rooftop bárját, fontos megemlíteni, hogy ez nem az a hely, amit bárki, bármikor megengedhet magának. Nem kifejezetten a munka után felugrom egy pofa sörre és megnézem a naplementét tipusú bár, hanem egyértelműen egy olyan kozmopolita mintákon nyugvó vendéglátóhely, mely különleges alkalmakra szól. El tudnánk képzelni New Yorkban, Szingapúrban, Londonban, ám most a Váci utca 1-es szám alatt álló, világörökség részeként kezelt Alpár Ignác tervezte épület teteje ad otthont neki.

A feljutás lifttel megoldott, ám még az utcaszinten számítsunk a dresscode-ra. A lazán elegáns öltözet az elvárt, vagyis flip-flop papucsban és forrónadrágban nem fogunk náluk borozni. Miután a lift ajtaja kinyílik, a szimmetrikus és stílusos üvegfelületek és a fehér szín nagyvonalú látványa dominál. Két köralakban kialakított "terasz" vár odafenn: a Citadella és a Bazilika terasz - mindkettőről különböző perspektívákból szemlélhetjük Budapestet. A St. Andrea Wine & Skybar egyik  legfontosabb tulajdonsága, hogy mivel klassz "belső" teret is terveztek, így egész évben látogathatóvá vált. Vagyis nem csak a szikrázó júliusi napsütésben kóstolhatjuk meg náluk a pincészet legszebb borait, hanem akár télen, hófödte háztetők látványával a háttérben is elérhető az élmény. Az egész hely légies és elegáns, nem szerették volna erőteljes belsőépítészeti megoldásokkal elvenni a figyelmet a panorámáról.

Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a bárkultúrára, ami gáláns dolog egy borászattól. Széles szelekciót vonultat fel a bár, legyen szó ginekről, vagy éppen whiskykről. Izgalmas a koktéllapuk, ami a signature italok mellett a három bartender saját kreációit mutatja be. Ezek között ugyanúgy megtaláljuk a klasszikusokon nyugvó, kicsit újrahúzott koktélokat, mint a szélsőségesebb, gurmé vonalat. Bartendereik városszerte elismert szakemberek, akik már jóval a nyitás előtt tréningezték magukat a hely szelleméhez és az exkluzív italválasztékhoz. 2000 forint környékén már találunk koktélt, de inkább 3-4 ezer forintos árakkal számoljunk.

Borokban természetesen a St. Andrea pincészet legszebb tételeivel találkozhatunk. Minden tételt poharaznak, ami jó hír és a 2015-ös sauvignon blanc-tól (1550 forint / dl) indulva eljuthatunk egészen a 2007-es Merengőig, vagyis egy superior egri bikavérig. A pincészet saját pezsgői mellett pedig Tattinger-től a Krug vintage palackjaiig haladhatunk.

A konyhát illetően barfood-ra rendezkedtek be, vagyis megőrizvén és továbbvivén a St. Andrea zászlóshajójának minőségét és nívóját, kicsit kisebb falatokban gondolkozzunk egy komplett vacsora, vagy degusztációs menü helyett. Nagyobbétkűeknek három főétellel is készülnek. Barna Ádám executive-ként egyengeti a skybar konyhájának útját, vezetését pedig Balog Elenára bízták.

Mi egy intenzív és emlékezetes kecskesajtot kóstoltunk, mely málnával és kápiapaprikával alkotott egy egységet (2800 forint), érkezett egy ázsiai felütésű lazacpisztráng falat, (3400 forint) és jócskán megleptek minket a kacsamáj maxi king (3300 forint) névre hallgató sós-édes nyalánksággal is. A kecskesajt mellett a desszertet szerettük a legjobban, ami uborka-maracuja-szecsuáni bors hármasát (2400 forint) hozta és nagyon szerethető kompozíció lett.
Az elegáns skybar péntek estétől élőzenével emel a téten és szeretettel várnak rendezvényeket, zártkörű eseményeket is.

Bizonyos, hogy egy elegáns, világszínvonalú és nagyon exkluzív hely a St. Andrea Wine & Skybar, mely a pénteki nyitást követően még a nyári szezonban megtalálja majd közönségét.
St. Andrea Wine & SkybarFacebookCím: 1052 Budapest, Deák Ferenc utca 3-5. VI. emelet (bejárat a Vörösmarty tér felől)
Nyitvatartás: Hétfő - Szombat 11:00 - 00:00 (konyha 12:00 - 23:00)
Asztalfoglalás:+ 36 30 300 3930