Akik a külső kerületekben élnek, tudják jól, hogy ha minőségi ételre vágynak, legjobban úgy járnak, ha felkeresik a kerület kedvencét (ha van ilyen), vagy inkább maguknak teszik össze otthon. Nem dúskál például se a 16, se a 17 túl sok említésre méltó egységben, így a jókat tényleg nagyon megbecsülik. A Kalóz Burger mégsem feltétlenül hiánypótlásként született, inkább spontán történések sorozata következtében. Fél év alatt a környék ünnepelt "sztárja" lett, a hely, ahol biztosan jót ehetünk, ha burgereznénk. Nem kertelünk: a XVI-os névre keresztelt szendvics iránt komoly érzelmeket táplálunk.

A Szlovák út a gasztronómia iránt érdeklődőknek talán ismerős lehet a Vári cukrászda és a Legenda sörfőzde miatt. A kertvároson végigfutó forgalmas útról lekanyarodván sportparkot és játszóteret találunk, mely a közelmúlt fejlesztéseinek köszönhető. A Szilas-patak mentén ez a tényleg jól felszerelt park a tavaszi/nyári időszakban mindig megtelik élettel: családok és fiatalok is sokan járnak erre a részre. Sőt, a patakot követve, mintegy 5 kilométerre találjuk a Naplás-tavat, amihez bicikliút is vezet. Mi hiányzik ebből a környezetből? Már semmi, mert a park 2016 nyarán kapott egy burgerezőt, ahová ugyanúgy betérhetnek a megfáradt biciklisták, játszóterező szülők is. Ez a Kalóz Burger, a kerület legújabb kedvence.

Robi a biciklipark telepítésével foglalkozott, mikor figyelmes lett rá, hogy egy kisebb épületet húznak fel a játszótér végébe. Utánajárt, megpályázta az üzemeltetését és máris ott álltak egy vadonatúj, üres üzlethelyiséggel, amit meg kellett tölteni élettel. A szendvicsező opciót egész gyorsan elvetették, ám mivel a közeli XVII. kerületben laknak, és tudják, hogy nagyon ritka a peremkerületekben a jó vendéglátás, pláne a jó burger, úgy döntöttek, a belváros rengeteg helye mellett gyakorlatilag monopol helyzetben lehetnek a Szlovák úton.

2016 júliusa óta készülnek a Kalózban az angus burgerek, melyek nyilván elsősorban a lokálpatriótáknak és a kis park látogatóinak kedveznek. Illetve a csömörieknek is, mert a XVI. kerületben és Csömörön is dübörög a házhoz szállítás. Mi brutális mínuszokban jártunk náluk, de a jópofán megoldott teraszon hőgomba ontotta magából a meleget, előre felfűtött pokrócokat is kaptunk a burgerteszteléshez, és forró teával melengettük a tenyerünket, míg készültek a burgerek. Összesen 9 fajtát találunk az étlapon, nincs 90 verzió, emellett hot dogot és kétféle óriáspalacsintát rendelhetünk még.

Mivel tényleg a legdurvább mínuszban látogattunk el a Kalózba, ezért most kizárólag a burgerekre fókuszáltunk, nem tudtunk tovább maradni a fűtés ellenére sem, hiszen maga a vendégtér nyitott. A classic 1200 forintba kerül és angus húspogácsát, salátát, paradicsomot, rukkolát, sült hagymát és kalózöntetet foglal magába. Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a buci hibátlan, mivel nem tolakodó, nem fojtós, nem édeskés és nem is kemény: finoman háttérbe húzódva öleli körbe a belevalókat. Szerintünk éppen ez a hamburgerzsömle feladata, csendes társként kísérni a húst és a többieket. Kiderült, hogy egy kerületi péktől jönnek, ahol fatüzelésű kemencében sülnek.

A fittet nem kóstoltuk (pedig buci nélkül érkezik) de például gluténmentes zsömlével (+500 forint) is rendelhetjük bármely burgert. A bárányos (1550 forint) közel-keleti ízvilágot hoz, salátával, paradicsommal, rukkolával, sült hagymával, mentás joghurtöntettel. A mi kedvencünk mégis a XVI-os (1450 forint) fantázianevű lett. Az elmúlt idők egyik legjobbja. A húspogácsa mellett az alap zöldségek mellé kovászos uborka, bacon és karamellizált baconszósz kerül bele. Első harapásra egy füstölt kolbászokkal megrakott kamra jutott eszünkbe róla. Második harapásra pedig az, hogy ez egy olyan burger, amit sokáig meg fogunk jegyezni. Füstös, gazdag és mégsem sok. Szerintünk ezért megéri még a belsőbb kerületekből is kilátogatni a Szlovák úthoz. Mondjuk jobb időben, biciklivel, családdal és barátokkal. De lehet, a fagyban is újra elindulnánk érte.