Bár a pünkösdi királyság rövid ideig tart, de már egyetlen napra is érezhetjük magunkat uralkodónak. A hétfővel hosszabb hétvége okot ad a kiadós programozásra, amit persze egész hétvégén megtehetünk.

Egy-egy hosszú hétvége mindig feldobja az embert, mert ha az egy hétfővel hosszabb, akkor a vasárnap kora este már nem azzal telik el, hogy azon kesergünk, másnap dolgozni kell menni, és amikor kedden végül munkába indulunk, örömmel konstatáljuk, hogy ezen a héten csak négy napot dolgozunk. Na és egy hosszú hétvége van akkor már mögöttünk, ahol nemcsak alaposan kipihentük, de ki is programoztuk magunkat, a szokásos két nap helyett három napon át. Ehhez adunk pár tippet, ha netán nem tudod még, hogy mit csinálj pünkösdhétfőn, amikor egyébként kellemes 24 fok lesz, amit csak néha zavar majd meg egy-egy kósza zápor.

Irány a múlt!

Remek családi program lehet nagyobbacska és a történelem iránt érdeklődő gyerekekkel egy közös kaland, egy időutazás a nagyon távoli múltba. A Magyar Nemzeti Múzeumban még január végén nyitott meg, és már csak pár hétig, június 2-ig tekinthető meg az ALTAMIRA barlangrajzai – A művészet kezdetei című régészeti kiállítás, ami a legismertebb festett falú őskőkori barlang, a Spanyolországban található Altamira falfestményeinek világát mutatja be. Nemcsak arról szól, hogy hogyan keletkeztek és mit ábrázolnak a falfestmények, de arra is kitér a tárlat, hogy hogyan éltek őseink, és hogy hogyan fedezték és tárták fel, illetve óvják meg a barlangot és a rajzait. 

Légyott az állatkerti állatokkal

A Légy ott! élményprogramok minden évben várják az Állatkertbe látogatókat. A cél, hogy a vendégek közelebbről is megismerkedhessenek az Állatkert lakóinak életével, szokásaival, mindennapjaival, és hogy megtudják, mit csinál az állatorvos meg az állatgondozó nap mint nap. Idén áprilisban indult a programsorozat, és november elejéig mindennap részt vehetünk rajta. De min is pontosan? A különféle programpontok színek szerint 5 különböző csomagba vannak sorolva, és van köztük etetés, bemutató, séta és előadás. A részletekkel a Fővárosi Állat- és Növénykert oldalán ismerkedhetünk meg. 

Bezár a fénybazár

Ha láttad már, akkor azért, ha még nem, akkor pedig azért lesz érdemes pünkösdhétfőn felkeresni az V. kerületi Hold utcában a Light Art Museum Budapest Superluminal című kiállítását. Merthogy keddtől már nem teheted meg, ugyanis a különleges látványvilágú tárlat május 20-án lesz utoljára nyitva. Az idei tárlaton egyébként a nemzetközi fényművészet jeles alkotói mutatkoztak be, és a legizgalmasabb, egyben leglátványosabb munkáikon táthattuk a szánkat, pontosabban a hétfői zárásig még táthatjuk. 

Ön dönt: bor vagy sör?

A délutánt és a kora estét eltölthetjük akár egyetlen helyen is, amit kiválaszthatunk úgy is, hogy mit kínálnak a helyszínen. Pünkösdhétfőn egy örök dilemma eldöntésével választhatunk programot: bor vagy sör? A Jazzy Rádió négynapos fesztiválja a MOMkultnál bort kínál, és mellé jazz-zenét. A hétfő az utolsó napja lesz a rendezvénynek, és már kora délután elkezdődik a jórészt zenés, három színpadon zajló programcsomag, ami aztán egészen éjfélig tart. A sörös rendezvény május 20-án, vagyis pünkösdhétfőn kezdődik, egy hétig tart, és a Dürer Kert lesz a fő helyszíne. De az első napon nem ott kezd a Budapest Beer Week 2024 (BPBW), hanem az Akácfa utcai Hopaholicban, ahol egy amerikai főzde, a Ruse söreit kóstolhatjuk délután 4 és éjfél között. 

Gyerünk a moziba be!

Ha mindezek után bírjuk még szusszal a pünkösdi kalandozást, programozást, akkor zárhatjuk a napot egy remek mozival, az idei év legnagyobb meglepetésfilmjével, Csáki László nagyon szórakoztató animációs dokumentumfilmjével, a Kék Pelikannal, ami a vadkapitalista 90-es évek elejére repít bennünket vissza, és a nemzetközi vonatjegyek hamisításának egy évtizeden át tartó történetét meséli el remek humorral és szállóigeszerű kiszólásokkal. Tökéletes pünkösdi napzáró program, ráadásul ez is időutazás, akárcsak a barlangrajzos kiállítás, amivel a napot kezdtük.

(Borítókép: Csudai Sándor - We Love Budapest)

Címkék