Számos külföldi sztár érkezik Budapestre az Opera 133. évadában.

A szeptemberben induló szezonban 28 színpadi bemutatót és több ezer eseményt tartanak, megrendezik az eddigi legnagyobb tematikus fesztivált, a világon egyedülálló hatalmas apparátussal hat játszóhelyen várják a közönséget. A legkiválóbb hazai művészek mellett fellép Jonas Kaufmann, Elīna Garanča, Renée Fleming, Erwin Schrott, és dobogóra áll Eötvös Péter is. Úgy tűnik, hogy Budapest felkerült a nemzetközi operatérképre – a következő szezonban ugyanis a világ élvonalába tartozó énekesek egymásnak adják a kilincset a Magyar Állami Operaházban. Domingo, Schrott, Herlitzius, Florez, Kampe, Watson és Terfel után érkezik Jonas Kaufmann, Elīna Garanča, Iréne Theorin, Joseph Calléja, Renée Fleming, Charles Castronovo és Marcello Giordani, Magyarországon először lép fel a világ egyik legkeresettebb basszistája, René Pape, énekel Tommi Hakala, Tetiana Zhuravle, Jürgen Sacher, Egils Silins, Kamen Chanev, Kristian Benedikt, Karine Babayanian és Francesco Meli. Visszatér Edita Gruberova, Erwin Schrott, Ivan Magri, Rafael Rojas és Leo Nucci. Fleming önálló dalestet ad, Gruberova a Roberto Devereux koncertelőadásával avatja az Eiffel Műhelyházat és annak parkját. Míg a baritonsztár, Leo Nucci megunhatatlan Rigolettóját énekli, Marcello Giordanit először hallhatja a budapesti közönség a Tosca Cavaradossijaként.

A szeptemberi Simándy100 tenorgálán Jonas Kaufmann lép fel nyolc kiváló mai magyar tenor mellett. A nemzetközi hírű hazai művészek közül színpadra lép Komlósi Ildikó, Rost Andrea, Bretz Gábor és Molnár Levente. Miklósa Erika először énekli a címszerepet az új, Anger Ferenc rendezte Traviatában, Kolonits Klára bel canto áriaestet ad, Tokody Ilona jubileumi estjével örvendezteti meg a közönséget. Budapestre látogat a Londoni Filharmonikus Zenekar, amely a Filharmónia Magyarországgal együttműködésben ad hangversenyt az Erkel Színházban, a Tavaszi Fesztivál keretében pedig ugyanott a berlini Komische Oper játssza A varázsfuvolát. Az évad során a világ legnevesebb operajátszó helyszíneinek rendszeres vendégművészei lépnek a karmesteri dobogóra, köztük nagynevű olaszok: Evelino Pido, Alessandro De Marchi és Paolo Carignani, továbbá az angol Alexander Joel, és ismét érkezik a New York-i Metropolitant sokszor megjárt Christian Badea, valamint Pinchas Steinberg és Stefan Soltész. Az alábbi videóból sok mindent megtudhatunk a jövő évad terveiről, és kicsit betekinthetünk a kulisszák mögé is.

A 133. évad az Opera ötödik tematikus szezonja, amely a 200 éves magyar operakultúra előtt tisztelegve a Magyar Évad nevet viseli. Az elnevezés további jeles apropója még a 2016-os Bartók-év, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója, illetve Arany János születésének bicentenáriuma és A fából faragott királyfi operaházi ősbemutatójának 100. évfordulója. Az Opera mindegyik jeles jubileumról külön nagyszabású rendezvénnyel emlékezik meg. A szeptemberben induló egyéves időszakban hat játszóhelyen 28 bemutató, 63 féle produkció, 431 opera- és balettszínpadi előadás, 37 hangverseny és gálaest, 2.000 egyéb program és minden eddiginél nagyobb tematikus fesztivál, a MagyarFeszt várja a közönséget.A 2016/17 image kampány: "ElsőSorban fellebbentjük a fátylat"Ahogy pedig az új reklámplakátokon is látszik, az Opera új kampányában leveti álarcát, és beengedi a nézőket azokba a kulisszákba, melyekben csak a művészek, alkotók – és segítőik – mozognak otthonosan: amely a közönség számára láthatatlan. Ez a kampány a lencsevégre kapott intim backstage pillanatoké. A kreatív sorozat „új dimenziós” valóság-ábrázolása idén a titkokról szól, a fátyol fellebbentéséről: inspirációként a fotóművészetre épít, olykor konkrét alkotások megidézésével, olykor az „itt és most” szenvedélyes lendületében rögzíti azt, amit az Opera szeretne magából megmutatni.