Ellátogattunk a VIII. kerületi Nem Adom Fel Café & Bár névre keresztelt kávézóba, ahol szinte kizárólag fogyatékossággal élők dolgoznak és szolgálnak fel. A hely eredetileg nem csupán szemléletformálás céljából jött létre, ennek ellenére nem elhanyagolható a szociális szerepe sem.

Nemrég megnyílt Magyarország első olyan vendéglátó egysége, ahol szinte minden alkalmazott
fogyatékkkalélő személy, főleg értelmi sérültek, Down-szindrómával és autizmussal élők dolgoznak, de vannak köztük látássérültek, hallássérültek és mozgássérültek is.

A Józsefvárosban található egység (amelyhez kapcsolódnak irodák is) a munkavállalóknak lehetőséget kínál arra, hogy munkatapasztalatot szerezzenek, és kapcsolatba kerüljenek a többségi társadalommal, ezáltal meg tudják mutatni értékeiket, ami talán a legfontosabb küldetés. A dolog persze visszafelé is működik, itt mindenki közelebb kerülhet a fogyatékkalélőkhöz, olyanok is, akik – tapasztalat híján – gyakran nehezebben találják meg velük a közös hangot.

A teljesen akadálymentesített és kutyabarát hely ötlete onnan jött, hogy a Nem Adom Fel Alapítvány összejöveteleire sokszor nehéz volt helyszínt találni, ezért úgy gondolták, hogy létrehoznak inkább egyet saját részre. A közösségi tér hamar kávézóvá alakult, ahol mindenkit nagy szeretettel látnak, aki beszélgetne, dolgozna, tanulna, enne egy szendvicset, vagy inna egy kávét.

“Nem akármilyen emberekkel foglalkozunk, és nem akármilyen célt szeretnénk elérni, kialakítottunk tehát egy speciális tananyagot, amit mindenkinek el kellett sajátítani: volt például tálcás gyakorlás és konfliktuskezelés is. Természetesn nagyon odafigyelünk dolgozóink lelkivilágára, dokumentáljuk a viselkedésüket, és mindenben megpróbálunk a segítségükre lenni” – mondta Csorba Nóra, a Nem Adom Fel Alapítvány projektfelelőse.

Az egyedi helyzet miatt a rendszer természetesen egy picit máshogy működik a megszokottnál: a bejáratnál például van valaki, aki rögtön eligazít minket, hogy merre van a pult, és elmondják, hogy ott kell rendelni és fizetni is, a kért étel-italt viszont már a felszolgálók hozzák ki. Nagy különbséget persze csak akkor érez az ember, ha nagyon meg akarja látni, hogy itt valami más.

A választék a megszokottnak mondható, a kávék 190 Ft és 490 Ft között mozognak, ezen kívül pedig vannak szendvicsek (körözöttes, háromsajtos, csirkemellsonkás és szalámis) 390-490 Ft-ért, valamint sütik (sütőtökös szelet és muffin) 490 Ft-ért.

Megtudtuk, hogy a hely még közel sincs készen, rengeteg dolgot terveznek még: úgy gondolják, hogy sok lehetőség rejlik még az itt dolgozókban, és szeretnének belőlük még többet kihozni – ezenkívül a melegkonyha is indul hamarosan, azzal együtt pedig az alkoholárusítás is, amely miatt a jövőben esténként igazi bárhangulat várható.
WEBFacebook