Az egyik legnyomasztóbb budapesti problémára keres megoldást a Budapest Főváros Önkormányzata által októberben meghirdetett Műemléki Keret 2016: 200 millió forinttal támogatja a városképet meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját.

Legyen az külvárosi családi ház, belvárosi bérpalota vagy buszmegálló hátterét nyújtó tömbház: a gyakran évtizedekig elhanyagolt és felújításra váró épületek látványa lehúzó lehet annak is, aki már hozzászokott azomladozó falakhoz és fel sem tűnik neki egy lehulló vakolatdarab – és annak is, aki új szemlélőként döbben meg egy rossz állapotú épületen.

Külön kínos, amikor a belváros főútvonalain álló épületek kerülnek ilyen stádiumba, nem beszélve arról, amikor a helyzet még egy ízléstelenül berendezett vagy teljesen elhagyatott kirakattal vagy portállal társul. A káoszt néha még a jó szándék is fokozza: hiába próbálják a tulajdonosok az egyes kirakatokat a maguk módján rendezettebbé tenni, ha nincs egységes szabályozás és ellenőrzés, a szorosan egymás mellett álló üzletekből nagyon gyorsan bazársorra emlékeztető látvány alakulhat ki.

A problémára sokan keresnek megoldást, Terézváros például egy remek kezdeményezést indított, amelyben ajánlásokat adtak az üzletek tulajdonosainak. Ez vezetett el a Nagykörút Portálprogram megalkotásáig.

Bár az új, a célokhoz forrásokat is rendelő pályázat nem nevezi meg, a mellékelt képek azt sugallják: a legkínosabb ilyen szakasz jelenleg Budapesten a Keleti pályaudvartól a Ferenciek teréig húzódó útszakasz, különös tekintettel az Astoria utáni részre, ahol a fővárosba utazó turisták szinte mindegyike megtesz egy optimistán induló sétát. A kulturális örökség részét képező épületek aljában rengeteg az üresen álló, az utolsó tulajdonos „ha már csőd, akkor legyen egy jó kis záróbuli” jellegű rendezvényből hátrahagyott partikellék-kiállítása illetve az „1975-ben végeztem kirakatrendezőként”-típusú munkaerő tevékenységét sejtető portál.

A Műemléki Keret 2016 elnevezésű pályázat keretében 200 millió forintot osztanak ki. Támogatására kizárólag az örökségvédelem (műemléki egyedi és területi védelem, valamint fővárosi vagy kerületi helyi védelem) alatt álló épületek tulajdonosai és jogszerű használói pályázhattak, mint építtetők. A kiírás szerint a cél az üzletportálok épületenként történő egységesítése; az eredeti állapot szerinti átalakítása; a reklámhordozók adott területre vonatkozó szabályok alapján, az örökségvédelmi szempontoknak megfelelő kialakítása; az eredeti homlokzat-architektúra helyreállítása mind támogatható.

A pályázati anyagok már beérkeztek, így talán hamarosan úgy sétálhatunk a Ferenciektől, hogy nem kell elviselnünk a fegyverbolt páncélos alakjának szigorú pillantását megfürödve a szolárium neonfényében, majd az egyházi könyvesbolt utáni kirakatba kitett XXL-es fehérneműk mellett sem kell már szigorúan a cipőnket nézni.