Olaszországban tényleg csak azt lehet kézműves fagyinak nevezni, ami bizonyos kritériumoknak megfelel, csupán megtévesztésként nem ösztönözhetik a vásárlást. A Pozsonyi út legújabb fagyizója, a Cioccolatte valóban kiérdemelné ezt a címet, még akkor is, ha Rimini riviéráján várná a fagyizókat. Lorenzo 30 éve főzi a jobbnál jobb krémfagyikat és készíti a nagyon gyümölcsös sorbet-kat.

Szerencsés helyzetben vannak a budapestiek: minimum öt, de legalább tíz olyan fagyizót tudunk említeni már 2016 nyarán, ahova érdemes elmenni és kipróbálni a legtöbb ízt. Vannak közöttük régi motorosok és teljesen újak is, sőt, még a nyár végének közeledtével is nyitnak friss fagyizók. A Cioccolatte július végén érkezett meg Újlipótvárosba, s azóta nagyon sok visszajáró vendéget számlál: a legkisebbektől az idősekig, a közelben lakóktól az egyszer véletlenül erre sétálókig, akik most már célzottan mennek a 7-es szám alá fagylaltért.

Az üzlet ugyan új, de a szakértelem csaknem 30 éves, Lorenzo, a Cioccolatte fagylaltmestere 2005-ben aranyérmet is nyert édességeivel, Európa-szerte üzemeltetett fagyizókat és Budapesten, az Andrássy úton is volt egy egysége. Az új hely alapelvei között szerepel, hogy csak friss hozzávalókból készítik a fagylaltokat egy törökbálinti üzemben. Legyen az gyümölcs vagy tej, természetes anyagokkal dolgoznak csak, és fagylaltjaik mellőzik az állományjavítókat, színezékeket, habosítóanyagokat. A nyers tejtermékek gazdaságokból érkeznek: Etyekről és Herceghalomról, tartósítás nélkül, hogy a legkrémesebb állagot érjék el. Gyümölcsfagyijaik laktózmentesek, sorbet-jellegűek, így tejterméket nem adnak hozzá. Fontos, hogy idénygyümölcsökkel (és trópusi fajtákkal) dolgoznak. Most például a görögdinnye, a meggy, a sárgabarack a sláger.

Bár foglalkoznak terjesztéssel is, csak a Pozsonyi úton lehet megóskóstolni különlegesebb kreációikat. Ilyen például a kecsketejes alapú fagyi, amiből nem ütközik ki a karakteres íz, viszont zsírtartalma miatt még az alapverzióknál is krémesebb. Nekünk különösen tetszett a datolyás mandula, ahol mindkét komponens ugyanúgy jelen volt, a Maraschino likőrrel készített őszibarack is maradandó élmény, de a nagyon fanyar mentás citrom és a trieszti kávé is kedvenccé válhat.

Mindennek a saját ízét érezzük, nem kell egy kóstolónyalás után megkérdezni a velünk fagyizótól, hogy ez most eper volt vagy szilva? Az ízek azért édesek, és minden cukorral készül, nem tudnak kompromisszumokat kötni állag- és íz szempontjából sem, úgyhogy marad a kevésbé fogyókúrás fagyi. A gyümölcsösökben viszont nincs laktóz, és gluténmentes tölcsért is kérhetünk.

Egy klasszikus íz 300 forint, az extrábbak 330 forintba kerülnek és lapáttal kerülnek a tölcsérbe/tálkába. Ha nagyon megtetszene valamelyik íz ünnepekre vagy hétvégi önsajnálós kanapén kanalazáshoz fél kilót 3000 forintért, egy kilót 6000 forintért vihetünk el a Cioccolatte-ból.
A kis üzlet a nyarat követően sem tétlenkedik majd: igazi olasz sütemények és kávék alkotják majd az őszi/téli választékot. Lesz zuppa inglese, profiterol és crostata is.

Cioccolatte Fagylaltozó
Facebook
Cím
:
1137 Budapest, Pozsonyi út 7.
Nyitvatartás: Hétfő-szombat: 12:00-21:00, vasárnap: 12:00-19:00