A szemfülesek már pár hónapja kiszúrhatták, hogy a Szent István tér és a Sas utca sarkán valami készül. Örömmel jelentjük, hogy a hely végre megnyílt, és egy igen tekintélyes választékkal várja ezentúl azokat, akik valami jót és különlegeset szeretnének enni. A Japanika egyébként egy étteremlánc része, és a világ számos országában jelen van. A kóstolás után bátran mondhatjuk: valószínűleg Budapesten is nagy sikerrel fog működni.

Június 28-án végre megnyitott a Szent István téren már jó pár hónapja készülődő Japanika. A titokzatos hely egy nemzetközi étteremlánc része, amely 2010 óta nagy sikerrel működik a világ számos nagyvárosában. Nagy öröm, hogy végre úgy gondolták a tulajdonosok, hogy Budapesten is érdemes egyet nyitni.

Az egység nem egy hagyományos étterem, hanem tulajdonképpen egy sushibár, éppen ezért a tekercsek dominálnak az étlapon, mellettük viszont a különböző előételek és saláták, levesek és desszertek nagy választékával is találkozunk.

Szinte mindent megkóstoltunk, amit lehetett: a sort a könnyű előételekkel kezdtük, mint a japán savanyúság (690 Ft), majd jött a klasszikus Edamame névre hallgató sózott, forrázott szójabab (750 Ft), majd az asztalra kerültek a tempurában sült édesburgonya-pálcikák (990 Ft), illetve érkezett egy Wakame nevű algasaláta (1290 Ft), majd egy mogyoróvajjal meglocsolt uborkás csirkesaláta (1290 Ft). Az ételek egyébként trükkösek, ha az ember nem figyel, akkor már az előételtől jól lakhat.

A lényeg, a sushi ez után következett, a tányérokon az elképzelhető valamennyi variáció jelen volt: kóstoltunk algával, tojással, illetve avokádóval borított verziót, ami pedig a “tölteléket" illeti, volt vegetáriánus, klasszikus lazacos, sőt, még tempurált darab is. Az összeállítások egyébként nem fixek, bármit bármilyen kombinációban kérhetünk, ami csábító tulajdonsága a helynek. Ezek 1390 Ft-tól, nagyjából 3000 Ft-ig lettek beárazva. Az ételek mellett tekintélyes választékot találunk az alkoholos italokból. Ezek közül a koktélokat szinte kötelező megkóstolni.

Az egyetlen negatívum a desszert volt, legalábbis a mi szájízünk szerint. A ribizlis -mákos Himitsunál szerintünk ez nem a legszerencsésebb párosítás és a mangókrémes-mandulagrillázsos Amai Aka sem tűnt a túl izgalmas tételnek. Természetesen tovább próbálkoztunk, így még egy Matchát meg kellett kóstolnunk; ez szerencsére finom volt, bár ennek ellenére sem édességet enni fogunk idejönni. De ez persze rendben is van így, Ázsiát nem az édességei miatt szeretjük.

A Japanika ékes bizonyítéka annak, hogy egy étteremlánc is lehet személyes és barátságos: a lokáció, a tágas terasz, a kedves személyzet mind hozzáteszi a maga részét a kifejezetten igényesen megkomponált és finom ételekhez, amiket azért itt a biztonság kedvéért európai ízlés szerint készítenek – éppen ezért a helyet elsősorban nem azoknak ajánljuk, akik az évezredek tradícióját keresik egy-egy japánfogásban, hanem akik el szeretnének tölteni néhány kellemes órát a város egyik legszebb helyén, illetve akik szeretnének egy jót (és egy kicsit mást) enni.

JapanikaCím: 1051 Budapest, Szent István tér 7.
Facebook