Most, hogy Budapest beállt az újhullámos kávénagyhatalmak sorába, kimondottan bátor dolognak tűnik nem specialty kávézót nyitni a fővárosban. A Bródy Sándor utcában három hónapja nyílt Apricot nem illeszkedik a trendbe, éppen ezért találtuk különlegesnek: rendhagyó, szenvedéllyel készített kávéélményt kínál annak, aki ide betér, és nem feltétlenül vált rabjává a divatnak.

Az aprócska üzletbe belépve minimál faburkolat-betonacél stílus és mindössze pár asztal fogad minket. Az otthonos, intim térbe páran férnek csak be, de sokan kérik elvitelre a kávét. Az egyetemekkel tömött környéken óra előtt, óra után ugornak be a diákok, de a folyamatosan fejlődő Palotanegyed látnivalói miatt sok turista is benéz az Apricotba.

A kis vállalkozás megálmodója egy fiatal házaspár, Sinkó Balázs és Brigi, akik tinikoruk óta és egyetemi tanulmányaik mellett is a vendéglátásban dolgoztak. Négy évet töltöttek Írországban, ahol az ausztrál-ír kávézási szokásoktól inspirálódva döntötték el, hogy hazatérve kávézót alapítanak. (Írországban sok ausztrál él, az ő kávézási stílusuk keveredett az írekével.)Míg Brigi főállásban online marketing vonalon kezdett dolgozni, Balázs kint kitanulta a barista szakmát, versenyezni kezdett, díjakat is nyer, az időközben kialakult specialty-forradalomba hazatérve azonban úgy gondolta, jobb meghúzni a középvonalat: ars poeticájuk szerint inkább szeretnének „jó kávézó” lenni, mint divatos újhullámos.

Az elkészítés kifinomult, gondos módja, a hagyományos olaszostól eltérő markáns ízvilág miatt persze sokan azt hiszik, hogy az Apricot is a specialty trendet követi, a sokszor világosra pörkölt újhullámos kávé helyett ők a közepes pörkölésűt preferálják, és sok keverékeket (blendet) használnak.

Az ezen ideológia mentén összeállított Apricot blend presszója és flat white-ja egyszerre volt kesernyés és citrusos, szinte a fejünkbe szállt. Balázs három különböző ország – Burundi, Guatemala és Kolumbia – farmjairól származó, különböző szinten pörkölt 100% arabica kávébabokat kevert össze egy féléves kávékóstolási folyamat eredményeképp. A cupping során 12 fajtával kísérleteztek, azt kutatva, melyiknek milyen pörkölés áll jól, és hogyan passzolnak össze.

Céljuk az volt, hogy egy egyszerre testes, olaszos és egyszerre gyümölcsös ízvilágot hozzanak létre, amelyben megtalálható az az erő, amit az inkább funkcionális kávézást űző, egyszerű magyar fogyasztók is szeretnek. Az eredmény egy olyan blend lett, amelynek a tejjel kombinált és a kávéguruk által kedvelt üres verzió is jól áll: tej nélkül citrusos, újhullámos ízvilágot eredményez, tejjel pedig selymes-vajas italt kapunk.A kávékészítési módszer tehát ugyanolyan alapos, mint egy újhullámos: a szentendrei Kávékalmár pörköli azt a 8-9 fajta kávét, amelyek az Apricotban rotálódnak. A pörkölés napjától 8 napig pihenni hagyják a babot, és egy hónapon belül felhasználják.

Az Apricot nem kimondottan reggelizős-nasizós hely, itt a fókuszban a kávé áll; ennek ellenére a harapnivalók kiváló minőségűek, és a különböző ételérzékenységűek is találnak maguknak fogyasztanivalót. Mi a PlantLife tömény vegán bonbonjait és a Fibonacci vegán csokikat kóstoltuk meg. A péksüteményeket a The Mill szállítja, amelynek belga csokis-vörös áfonyás – ránézésre száraz – zabkeksze a vajnak köszönhetően szinte szétolvadt a szánkban. A tejet a dömsödi, mindössze 6-7 bocit nevelgető Holl Tejgazdaságból hozatják, a laktózérzékenyeknek rizs- és szójatej áll rendelkezésére.

Itt hiába keresünk trendi kávékülönlegességeket, az egyszerű, mégis kiváló minőségű hétköznapi kávézás élménye a cél. Pár fantázianévvel persze találkozunk a pult feletti fekete táblán, de mint kiderül, a Renegate Tattoo Special valójában egy kis cappuccino, amelyet a szomszédos tetoválószalon vendégei isznak rendszeresen, aDirty” Chai pedig egy kávés teakülönlegesség, amely itthon még kevésbé elterjedt.

A hely tehát tökéletesen illeszkedik a kerület szövetébe, Balázs pedig lelkesen eligazít mindenkit a kávézás tudományában, aki betéved. Kávéikat meg is lehet vásárolni és az üzletben elhelyezett vendégdarálóban ledarálni, sőt, otthoni kávékészítő tanfolyamot is terveznek a jövőben.
Apricot
Facebook
Cím:

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 17.
Nyitvatartás: hétfő-péntek: 7:00-17:00, szombat: 8:16:00