A szétcsavart fine dining, a sokszor túlvariált street food mellett egyre inkább teret nyernek maguknak az autentikus dolgok is Budapesten. Tudjuk, hogy merre menjünk például rántott húsért, hol kaphatunk nagyszerű sóletet. Közepes vagy egészen finom pörköltért viszont eddig csak a kifőzdéket járhattuk, vagy megvártuk a nyarat, és nagy tételben a bográcsban rotyogtattuk a marhalábszárat. Egyáltalán nem csaptak nagy felhajtást: diszkréten megnyílt a Gettó Gulyás a Wesselényi utcában, ahol minden a magyaros vonalról, a pörköltökről szól. Kipróbáltuk.

Kevesen vagyunk az országban, akik ne sóhajtanának fel, vagy ne lennének azonnal éhesek a „vörösboros marhapörkölt” vagy a „borjúpaprikás túrós csuszával” hallatán. A pörköltek ugyan nem a klasszikusan vett legkímélőbb ételek, de mindenkinek van kedvence, vagy olyan verziója, amit nagyon régen nem evett, és nagyon vágyna rá. Legyen az egy jó pikáns pacal vagy egy kakastöke pörkölt. Ezek nem azok a fogások, amik vasárnaponként minden konyhában rendre elkészülnek, hanem olyan megosztó ételek, melyekhez egy-egy embert kötünk. A szomszéd vagy a jó barát például imádja a zúzapörköltet, ha véletlenül valahogy hozzájutunk, biztosan viszünk neki egy adagot, egyszemélyes jénai tálban. Kimondhatjuk tehát, hogy a különlegesebb pörkölt ritka dolognak számít.

A Szóda Bár és Mulatót mindenki ismeri, az első romkocsmák egyike volt, narancsos-képregényes falaival, a legendás szörppel kínált fényeivel hamar közönségkedvenc lett, sőt, karácsonyi bulijairól is híres. Egy ideje a beülős bár része azonban már nem volt olyan élettel teli, mint régen: jöttek jobb, ötletesebb, hangulatosabb, minőségibb helyek. Ezt a tulajdonosok is belátták, eljárt az idő az egykori Szóda felett. Bulizni még mindig jó lejárni a pincébe, ám annyi a környéken az új kocsma, hogy valahogy újra kellett hasznosítani a bárt. Mivel a tulajdonosok is „felnőttek” közben, és családos emberek lettek, így a szombati pusztító másnapok helyett inkább egy jó ebédélményre vágynak, ezért úgy döntöttek, a Szóda hátsó részéből modern konyhát alakítanak ki, a nagy üvegablakok mögé pedig újraértelmezett polgári lakásbelsőt építenek. Így kaptak helyet az intarziás tálalók és Zsolnay porcelán étkészletek.

Két ajtón is megközelíthetjük a Gettó Gulyást, a bár felőli rész talán izgalmasabb, hiszen egy lakás ajtaján keresztül léphetünk be az étterembe. A dizájn meglepő és más, mint amit megszokhattunk: hullámpalával borított a fal, ezzel pedig jó kontrasztban vannak a saját történettel bíró bútorok. Az igazat megvallva, először furcsa lehet az ezüstös borítás, de összkép szempontjából nincs rossz érzésünk. Ráadásul az ablakok fedése csak átmeneti állapot, nemsokára érkeznek a hatalmas, új nyílászárók is.
A Gettó Gulyás séfje Szekszárd mellett nőtt fel, neki természetes volt, hogy a nagyi abból főz, amit az udvaron megtalál: újkrumpli, répa, kakas, fűszerek. Közel állnak hozzá a vidék ízei, tudja, milyen a jó őrölt paprika, és nem köt kompromisszumokat a hús minőségét illetően. A január kóstolásokkal telt: sokszor főzték le a recepteket, alakítottak rajtuk, hogy minél háziasabb, ismerősebb ízeket találjanak. Ez egy őszinte műfaj, nincs mellébeszélés, nem találjuk az étlapon sem a liofilizált, sem a sous vide szavakat. Itt házi kenyér van, töpörtyű, lilahagyma, szaft és zsír.

A kiszolgálás kedves és szakértő, talán érkezhetnének egy kicsit hamarabb a fogások, ám addig nyugodtan fröccsözhetünk, rendesen, szódával, de egy kis töpörtyű is érkezik ízelítőnek, míg várakozunk. Megkóstoltuk a húslevest, cérnametélttel, töltikével (790 Ft), nagyon házias, és biztosan jó szolgálatot tenne mindenkinek vasárnap délben. Ezután két, méretes velőscsontot kaptunk, amelyek tartalmát pirítósra kentük (920 Ft), a fonnyasztott fokhagymák is jól passzoltak hozzá.Összesen 14-féle pörkölt van az étlapon, csirkétől a szarvasig, de bab- és gombapörkölt is helyet kapott. Nehéz a választás, de végül meggyőztek minket, hogy a két kedvencüket kóstoljuk meg: borókás szarvaspörkölt zsemlegombóccal (2880 Ft), és borjúmájpörköltet petrezselymes burgonyával (2120 Ft), aminek köreteit rendre zsírban sütik át. Igazi ízeket kapunk így, a köretek sem maradnak mellékszereplők. A vadhús omlósnak bizonyult, a borjúmáj pedig igazi békebeli ízeket idézett. Ahogy a borjúpaprikás is házi tejföllel, baconbe tekert, sült túrós csuszával (2780 Ft). Aki bírja még, a túró gombóc (920 Ft) és a házi hájas tésztás krémes (920 Ft) is ígéretes, de az ovis piskóta valódi csokiöntettel (920 Ft) sem okoz csalódást. Hamarosan hétköznapokon ebédmenüért is betérhetünk hozzájuk.
Aztán szombaton vacsorára, vasárnap ebédre… A Gettó Gulyás végre jól működő opció lehet a hiányzó, vagy sokszor középszerű magyaros éttermek között.