Augusztus 20-án ismét sok programmal készülnek országszerte, de a fővárosban is megtartják a szokásos megemlékezést, melyet remélhetőleg nem mos el az eső.

Sokszor elfelejtjük, hogy az a nap, amikor kisétálunk a tűzijátékot megnézni, másról is szól, és az államalapításon kívül a kenyér ünnepe is. Szent István király napja az egyik legrégebbi magyar ünnepnap, a keresztény magyar állam alapításának és ezeréves folytonosságának emléknapja. A honvédtisztek avatása a Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseménye. Ilyenkor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei az ország nyilvánossága előtt teszik le a tiszti esküt. Idén 104-en sorakoznak majd fel reggel fél9-kor a Kossuth téren.

Ahogy már arról írtunk, nemrég kihirdették az ország tortáját, ezt a most kihelyezett Magyar Ízek Utcájában kóstolhatjuk meg először. Ezt a Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként idén hetedik alkalommal szervezik meg. A Várkert Bazár előtt, pontosabban a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között találhatjuk meg a gasztrosétányt.

Az idei évben is két napon keresztül, augusztus 20-21-én lehet végigkóstolni az ország terményeiből készített ételeket 9.00-tól egészen késő estig a Lánchíd utcánál.

10.00 és 18.00 között Szent Korona-látogatásra mehetünk a Parlamentbe, de ekkor rendezik meg az egész hétvégés Mesterségek Ünnepét is. A Szent Jobb körmenetet is minden évben elcsíphetjük a Szent István Bazilikánál.

Erre idén 5 órakor kerül sor, Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozza majd körbe. Az esti tűzijátékig gyerekprogramok, gasztronómiai különlegességek várnak minket délelőttől. A tűzijáték előtt koncertek várják a bulizni vágyókat, Petruska után jön a Supernem, majd az Anna and the Barbies gondoskodik az őrült koncertélményről.

A budapesti tűzijáték idén összesen 21.000 db látványeffektet tartalmaz. 5.300 db pirotechnikai elemet indítanak el több mint 4.300 lépésben. Látható lesz csaknem 3.500 nagy kaliberű tűzijátékbomba és -mozsár, illetve mintegy 2.000 rómaigyertya-lövés. A legnagyobb kaliberű kilőtt tűzijátékbomba 250mm-es 12-15 kg tömegű lesz. A fényjátékok elemeit a Lánchíd és az Erzsébet híd között lövik majd fel, a szokásos időpontban 21.00–21.30 között. Részletes program itt.

Az ünnepi tűzijáték teljes ideje csaknem 30 perc lesz, a látványdramaturgiát csak néhány rövid füstszünet szakítja meg. Az alábbi látványterven láthatjuk, hogyan fest majd a "koreográfia".