Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Mészárszék, mikve, kávéház, börzék - ilyen volt az Orczy-ház a mai Deák téren

Az aluljáróból felbukván evidencia, hogy az Anker-palota és a Walder Gyula-Árkay Aladár-féle Madách téri karakteres épületegyüttes fogad minket a Deák tér VII. kerületi oldalán. A Király utca sarkától induló monumentális vörös épületkomplexum helyén azonban 1936-ig egy talán még több funkciót ellátó, és mind kereskedelmileg, mind kulturálisan fontosnak számító épület, az Orczy-ház állt, mely a városfalon kívüli Pest legnagyobb egybefüggő háztömbjének számított a maga idejében. Hogy került két imaház, saját mészárszék, szinte tőzsdepalotának beillő kávézó és zsidó mikve az Orczy-házba?

A szabad királyi városnak jogában állt azokat "beengednie", akiket csak akart. Azok a zsidó kereskedők, akik például Óbudáról a város centruma felé vették volna az irányt, nem minden esetben tudtak azonnal letelepedni a városfalon belül. Ehhez jó ugródeszka lehetett az Orczy-ház, mely báró Orczy József családjának tulajdonában állt. A mai Károly körútOrszágút névre hallgatott, jelentős volt az átmenőforgalma, így központi szerepet tölthetett be a városrész legnagyobb összefüggő háztömbje.

Több mint 140 lakás, 37 raktár, két zsidó mikve, 2 imaház, iskola, sírkőfaragó műhely, óriási borospince, nyomda, glatt kóser vendéglátóhely, kávéház, számos kisebb üzlet kapott helyet a tömbben. Gyakorlatilag a kor "plázájaként" és kultúrházaként is működött, azzal kiegészülve, hogy az Orczy-házban lakásokat is találtunk.

Stratégiailag fontos pontja volt az Orczy Kávéház, mely már 1785-től nyüzsgő kereskedelmi centrumként üzemelt, a kávémérés mellett természetesen. Gabonatőzsde ment itt, a céhes zsidók a hangos térben üzleteltek. Később az irodalmárok is megtalálták maguknak a központi helyen lévő sokszínű találkozóhelyet. A házon belül bőrbörzéket is tartottak, a legizgalmasabb mégis az úgynevezett "tanítóvásár" volt, mely valóban azt jelöli, amire gondolunk. Felkészültebbnél felkészültebb fiatal és idősebb tanítók várták, hogy a tehetősebb családok kiválasszák őket és hozzájuk szegődhessenek.

Egy korabeli fotográfiából kiindulva egészen hasonló lehetett az Orczy-ház szerkezete, mint a még ma is álló Király utcai XIX. századi műemlékházaké. Tisztább képet kapunk a kor építészetéről és hangulatáról, ha felkeressük ezeket a házakat, például az egyik legszebben karbantartott és állagmegőrzött épületet, a 9-es számot, mely ma az Arioso virágbolt és kávézó otthona.

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A