Aki mától a MOM Parkba látogat, azt több új inger is bombázni fogja az alagsori Spar felé járva. A gigantikus fainstallációk árnyékában hívogató fügés zabkása pohárkrémek, chia magos tönkölyrudacskák és a gyümölcsös-étcsokis beütésű specialty kávé csak az egyik oldala az itt található Bagatellini kibővülésének. A pláza közepén növő „erdő” jótékony célokat is szolgál: közvetve azoknak a gyerekeknek segít, akik támogató család nélkül kénytelenek felnőni. Mi is segíthetünk, ha itt járunk, és ha kávét vásárolunk, mesét kapunk ajándékba.

A XII. kerület népszerű kávézó-péksége, a Villa Bagatelle 2012-ben nyitotta meg a MOM Parkban a Bagatellinit, és mikor Albrecht Wirtzben és feleségében, Wirtz Ágnesben felmerült a bővülés lehetősége, egyértelmű volt számukra, hogy valamilyen módon egy nemes ügy szolgálatába állítják majd. Ágnes hat éve vezeti a Meseközpont Alapítványt, amely a gyermekvédelmi gondoskodásban élőknek nyújt támogatást, közös élményeken és önkéntes mesélő hálózaton keresztül. Paloznaki nyári táborukba két éve meghívták a Hello Wood alkotóit is, akik a gyerekekkel együtt felépítettek egy kilátóként is funkcionáló óriási fát, amely a MOM Parkban most felhúzott installáció elődjének is tekinthető.

A közös munka folytatódott, majd a Hello Wood, a Villa Bagatelle és a Meseközpont Alapítvány dolgozóiban felmerült a gondolat, hogy a nagybetűs életbe kilépve is egyengessék a fiatalok útját. Így született meg a szakmai mentorprogram ötlete, valamint az összefogást jelképező hatalmas, tömör tölgyfából készült öt faóriás is.

Magyarországon 23 ezer gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban, a felük nevelőszülőknél, de ennek ellenére akkora hátránnyal indulnak az életben, hogy egy szakmai gyakorlati hely biztosítása, az „esély” önmagában nem elég – mesélte nekünk Wirtz Ágnes. A közlekedéstől kezdve a kommunikációig sok olyan szkillre van szükségük, amelyek elengedhetetlenek a boldoguláshoz, ezért az alapítvány olyan mentori szerepet vállal az életükben, amely hosszú éveken át, már kamaszkoruktól segíti a gyerekeket abban, hogy felkészüljenek az önálló életre.

A hosszú távú projekt első felvonásában az a 17 gyerek vesz részt, akiket már 6 éve ismernek, és kiépült részükről a bizalom az alapítvány irányába. A Villa Bagatell és a Hello Wood a ma már lassan hiányszakmának számító pék, cukrász, eladó, felszolgáló, ács és asztalos mesterségekbe való beavatással és szakmai gyakorlatával, esetenként munkahelyek biztosításával járul hozzá az együttműködéshez. Huszár András, a Hello Wood társalapítója szerint nekik tényleg szükségük van asztalosokra, fiatal munkaerőre, és meglepő volt látni a paloznaki táborban, mekkora lelkesedéssel fűrészeltek és csavaroztak a 12-16 év közötti gyerekek, akiket az se térített el a barkácsolástól, hogy ott volt a közelben a Balaton-part.Ízek, mesék, specialty kávéA bővülést a nemes ügyhöz való csatlakozás mellett egy új téli ételkollekcióval is megtoldotta a
Villa Bagatelle: elvileg a fákhoz társítandó piknikhangulatot célozzák az új pultban kapható, a Bagatellini saját műhelyeiben készült harapnivalók, bár a nyári kirándulások hangulata helyett inkább sci-fibe illő miliőt sugallnak a pláza steril terében felhúzott fák és az alattuk található, szintén tömör tölgyfából készült asztalkák és székek. Éles a kontraszt, mégis természetközeliséget csempész a bevásárlóközpontba.Nagy újítás a korábban nyílt egységek kínálatához képest, hogy itt a hagyományos olasz pörkölésű Daniel Moser mellett a 42 elnevezésű pörkölő külön a Bagatellini számára készített, világos pörkölésű blendjét is kipróbálhatjuk. Az újhullámos kávé mellé chia magos, paprikás és füstölt sajtos ízekben kapható teljes kiőrlésű tönkölyrudacskákat mascarponés-szedres, kókuszos-mandarinos, fügés-zabkásás pohárkrémeket, sajttortákat és sok más finomságot is ehetünk. A fejünk felett a fákon kis számozott madáretetők lógnak, pontosan 24, és mindegyikük népmeséket rejt; december 1-től karácsonyig minden vásárló ajándékba kap egyet.

Ha szeretnénk, az új kávézóban vagy a Bagatelliniben járva mi is segíthetünk a gyerekeknek: a Hello Wood felállított egy karácsonyfát, amelyet 338, Veszprém megyei nevelőszülőknél élő gyerek kívánsága díszít. Ha egyet elviszünk, a kért ajándékot megvesszük és visszahozzuk, megszépítjük egy otthonát elvesztett gyerek karácsonyát.