A tavalyi nagy siker után idén is van Töltött Hold a Belvárosi Piacon, ami szépen lassan még pár új stabil "telepes" berendezkedésével a legmenőbb budapesti piaccá vált. A hétvégi fesztiválon a fix gasztroszereplők mellett megjelenik a vidéki vendéglátós szcéna is és szokásunkhoz híven leginkább őket jártuk körbe, hiszen a fővárosiak velük kerülhetnek közelebb a különböző régiók ízeihez. Szenzációszámba megy Széll Tamás szombaton nyitó bisztrója is, ahol magyaros fogásokkal találkozhatunk lazán, csúcsminőségben. A magyaros vonal egyébként az egész fesztivált jellemzi.

Kellemes zenével, már péntek déli masszív piachangulattal és rengeteg kiállítóval indult el a gasztrovíkend a Hold utcában. Mi is kíváncsiak voltunk, hogy mely standoknál érdemes kóstolgatni, hogy a budapesti éttermekhez képest hol tart a vidéki gasztronómia, milyen termelők jelennek meg és hol futhatunk bele a legmeglepőbb vagy éppen legfinomabb falatokba. Ahogy az előző évben, most is a koreográfia szerint a földszinten találjuk a vendégszereplőket, (illetve az állandó üzleteket), az emeleten pedig a megszokott ízek a megszokott színvonallal várják az érdeklődőket. Tehát ha például még nem ettünk a Buja Disznó(k) rántott húsaiból, a Moszkva Tér

pelmenyijéből, a Kandalló Market

burgereiből, szabó Győző Steamboo-jában vagy a Séf utcája

egy tál ételeiből, ezeket is kipróbálhatjuk, egy egészen más hangulatban, mint ahogy az a hétköznapokra jellemző. Fontos, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel számoljunk a tömeggel, mert hiába erős gasztronómiában a hétvége, biztosan tömve lesz a csarnok.Az első és egyik legfontosabb tényező Széll TamásStand 25-jének nyitása, mely szombatra esik majd. Biztos, hogy sokan kifejezetten ezért érkeznek, szóval jó lesz türelmesnek lenni. Belestünk az utolsó simításoknál tartó helyre és kellemes látvány fogadott így nyitás előtt is. Ízléses és letisztult, érthetősen modern dizájn természetesen kalocsai minta és fokhagymafüzér-mentesen. A bisztró a hétvégére kinyit, de márciustól kezdi majd világszínvonalú piacos fogásokkal etetni a Belvárosi Piacot.

A Stand 25 mellett a földszinten bemutatkozik két új fix Belvárosi Piacos szereplő is: a Haxen, mely a Király 100 Gastro Corner street food helye lett, illetve a Panificio il Basilico a régi apró emeleti bolt helyett egy takaros nagyobbat kapott, ahol még több pékáru elfér és szélesebb választékkal is megjelenhetnek.

Érdekes, hogy a legtöbb vidéki kiállító elég nehéz ételekkel érkezett, tehát a csipegetek sokfélét elven csak az igazán elszántak és acélgyomrúak indulhatnak el. A debreceni IKON idén is kihozta páros kolbászát, a füredi Baricska és a miskolci Végállomás is vaddisznó ragulevessel készül, az Első Mádi Borház pedig nem finomkodott és előételnek kocsonyát, főételnek pedig az Első Mádi Belső fantázianévre keresztelt belsőség-válogatást ajánlják. Ebben rántott pacaltól a kacsazúzáig mindent megtalálunk és még egy kis savanyított gombával is megfejelik mindezt. A kecskeméti Spalettának is erős a bemutatkozása: borjúlábbal és káposztával töltött "lángost" ehetünk náluk. A Kira Vendéglő a megszokott magyaros-romás ízeket hozza Békésről.


Ha a kedvenceinket kell összeszednünk, akkor egyértelműen két balatoni étterem standjára voksolnánk. Előételnek azért szívesen kitekintünk például a miskolci Végállomáshoz, mert a zempléni sajtkémes pirított nudli, bükki érlelt mangalica sonkával egy nagyon egyszerű, de annál jobb ízvilágot képvisel.

Bezerics Daniék a Télikert Bisztróval egy innovatív, szexi dologgal érkeztek: ez a pulled ponty szendvics, ami lényegében a New York-i klasszikus halas szendvics balatoni változata. Balatonboglárról érkezik egy nagyon korrekt gazdaságból és a ponty hasaalja, 3 órát füstölődik BBQ-módra. Nyilván egy fehér halhús nem bírná el a hosszabb időt. Egy nagyon omlós, kellően füstös "tépett pontyot" kapunk, ami magyar krémsajttal, bébispenóttal, fokhagymával és a bagel formájúra készített békebeli, mákos tetejű kiflivel alkot egy egységet. Imádni való.


A Balatonfüredi Bistro Sparhelt keszthelyi tokhala füstölt paradicsommal és bácshegyi kecskesajttal egy felszabadítóan könnyed és nagyon ízletes fogás. A tokhal hófehér és príma állagú, a füstölt paradicsom izgalmas köret - öröm volt megkóstolni.A borkínálatot a Drop Shop

biztosítja, de a különböző standoknál jóféle szörpöket is találunk, sőt, az Almalombnál például cascara-szódát is mérnek, ami elég menő frissítő. Desszertben egyértelműen a Viatorlevendulás canelé-jére szavazunk.Az éttermeken felül persze sok a termelő is, így lehetőségünk van megismerkedni például az ország egyik legjobb olajosával: a Batha Porta őrségi tökmagolaja fontos szereplő, de a Sárréti Csilifarm is ugyanúgy jelen van, mint tavaly.

A balatoni halak miatt, a pannonhalmi caneléért, vagy akár a Buja Disznós rántott húsokért is érdemes a hétvégén a programot választani és piacos körülmények között ebédelni vagy vacsorázni. Árak tekintetében úgy készüljünk, hogy, ha több dolgot kóstolnánk és borral is kísérnénk, akkor körülbelül 4000-5000 forintért lakhatunk jól változatosan. A főételek 1500-2500 forintért kaphatóak, de nyilván kóstolómennyiségekkel számítsunk, ne óriási mélytányérokkal.