Szeretjük azokat a helyeket, amelyeket nem lehet egyértelműen besuvasztani egy kategóriába. A Káldy Gyula utcában szeptemberben nyílt, zavarba ejtő közösségi térnek szívünk szerint az „art bistro & techlab” elnevezést adnánk. Itt nem szólnak ránk, ha egy egész délutánon át dolgozunk a laptopunkon egy csésze kávé mellett, és a fővárosban élő külföldiként is menedékre lelhetünk itt.

Már ott gyanút lehet fogni, hogy angolul köszönnek ránk a pult mögött. A kávézó – illetve nem is tudjuk pontosan, minek nevezzünk – tulajdonosai ugyanis külföldiek: Michele 5 éve tanácsadóként kapott munkát Magyarországon, Margaux pedig két éve él hazánkban, eddig a művészetmenedzsment területén tevékenykedett. Az olasz fiú és a francia lány egy budapesti külföldieket összefogó Facebook-csoportban találkozott, ahol Margaux felmérést készített arról, milyen lehet az ideális hely. Kiderült: többfunkciós. Mindketten új dologra vágytak, elképzeléseik pedig találkoztak.

A Café des Arts and Innovation így lett egyszerre kulináris élvezeteket kínáló bisztró, ingyenes co-working iroda, kiállítótér, koncertterem és futurisztikus, 3D nyomtatókkal kísérletező techlab, valamint nem utolsó sorban a Budapesten élő külföldiek közösségi találkozópontja. A hely óriási, végigjárva egymást érik a meglepetések és az eldugott kis zugok. Az étteremrészben fotókiállítás, , a konyha és a pult feletti galérián pedig egy kis eldugott ebédlőhelyiség, a „Mezzanine” található, ahol egy laptopjába mélyedő fiatal startuposra bukkantunk.

A folyosón lévő techlab-ben lesz elhelyezve a 3D-s ételnyomtató, amit egyelőre Kanadából várnak, a pincében pedig egy koncertterem épül. A helyiség hátuljában mintha egy elegáns nappaliba toppannánk: többségében francia bútorokkal rendezték be a teret, Margaux szerint ebben a minőségben ugyanis sokkal jobb áron jutott berendezéshez otthon. Ő maga kétszer fordult meg kamionnal Franciaország és Magyarország között, és árban még így is olcsóbban kijöttek.A „nappali” fölötti co-working emelet ideális lehet a laptoppal rohangáló szabadúszóknak, a kis tárgyalóterem viszont már pénzért vehető igénybe. Ezen az emeleten működik a már üzembe helyezett, műanyagot és szerves hulladékot felhasználó 3D-nyomtató is, aminek szolgáltatásait igénybe vehetik azok, akiknek a nagyszériás gyártás meghaladja a lehetőségeit és költségeit. Michele dolgozott korábban ebben az iparban, és házon belül egy mérnök is segítséget nyújt a tervezésben.

Michele és Margaux célja egy olyan hely létrehozása volt, amely alkalmas közösségek összekovácsolására és a networkölésre, szabadúszók, startuposok, művészek befogadására és összekapcsolására. Jól tudják, milyen megvetni a lábunkat egy ismeretlen nagyvárosban, ezért előszeretettel segítik az ide betoppanó külföldieket a lakás- és munkakeresésben. Annak ellenére, hogy a célközönség a budapestimultikulti közösség, sok újdonságra vágyó magyar is jár ide; a spanyol mesélőklub mellett van angol nyelvű filmklub, melyet egy angoltanár szervez, ez már csak nyelvtanulás miatt is hasznos program. Minimális szinten azokkal a vendégekkel is szót értenek magyarul, akik nem beszélnek angolul.

Volt olyan InterNations találkozó, ahová 120 ember is eljött, és dugig volt a kávézó, az ebédidőt leszámítva azonban kivételes nyugalmat lelhetünk itt a nyüzsgő belvárosból kiszakadva. Az étlapon némi bábeli káosz uralkodik: bruschetta,francia quiche és sajttálak, torták mellett minőségi magyar borokat, kézműves söröket, olasz habzóborokat, koktélokat és pálinkát is találunk. Különböző összeállításokat, reggeli és „after work” menüt is választhatunk, de ha nem akarunk túl sok pénzt költeni, hanem csak csendben dolgozni, egy 350 Ft-os kávéval békében eltölthetünk itt órákat. Michele szerint a jó tájolás miatt ebédidőben sokan járnak ide a környező irodákból, így az üzleti modell fenntartható lesz; mi szurkolunk nekik, hogy elképzeléseik bejöjjenek.
Café des Arts & Innovation
Facebook

Cím: 1061 Budapest, Káldy Gyula utca 6.