Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Egy hónapon keresztül most a Deák téri Bamba Marhában is kipróbálhatjuk a smash burgereket

Pop-up smash burger hónap a Bamba Marhánál – a Deák téri egységben megkóstolhatjuk, hogyan kódolták Jancsa Janiék a legújabb burgertrendet.

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Gasztró

Komfortos, egészséges "reform street food" – megnyílt a Find Food a Keletinél

Gasztronómiai szempontból Erzsébetváros körúton túli része nem egy pörgős környék, viszont szaporodnak a figyelemre méltó egységek, ahová érdemes betérni, ha arra visz az utunk. A Farmbistro és a The Goat Herder specialty kávézó mellett március óta már egy kis Kazinczy utcai vagányságot megidéző street food étkezde is színesíti a palettát.

Török Gábor és Csóti Gergely „Joci” áll a pult mögött, akiket három éve sodort össze az élet a Bors Gasztrobárban. Török Gábor a vendéglátóipari főiskolát is elvégezte, dolgozott vidéken, szakácsként a Semmi Extrában és a Stikában is. Hozzáértőn, lelkesen és részletekbe menően mesél konyhájuktól és küldetésükről: alapvetően street food vonalban utaznak, elszakadva az alap gyorsételektől (fritőzben, bő zsiradékban egyáltalán nem főznek), inkább a modern konyhatechnológiához és a francia vonalhoz zárkóznak fel: nem liszttel, hanem saját anyaggal, maximum keményítővel sűrítenek, és beszereztek egy sokkolóhűtőt, amivel tovább tudják növelni az ételek eltarthatóságát. Erre ugyan egyre kevésbé van szükségük, hiszen március 16-ai nyitásuk óta egész szépen felpörgött az üzlet, egyre többen ugranak be egy szendvicsre, főzelékre, levesre vagy egyszerűen csak egy kávéra, és ez nagyban köszönhető a közeli Állatorvosi Egyetem vagy a McDaniel College diákseregének is.

Az ételek felépítésében tetten érhető a Bors profilja és egy baráton keresztül is jól ismert, Nagymező utcai Hokedli is. A pulton megtalálható Jamie Oliver szakácskönyve is, aki fontos inspiráció a Gábor szerint „reform street food”-ként definiálható kínálatban. De a menü összetételét személyes indíttatás is vezérli: Gábor laktózérzékeny, így tejcukrot nem használnak, de az alternatív tejek benne foglaltatnak az árban, többek között a kávéknál is.

A zömében külföldi diákoknak köszönhetően a fő húzóerő és legjobban fogyó ételük a hamar felkapható szendvics. Viszont személyes sikerként könyvelték el, hogy a siető fiatalok közel 50%-át sikerült már áttéríteni a főtt étel világába, így gyakran levest is kérnek a szendvics mellé (1390 Ft-ba kerül ez a kombó), vagy főzeléket választanak, ami a szendvicsekkel azonos árban van, és a feltét is benne foglaltatik (890 Ft). A szaftos, tartalmas, de nem könyökön lefolyós szendvicsek ciabattáit saját készítésű, zöld és piros pestókkal kenik meg; az enyhén csípős, nagyon finom pulled pork szendvicsben a jalapeño a Sárréti Udvar chilifarmjáról érkezik, de piroslik a pulton chili az idős szomszéd nénitől is. Emellett megkóstoltuk a csirkéset és a vegák számára opcióként elérhető avokádókrémes szendvicset, de a menün szerepel lazacos verzió is.Az ételeken egészségtudatos szemlélet tükröződik, de a fiúk nem esnek túlzásba a trendkövetésben. Gluténmentes ételek előfordulnak, de a konyha nem steril, használnak hagyományos lisztet a desszertekhez. Laktóz-, tejfehérjementes vegán kínálat mindig van, a húsosokkal együtt. Szendvicseken belül és feltétként is csirkecombfilét használnak, tudatosan kerülik a csirkemellet. „Mindenki csirkemellet eszik csirkemellel, a magyar vágóhidakon minden más testrészt „selejtként” kezelnek. Ez nem azt jelenti, hogy rossz a csirkecomb, hanem a kereslet más. Szerintünk viszont finomabb: előbb magas hőfokon bezárjuk a húsnedveket, majd lassan pároljuk alacsony hőfokon, így szaftos marad, sokkal jobban felveszi az ízeket, ellentétben a csirkemellel, aminek csak a kérgét tudod ízesíteni, a belsejét nem” – magyarázza Gábor.

A levesek mellett mindig van napi ajánlat, ami gyakran valamilyen tészta, de ottjártunkkor a főétel épp barbecue sült oldalas volt chilis, füstölt Cayenne-borsos, majonézzel sűrített kukoricafőzelékkel, ami pont annyira volt enyhén csípős, mint amennyire enyhén édes. De kínáltak rizses lecsót és francia lencsefőzeléket is, hideg erdeigyümölcslevest és csirkehúslevest, valamint pesztós brokkolikrémlevest is, ami szintén nagyon rendben volt. Az étlapon előfordult már sertéskaraj polentával, indiai csirkés curry, de hétvégén több a hagyományos, magyaros, mégis kissé megbolondított étel, például marhalábszárpörkölt bulgurral, sült harcsa karfiolpürével, sajtmártással. A nemzetközi konyha remekeit igyekeznek autentikusan főzni, a mexikói chilisbabot vörösbabbal, marhanyakkal készítik, kakaóval sűrítik, a curryt is eredeti indiai összetevők alapján állítják össze, és mivel sok a német vendég, kínáltak már currywurstot is rösztivel.

A Szintézis kisüzemi sörei és Carraro olasz kávék is kaphatóak az üzletben, a desszert pedig aznap tojás- és mézmentes, vegán, aprított törökmogyoróval készült répatorta volt. Mindent elvitelre adnak, bár le lehet telepedni a limitált férőhelyes pultnál fogyasztani. A srácok minden betérőt alaposan informálnak, a kiszolgálás kedves, és különösen figyelmes gesztusnak találtuk a pultra kihelyezett kézfertőtlenítőket és a bármikor újracsapolható limonádét.

Hasonló tartalmak

Gasztró Szponzorált

Új étlap, különleges koktélok az ARAZ Étteremben, és egy mesés szecessziós kávézó a galérián

A közel 15 éves ARAZ Étteremben beszélgettünk Barka Áron séffel, kipróbáltuk a kedvenceket, a mesés kávézó pedig visszarepített az időben.

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Gasztró

25. Országos Étterem Hét

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény. Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal, izgalmas fogásokkal és alapanyagokkal versengenek a helyszínek és a séfek. A Top kategória 5900 Ft-tól, a Prémium kategória 7900 Ft-tól, az Exkluzív kategória 9900 Ft-tól kínál 3 fogásos menüsorokat.

Neked ajánlott

A