Első helyezettet hirdettek. A győztes desszertet ugyanaz a cukrász készítette, mint a tavalyi nyertes édességet.

Augusztus 20-a alkalmából már 2007 óta választják meg minden évben az "ország tortáját". A pályázatra innovatív, kreatív ötleteket és olyan recepteket, tortákat várnak, melyek visszaadják a magyaros ízvilágot.

Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja az MTI-vel megosztotta azt az információt, hogy idén rekordszámú pályamű érkezett a Magyarország tortája felhívásra. Végül 43 torta közül választotta ki a zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A díjat Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség zöld aranya fantázianevű torta nyerte el. Külön érdekesség, hogy tavalyi győztes tortát is (Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta) Szó Gellért készítette.

A nyertes torta tésztája tökmagolajjal és mandulaliszttel készül, a ropogós réteget pedig málnazselével és fehércsokoládés ganache-sal, hántolt ostyával és tökmagpralinéval alkották meg.

A desszertet tökmagolajos tükörzselé fedi.

A tortát
majd csak augusztus 20-tól tudjuk letesztelni, akkor Budapesten a 7. alkalommal megrendezett Magyar Ízek Utcájában, országszerte pedig számos cukrászdában kóstolhatjuk meg. (A címeket itt találjuk majd meg.)

A győztes cukormentes tortája az Áfonya hercegnő tortája lett.