Leharcolt, szmogtól és mínuszoktól meggyötört fizikummal tértünk be a Mammut mellett található Fű Juice Bárba, ahová úgy járnak a vásárlók, mint egy gyógyszertárba: a dzsúszok, turmixok, superfoodokkal megspékelt italcsodák és shotok kvázi „bio neocitránként” működnek, és a mi arcunkról rögtön elűzték a téli depresszió borongós felhőit. Nyers életenergia, színpompás vitalitás, egész napra elegendő vitaminlöket – mindössze pár kortyban.

Gráf Franciska Jennifernek nagy tapasztalata van a léböjtkúrákban és a gyógyító levek előállításában, ő volt az azóta bezárt TüTü Juice Bar üzletvezetője is a Pozsonyi úton, és a Pilisbenléböjtházat is üzemeltet. Az általa igazgatott, decemberben nyílt Fűben is van lehetőség párnapos „detoxkúrákra”, reggel kezünkbe nyomnak egy 1,8 liter folyékony vitamin- és ásványianyag-mixet tartalmazó csomagot, és már indulhat is a méregtelenítés.

Aki persze egyelőre kicsiben gondolkozik, annak elég, ha egy shotra beugrik. Ezeket nem feltétlen a hosszan tartó, gyönyörteli ízlelgetés miatt issza az ember, hanem a koncentrált tápanyagokért: a felespoharakban mért tömény levek ütnek, mint a pálinka. Mi aperitifként végigpróbáltuk a zöldbúzalé, gyömbér, gránátalma, valamint kurkuma-gyömbér-citrom-méz shotokból álló menüt (390-450 Ft), amiből külön kiemelnénk a fantasztikus zöldbúzalét, amit a pulton egy kis ládában növesztenek. Bár elsőre olyan volt, mintha konkrétan fűbe haraptunk volna, az utóízzel már egy kellemes, friss ízvilággal érkezett meg az élmény. A lúgosító, tisztító, anyagcsere-fokozó zöld búzafű Jászfényszaruról jön hazai termelőtől, a vendégek pedig magokat is hazavihetnek a juice barból, amit felnevelgetve visszahozhatnak préseltetni.

Minden dzsúsz 100%-ban gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz víz, cukor, adalékanyagok nélkül, és hideg préseléses eljárással készül. Ennek a magas hőmérsékleten dolgozó centrifugás módszerrel szemben komoly előnye, hogy hatékonyabban őrzi meg a vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket, nem sérül a sejtfal, és az eredmény pedig egy nagyon tiszta, könnyen felszívódó ital lesz. Ezekből mindig van napi ajánlat, ottjártunkkor épp répa-alma-narancs-gyömbér kombót kínáltak, de mi Franciska javaslatára a gyümölcsdzsúszok helyett inkább egy kevesebb fruktózt tartalmazó zöldséges verzió mellett döntöttünk. A zeller, uborka, citrom, alma alkotta Zöldtonik másnaposságra is kitűnő, a petrezselyem pedig egy nagyon fűszeres utóízt kölcsönzött neki. A dzsúszokból a 3 dl 750 Ft, az 5 dl: 1050 Ft-ba kerül.

Aki testesebb, laktatóbb élményre vágyik, az a turmixokkal könnyen kiválthatja a reggelit vagy az ebédet; esetükben az alaplevet valamilyen rostos gyümölccsel vagy zöldséggel, avokádóval, spenóttal, bogyós gyümölcsökkel turmixolják össze. Így készül a sűrűbb, selymesebb alma, spenót, avokádó, citrom, gyömbér alkotta Greendoki és az almás, málnás, petrezselymes, citromos, gyömbéres Csipkerózsika is. (3 dl: 850 Ft, 5 dl: 1150 Ft).

Az igazi vitaminbomba mégis a „szuperhősökkel”, a ma nagyon trendi spirulina, goji bogyó, chiamag, maca superfoodokkal dúsított italokkal robban. Az ananász, a málna, a rozmaring, és a goji bogyó erőit egyesítő Vasember édeskés íze feledtette, hogy egy szuperegészséges és -organikus italt iszunk. A spenót, mangó, kiwi és spirulina frigyéből létrejött Hulkban már inkább dominált a zöldségek alaptónusa (3 dl: 890 Ft, 5 dl: 1350 Ft). A superfoodokat külön is meg lehet venni az üzletben.

Majdnem minden italvariációt el lehet vinni egy csinos üvegben, amelyek tartalmát reggel frissen készítik, és 3-4 napig eláll hűtőben. A Fű Juice Bar kiszállítást is vállal rendezvényekre, irodákba, boltokba, kávézókba, és jótékony levek mellett házi vegán sütiket, müzliszeleteket, kávét is kínálnak. Az üzlet helyén régen a Cuppcake Tortaműhely állt, tehát radikális a profilváltás. A falra a fű elnevezéssel kapcsolatos vicces szójátékokat festettek, de egy turmixot kortyolgatva az asztalokon álló dzsúsz-szakirodalomban is elmélyedhetünk. A boltocskába szobanövény adományokat is szívesen befogadnak, a helyiséget szeretnék annyira bezöldíteni, amennyire lehet.