Szeretjük, hogy egyre több olyan kezdeményezés üti fel a fejét Budapesten, mely szabad teret enged a kreativitástól duzzadó kisvállalkozók számára, hogy a kifinomult városi ízlelőbimbókra hangolva piacra dobják legfrissebb alkotásukat, persze mindezt kellőképpen stílusos környezetben. A Szimpla és az Élesztő után most az Anker’t is ráállt a vasárnapi piacozásra, de a Paulay utcai vásárban állati eredetű portékák nem kerülhetnek a standokra, így a Vegan Food Fest szervezésében gyakorlatilag elindult Budapest első, kizárólag vegán jóságokat kínáló piaca. Kár, hogy csak havonta egyszer.

Nem csak vegánok fogadták kitörő lelkesedéssel a hírt, amikor a Vegan Food Fest tavaly év végén bejelentette, hogy havonta egyszer az Anker't Paulay Ede utcai kultúrtere a város egyik legtrendibb piaccsarnokává válik, ahol a vegán finomságoké lesz a főszerep, jobban mondva itt csakis olyan termékeket lehet árulni, melyek állati eredetű összetevőktől mentesek. Több sem kellett az alkotó szellemű kofáknak,  az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek, hogy az újdonságokra kiéhezett városiaknak bemutassák legújabb termékeiket. Két sikeres vásár után február 19-én immár harmadjára nyitott ki a Vegan Sunday Market, ami délre már szinte telt házzal futott.

Kellemes zene mellett, fiatal párok, kisgyerekes családok, barátnők és kutyával érkező vásárlók forgatagában mértük be, hogy ki, milyen termékkel érkezett az Anker’t-be. A romkocsma már-már izzásig felfűtött helyiségeiben áll mindaz, ami vegán szem-szájnak ingere. Belépve rögtön felfigyeltünk a My Garden méretes, többnyire bio zöldségekkel és gyümölcsökkel megpakolt standjára, ahol az ízléses, papírcsomagokba porciózott alma (800 Ft), brokkoli (1700 Ft) és fokhagyma (700 Ft) szinte mosolygott ránk, de bio déligyümölcsökből sem volt hiány, kaphatunk itt organikus gazdálkodásban termelt narancsot (900 Ft), citromot (1100 Ft) és ananászt is (1800 Ft).

Szerencsére nem csak a szemünkkel tudtuk tesztelni a terepet. A legtöbb standnál apró kóstolófalatok próbálják meggyőzni a kezdetben sokszor még bizonytalan vásárlókat, hogy érdemes beruházni egy üvegcse adalékmentes szendvicskrémre, egy zöldségaszalványból készült ropogósra vagy egy olyan savanyúságra, aminek a receptjét a nagyi még hírből sem ismerte. A tunki-tunkinál fűszeres téli salsát (1150 Ft), egzotikus indiai vöröslencsekrémet (950 Ft) és édeskés, narancsos sütőtök csatnit (1050 Ft) kóstoltunk, melyet házi krékerrel és egy szelet almával kísértünk le.

A Terra Tuffolánál megbizonyosodtunk róla, hogy a szarvasgomba tárháza kimeríthetetlen, és erre a Chabo-nál gyorsan be is toltunk egy falatnyi, savanyúnak eltett chilis sütőtököt (egy üveg 1500 Ft), ami égette a nyelvünket rendesen, de szerettük. Kóstoltunk majdnem magyarosan elkészített grillkolbászt is (500 Ft-tól), amit a Vegan Grill persze nem darált húsból, hanem szejtánból készít, ezt pedig leöblítettük egy korty zöldségmixszel (3,5 dl 600 forintba kerül), a szomszédos standnál árult SmooGo-tól. A Salazar a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen sóval érkezett, ízléses sóörlőkbe töltött natúr (1900 Ft) és fűszersót kínált megannyi változatban (2500 Ft).

A Katyvasz megint kicsit elkalauzolt minket az édes ízek világába, amikor vörösboros csokilekvárjukból (600 Ft-tól) kóstolót adtak, de a desszert vonal nyers vegán tortaszeletek, valamint bonbon formájában sok helyen visszaköszönt, a CsendesMgluténmentes fánkjai (490 Ft-tól) pedig vegán farsangi mulatságok elengedhetetlen csemegéje lehet.

A finomságok mellett egyébként vegán kozmetikumokat is beújíthatunk, például fűszeres fügeszappant a MANU-tól (1000 Ft) vagy bio sampont a Greener Cosmeticstől (2590 Ft). Azok, akik a nagy piacozásban gyorsan harapnának valami kiadósat, a Vegan Love helyben készült hamburgereivel és hotdogjaival csillapíthatják éhségüket, melyeket külön az erre a célra kialakított fedett étkezőhelyiségben ülve fogyaszthatnak el. Ezen kívül az udvaron találjuk a Vegan Grill Manufaktúra hotdogkészítő egységét is, az Anker’t állandó pultjánál pedig folyamatosan működik az italkiszolgálás.

Összességében nagyon is szerethető a Vegan Food Fest kezdeményezése, és bár elsőre talán kihívásnak tűnhet a rengeteg szuperegészségesként aposztrofált áru közül kiválasztani azokat, amelyek nélkül nem élet az élet, ha jól körülnézünk, mindenki megtalálja a maga számára leginkább hasznosítható terméket, ami miatt mindenképpen vissza fog térni ide egy hónap múlva. A Vegan Sunday Market legközelebb március 12-én nyitja meg újra kapuit, amikor – az előzetes beharangozó szerint – Steiner Kristóf egy maratoni workshop és programsorozat kíséretében nyújt mélyebb betekintést a vegán konyha rejtelmeibe.