Példaértékű összefogásról tesz bizonyságot a Ráday utca "népe", vagyis a vendéglátósok, civilek, boltosok, kultúrát mozgató emberek. A Bakáts téri templommal szoros együttműködésben 1956 szellemét megidézve szeptembertől egészen decemberig tartó programsorozattal készülnek, melynek szerves része a zene, a gasztronómia és a jótékonykodás is. Az első októberi hétvégén az '50-es évek divatja zenéje mellett a magyaros-'56-os gasztrokínálaté a főszerep. Ráadásul a töpörtyűkrémes kenyér, rántottleves, csirkepaprikás, babgulyás, 50 filléres fagylalt bevételének 10,56 %-a jótékonysági célra megy.

Év elején már hosszasan foglalkoztunk a jelenséggel, miszerint a Ráday utcai"Soho" kezd visszatérni ahhoz az irányhoz, mely felé a Kálvin tér metróépítése előtt tartott. Mikor ez az utca első virágkorát élte, valamikor a 2000-es évek elején, még nem volt bulinegyed és egészen újdonság volt a hosszú IX. kerületi utca sok "kiülős helye", vagyis a terasszal támogatott kis kávézók, éttermek, melyek ebben az időben itt és a Liszt Ferenc téren lettek egyre népszerűbbek. A fejlődés aztán megállt, a fiatalok a VII. kerületet vették be, s mire elkészült a 4-es metró Kálvin téri szakasza, kevesen maradtak hűségesek a különleges atmoszférájú utcához.

Szerencsére azonban a helyiek és civilek összefogásának következtében egyre többen keresik fel újra a régi kedvencet, egyre több vendéglátós dönt úgy, hogy az V. és a VII. kerület üzlethelyiségei helyett ide összpontosítják energiáikat. Ilyen például a HelloHal vagy a csíki perecet áruló Kerek Perec. A Ráday szezononként különböző fesztiválokkal készül, a Rombusz tágas udvara például alkalmas akár bográcsozásra, nyári és téli aktivitásokra is, és ezt ki is használják.

Az '56-os forradalom 60. évfordulójára való tekintettel az idei őszi/téli szezon ezt a korszakot idézi meg. Klassz kiadvánnyal támogatva a programsorozatot, melyet az utca vendéglátóhelyen be is lehet szerezni. A füzet korabeli ludas matyis viccekkel, karikatúrákkal, újságok képeivel tarkított, mind a forradalom előtti, mind az utána lévő közhangulatot érzékeltetve. Milyen vicceket meséltek a forradalom idején, milyen ironizáló karikatúrákkal mutatták be ezt a korszakot.

Október első hétvégéje gyakorlatilag a programok kezdete: nekünk pedig a forradalmi menü-forradalmi gyűjtés, ami megmozgatta a fantáziánkat. Az akció lényege, hogy olyan vendéglátóhelyek, mint például a Púder Bárszínház, az Intenzo, a Rombusz Terasz, a Sir William Pub, a Vörös Postakocsi, az IF Jazz Café, a Pink Cadillac, a Manga Cowboy, a Wokzilla vagy a Claro Bisztro forradalmi menüsorral készülnek. A külön erre a rendezvényre megálmodott ételek és italok árának 10.23 %-át (utalván a dátumra) a vendéglátósok a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébánia szegénygondozó programjának ajánlják. Ezzel emléket állítva az '56-os híres Kálvin téri forradalmi gyűjtésnek. Több menü vagy fogás szimbolikusan 1956 forintba kerül.

Mi a Púder Bárszínház menüsorát kóstoltuk meg, mely békebeli húslevest, újhullámos paprikás csirkét és máglyarakást takart. A Ráday jótékonysági forradalmi evések fogásai a magyaros vonalat erősítik: halászlé, töltött káposzta, falusi csirkepörkölt, paprikás krumpli krinolinnal, Budapest bélszín vagy csak egy szimpla zsíros deszka. Persze fantáziára lett bízva a menük összeállítása, a Rombusz például "Molotov koktél" itallal vesz részt.

Érdemes tehát hétvégén a IX. kerület ébredő utcáját meglátogatni, hiszen a programok és kikapcsolódás mellett jó ügyért is tehetünk.